BUSOVAČA: Služena misa zadušnica za poginule branitelje HVO-a na Kuli

0

 

Na spomen obilježju Križ na Kuli u Busovači, danas je slavljena sveta misa zadušnica za poginule branitelje HVO-a i žrtve proteklog rata koji su svoj život dali za slobodu Busovače i cijele domovine.

Svetoj misi prethodilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća. Izaslanstvo HDZ-a BiH predvođeno dopredsjednikom HDZ-a BiH i predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom i predsjednicom OO HDZ BiH Busovača i ministricom financija ŽSB Mirjanom Plavčić, uz predstavnike Koordinacije braniteljskih udruga iz Busovače i ŽSB na čelu s predsjednikom UDVDR HVO HB Busovača Marinkom Ćosićem, odalo je počast, položilo vijence i zapalilo svijeće. Svetu misu predvodio je fra Ivica Matišić – župni vikar župe sv. Ante u Busovači.

Kota Kula koja se nalazi na nešto više od 700 metara nadmorske visine u ratu je bila glavno strateško mjesto za obranu Busovače, a potom Lašvanske doline i cijele Središnje Bosne.

Nakon zločina u Dusini, snage Armije BiH naumile su osvojiti Busovaču, a jedini realan put bio je preko mjesta Kula. Na crtu obrane stali su hrabri bojovnici HVO-a koji su nekoliko puta uspjeli blokirati i zaustaviti napade višestruko brojnijeg i opremljenijeg protivnika. Tijekom rata na ovom mjestu živote za slobodu svih nas dalo je 16 branitelja, a više desetina je ranjeno.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara