UNATOČ PROTIVLJENJU HRVATA: Zastupnički dom Parlamenta BiH potvrdio imenovanje Selme Cikotića za ministra sigurnosti

Vrijeme:1 min, 39 sec

Zastupnički dom Parlamenta BiH potvrdio je imenovanje Selme Cikotića (SDA) za ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH.

Novi ministar je potvrđen uz 18 glasova za, 13 protiv i dva suzdržana, uz opću i entitetsku većinu. Protiv su bili zastupnici HDZ-a BiH i opozicije, a podržao ga je SNSD.

Cikotića je predložio predsjedatelj Vijeća ministra Zoran Tegeltija, kazavši kako je imenovanje urađeno nakon prijedloga SDA i provjere nadležnih agencija.

Zastupnik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović je dva puta ulagao primjedbu te predlagao da se točka skine s dnevnog reda. On je kazao da oni nisu bili protiv ranijih prijedloga SDA, ali da u ovom slučaju to ne može biti.

– Nismo bili protiv niti jednog prijedloga SDA, ali ovog trenutka imamo razlog. Cikotić je bio vezan za određene događaje, u Bugojnu su pobijeni Hrvati. Posebno nas je iritirao u nastupima u medijima kad je govorio da je štitio Hrvate, ali eto danas nek izađe i kaže gdje su pokopani Hrvati i mi ćemo glasati za njega – istaknuo je Lovrinović.

Dodao je da je Cikotić bio na bitnim pozicijama u ratu i da zbog toga zna gdje su pokopani pobijeni Hrvati.

– Gospodine Tegeltija zar ovo nisu opravdani razlozi za povlačenje imenovanja. Nema šanse da ćemo podržati bilo što što on predloži. Što nam to treba, što to treba njemu? Nije kasno da povučete prijedlog, a kolegama iz SDA poručujemo da predlože nekog drugog – naglasio je Lovrinović.

Adil Osmanović (SDA) kazao je kako je Cikotić najbolje rješenje koje ova stranka ima te da se radi o osobi koja je, gdje god je bila pozicionirana, radila dobro i u skladu sa zakonom, dodavši kako je začuđen “nervoznom reakcijom zastupnika Lovrinovića”.

Cikotić je na tu funkciju predložen nakon što je početkom lipnja ove godine dotadašnji ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić podnio ostavku.

Ministar Cikotić rođen je 1964. godine u Beranama, a od 2006. do 2010. godine bio je ministar obrane BiH. Radi kao profesor na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu.

 

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori