SVETAC DANA “Sveta Monika”

Vrijeme:1 min, 35 sec

Majka svetog Augustina.

27. KOLOVOZA

Monika je rođena 331. godine u Tagasti, u današnjem Alžiru. Kao mlada je udana za poganina Patricija, te je provela teško vrijeme živeći s njim i svekrvom, a oboje su bili teške naravi. Iako su joj supruga živcirale njezine molitve i dobra djela, ipak je na neki način poštovao njezina uvjerenja. Zajedno su imali troje djece: Augustina, te još jednog dječaka i djevojčicu. Moniki nije bilo dopušteno krstiti ih pa je, kad se Augustin razbolio, zamolila supruga da joj dopusti krstiti ga. Patricije je najprije pristao ali je, kad se djetetovo stanje popravilo, povukao svoj pristanak. Godinama je Monika molila za suprugovo i svekrvino obraćenje te je na kraju u tome i uspjela godinu dana prije Patricijeve smrti.

Dvoje druge djece postali su pobožni kršćani, ali se Augustin nije dao, pa ga je zabrinuta Monika sa sedamnaest godina poslala u Kartagu na školovanje. Ondje je Augustin, na njezin užas, postao manihejac. Po završetku studija vratio se kući, ali ga je majka otjerala. Na kraju se ipak pomirila s njime, ne gubeći nadu u njegovo obraćenje. Mjesni joj je biskup rekao kako dijete tolikih suza ne može propasti. Monika je potom slijedila Augustina u Rim, gdje je doznala da se nalazi u Milanu. Ondje je konačno uz pomoć svetog Ambrozija uspjela obratiti sina na kršćanstvo.

Augustin kasnije piše kako je Monika redovito posjećivala oratorije podignute nad grobovima mučenika, donoseći najprije darove u naravi, a zatim darove srca, čistu molitvu. Nakon Augustinova krštenja u Milanu, majka i sin su se zaputili natrag u Afriku širiti Božju riječ, ali je Monika putem preminula u mjestu Civitavecchia. Augustin bilježi da je otišla mirno, ispunivši najveću želju koju je imala na ovome svijetu, njegovo obraćenje. Pokopana je u Ostiji, ali je papa Martin V. u petnaestom stoljeću dao njezine relikvije prenijeti u Rim, gdje su pohranjene u bazilici svetog Augustina.

 

hkm.hr/https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori