Ovo je Hrvat iz BiH koji mrzi Herceg Bosnu, Neuera, Thompsona…

Vrijeme:2 min, 33 sec

 

 

 

Manuel Neuer, vratar Bayerna i njemačke nogometne reprezentacije, izazivao je brojne polemike nakon što je objavljen video u kojem pjeva Thompsonovu pjesmu “Lijepa li si” .

Njemački mediji su s popriličnim žarom pratili taj slučaj, a povremeni novinar Danijel Majić, Hrvat iz Borčana kraj Tomislavgrada koji trenutno živi u Frankfurtu, za magazin Deutschlandfunk Kultur, iznio je svoje viđenje slučaja Neuer.

“Problem s pjesmom koju je golman njemačke reprezentacije Manuel Neuer pjevao tijekom odmora u Hrvatskoj prije svega je pjevač koji ju je napisao.

Marko Perković, zvan Thompson, najuspješniji je glazbenik u Hrvatskoj – i po mom mišljenju fašist. Pjesma o kojoj se sada radi, a koja možda malo govori o hrvatskom društvu, je ono što neki nazivaju neslužbenom državnom himnom”, kaže Majić.

To je kičasta i domoljubna pjesma koja pjeva o ljepotama Hrvatske. Nacionalizam dolazi u trenutku kada se u pjesmi spominje Herceg-Bosna, tvrdi Majić.

“Taj dio zemlje nije u Republici Hrvatskoj, nego u državi Bosni i Hercegovini, iako su u njoj uglavnom naseljeni Hrvati. Svi razumiju o čemu se radi kada se svojata dio susjedne zemlje – jer to odgovara Thompsonovoj nacionalističkoj agendi. Većina u Hrvatskoj misli da bi taj dio zapravo trebao pripadati i Hrvatskoj. “

Perković je svoju reputaciju zaradio u devedesetima, kaže Majić, “kao borac s fronte i kao netko tko je uvijek pjevao ratne pjesme”.

Pjesma u kojoj je Perković opjevao borbu protiv Srba započinje fašističkim ustaškim pozdravom “Za dom spremni”:

„Ima niza nedodirljivih jer se prodaje kao veliki rodoljub. A u slučaju sumnje, sadržaj njegovih tekstova nije velika tema za raspravu. ”

Iako je objavljeno da Manule Neuer ne zna hrvatski jezik pa stoga ne može razumjeti o čemu se radi u pjesmi, Danijel Majić primjećuje “zadivljujuće poznavanje riječi pjesme”.

“Ne znam koliko je kriv Manuel Neuer, ali odrastao je čovjek i trebao bi biti pametan. Kao nogometaš mogao je već primijeti da je Thompson već neko vrijeme kontroverzan. Kada je Hrvatska ušla u finale Svjetskog prvenstva u nogometu 2018. pisalo se o tome koliko je hrvatska reprezentacija povezana s fašističkom rock zvijezdom.”

Problem hrvatskog društva je što rat još uvijek nije gotov, kaže Majić, a Thompson je proizvod ratnog vremena.

“Spriječava se svaki pokušaj da se to popravi ili kritički sagleda. Ne znam koliko nogometaši razumiju ono što rade, no bilo je snimaka iz svlačionice na Svjetskom prvenstvu 2018. na kojima hrvatski nogometaši pjevaju ratnu pjesmu ‘Bojna Čavoglave’. Ovaj rat, koji traje već 25 godina, toliko je važan da još spominje čak i za vrijeme najvećeg trijumfa.

Svi koji se bave Hrvatskom znaju kakve stavove izražava Thompson u svojim pjesmama, znaju kako je tijekom 90-ih pozirao s ustaškim znakovljem, pa sam u intervjuima otvoreno govorio da on nema problema s ustašama i da se prijateljski odnosi prema njima.”

U Hrvatskoj postoji nacionalna pripovijest u koju se ne smije dirati, rekao je Majić.

“Ovaj rat može se promatrati samo kao oslobodilački rat, kao pravedan, kao rat za neovisnost Hrvatske i oslobođenje od vanjske agresije. Svaki drugačiji stav je diskutabilan, barem za velik dio hrvatskog društva. ”

 

hip.ba/ https://hip.ba/Hrvatsko nebo