BERLIN/Glavni grad Njemačke zabranio prosvjede protiv korona-mjera

Vrijeme:1 min, 10 sec

Grad Berlin je u srijedu zabranio nekoliko prosvjeda uperenih protiv mjera borbe protiv širenja koronavirusa planiranih za ovaj vikend.

„Može se računati s time da će u krugu sudionika prosvjeda doći do povrede aktualnih pravila borbe protiv širenja zaraze“, stoji u obrazloženju Ureda za javna okupljanja koji djeluje u sklopu unutarnjopolitičkog odbora Senata grada-savezne pokrajine Berlina, prenosi Hina.

U obrazloženju se nadalje navodi da je prilikom sličnih prosvjeda početkom mjeseca masovno dolazilo do namjernog kršenja mjera u borbi protiv širenja koronavirusa.

Senator za unutarnje poslove Berlina Andreas Geisel je najavio „odlučnu intervenciju“ policije u slučaju nepridržavanja zabrane.

„Nisam spreman po drugi put dozvoliti da Berlin postane pozornica za one koji negiraju koronavirus, desne ekstremiste i tzv. građane reicha“, rekao je Geisel u srijedu.

Prosvjedi protiv mjera borbe protiv koronavirusa od samog početka okupljaju velik broj pripadnika desno ekstremnih grupacija među kojima su i tzv. građani reicha koji ne priznaju postojanje Savezne Republike Njemačke nego Njemačke u prijeratnim granicama.

Nekoliko organizatora prosvjeda, pri čemu se radi o inicijativama iz cijele Njemačke, najavili su tužbu protiv zabrane.

Zabranu je također kritizirala desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

„Ovo je pokušaj državnog aparata za stvaranjem diktatorskih uvjeta“, rekao je zastupnik AfD-a Gottfried Curio.

AfD je pozvao na prosvjede u subotu protiv „zabrane prosvjeda“ a predsjednik stranke Joerg Meuthen je zatražio ostavku berlinskog senatora za unutarnja pitanja Geisela.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo