Pratimo političku kampanju – XI. dan

Vrijeme:8 min, 57 sec

Zbivanja u političkoj kampanji

Domovinski pokret: Poštovati braniteljsko dostojanstvo i interese

Domovinski pokret danas je na splitskoj rivi organizirao konferenciju za medije vezano uz prihvaćanje načela Koordinacije udruga borbenih postrojbi, stradalačkih udruga i braniteljskih udruga grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Na konferenciji su sudjelovali bivši zamjenik ministra turizma Robert Pauletić, drugi DPna listi u desetoj izbornoj jedinici i Jozo Ribičić, umirovljeni brigadir, invalid domovinskog rata i pripadnik 4. gardijske brigade.

Pauletić je naglasio kako je Domovinski pokret prvi prihvatio 28 točaka načela Koordinacije čime su pokazali kako stoje uz branitelje.

„Jedna od naših programskih intencija je poštovati braniteljsko dostojanstvo i interese. Pozivam i druge stranke bliske našem svjetonazoru – a to su HDZ i Most – da prihvate braniteljska načela jer je to u interesu hrvatske budućnost“, istaknuo je Pauletić.

„Puno je toga rečeno u 28 točaka načela – tu je riječ o pitanju izbornih zakona, pitanju obrazovanja koje je krucijalno za budućnost ove države, pitanje početka hrvatske države i pitanje dostojanstva hrvatskih branitelja. To nas poziva na jedinstvo i zajedništvo, da se okrenemo sebi, dalje od političkih elita, i stvorimo jaku organizaciju koja će sutra moći pronalaziti rješenje zajedno s novom vladom“, zaključio je Jozo Ribičić.

Marić: Vlada će i u novom mandatu nastaviti s rasterećenjem hrvatskog gospodarstva

Ministar financija i nositelj liste HDZ-a u V. izbornoj jedinici Zdravko Marić izjavio je u petak kako će Vlada i u novom manadatu nastaviti s rasterećenjima hrvatskog gospodarstva jer se pokazalo da to pozitivno utječe na punjenje proračuna.

“Kada gledate tri slavonske županije u ovoj V. izbornoj jednici Vladinim gospodarskim mjerama koje smo aktivirali u Marićvrijeme epidemije korona virusa pomogli smo više od 8000 poslovnih subjekata s više od 40.000 radnih mjesta za koja možemo slobodno reći da su Vladinim mjerama i spašena”, kazao je Marić u Otoku nedaleko Vinkovaca.

Dodao je kako je očuvanje likvidnosti radnih mjesta apsolutni prioritet za Vladu u okolnostima epidemije korona virusa.

Zdravko Marić boravi u petak u Vukovarsko-srijemskoj županiji zajedno s ostalim kandidatima HDZ-a u V. izbornoj jedinici, a tijekom posjeta Otoku obišao je otočke Virove, gdje se gradi turistički kompleks “Vrata Spačvanskog bazena”, vrijedan 3,2 milijuna eura, te drvoprerađivačku tvrtku Bjelin.

“Naše je da nastavimo stvarati horizonatlni okvir za firme poput Bjelina i sličnih, da se i kroz porezno, neporezno i administrativno rasterećenje stvaraju dodatni uvjeti za bolje poslovne rezultate”, rekao je Marić. Naveo je kako je Vlada na početku mandata snizila opću stopu poreza na dobit sa 20 na 18 posto, a za male gospodaske subjekte, tada do prometa 3,5, a sada 7,5 milijuna kuna, na 12 posto.

Novi mandat započinjemo dodatnim rasterećenjima

Po njegovim riječima, trenutačno 93 posto obveznika poreza na dobit u RH plaća stopu poreza od 12 posto.

“U prvoj godini primjene te mjere mi smo zabilježili gotovo 17 posto veće prihode od poreza na dobit što znači da smo snižavanjem stope dali poticaj gospodarstvu da više investira i zapošljava i u konačnici imali smo pozitivne efekte za proračun. Na tom tragu smo nastavili tijekom cijelog svog mandata. Novi mandat mislimo započeti dodatnim rasterećenjima u smislu izravnog poreza odnosno snižavanjem stope poreza na dohodak s 36 na 30 odnosno 24 na 20 posto i poreza na dobit s 12 na 10 posto ciljajući opet male i srednje poduzetnike koji su kičma hrvatskog gospodarstva”, rekao je Zdravko Marić.

Po riječima otočkog gradonačelnika Josipa Šarića, 11. na listi HDZ-a u V. izbornoj jedinici, prosječna plaća u tvrtki Bjelin je oko 1000 eura, a pored sadašnjih kapaciteta tvrtka namjerava uskoro graditi i nove proizvodne objekte gdje će se otvoriti mogućnost zapošljavanja još 50 djelatnika. “Ono što je sada potrebno je osigurati dovoljne količne drvne mase za tog proizvođača i nadamo se da će to uspjeti i učiniti uz našu potporu i potporu Vlade”, kazao je Šarić.

Tijekom boravka u Vukovarsko-srijemskoj županiji kandidati HDZ-a posjetit će i Gradište, Bošnjake, Vrbanju te Privlaku.

Ante Prkačin demantirao kako bi pristao da Plenković bude premijer

Ante Prkačin, kandidat Domovinskog pokreta na predstojećim izborima za Hrvatski sabor, Prkacinodlučio je demantirati medijska nagađanja po kojima je podržao ideju da gospodin Andrej Plenković bude predsjednik Vlade uz podršku Domovinskog pokreta.

„U svezi s pogrešnim interpretacijama i vađenjem iz konteksta moje izjave o sadašnjem premijeru Andreju Plenkoviću, istina je da sam, na samom početku emisije na N1 televiziji, rekao da je moja želja bila da HDZ natjera Andreja Plenkovića da presvuče svoj globalistički dres i da više ne vodi pogrešnu politiku koja znači gubitak suvereniteta i pustošenje Hrvatske, a vodi je sadašnja HDZ-ova Vlada. Taj moj zahtjev znači radikalnu promjenu dosadašnje politike.

Drugim riječima, vojnički kazano, poslao sam jasnu poruku i namjernu provokaciju svojim prijateljima u HDZ-u i svim dosadašnjim glasačima HDZ-a kao odgovor na pitanje zašto Andrej Plenković ne može i ne smije ponovo biti premijer. Ironično sam im poručio da bih ja, kada bi oni inzistirali na Andreju Plenkoviću kao premijeru, to prihvatio, jer bih, kao i svi hrvatski građani i birači morao prihvatiti da ovakav, lažni HDZ inzistira na nastavku sasvim pogrešne politike koju je vodio Andrej Plenković.

Ono što nikako nisam rekao je da bih u Hrvatskom saboru glasao za takvog premijera. Upravo suprotno – naš glas, glas Domovinskog pokreta i moj glas – Andrej Plenković neće dobiti! I ne samo to, tom sam izjavom htio do kraja razotkriti, ako to nekome još nije jasno, da je ovaj Plenkovićev HDZ zapravo lažni HDZ koji na izborima u prvi plan na listama gura desne i nacionalne kandidate kao smokvino lišće, a u slučaju očuvanja vlasti bi, kao i dosada, vodio lijevu, globalističku politiku. Mi kao Domovinski pokret to nećemo dopustiti“ izjavio je Ante Prkačin oštro demantirajući medijske napise.

Zeleno-lijeva koalicija: Koronakriza produbljuje nejednakosti u društvu, solidarnost mora biti institucionalizirana

Kandidati na parlamentarnim izborima Zeleno-lijeve koalicije predstavili su u petak mjere borbe protiv siromaštva Tomasevicnajranjivijih društvenih skupina, istaknuvši da društvena solidarnost mora biti institucionalizirana i osigurana putem pravedne porezne i socijalne politike.

“Hrvatska je u Ustavu definirana kao socijalna država, što znači da u našem društvu apsolutno svi moraju imati osnovne uvjete za život”, istaknuo je nositelj izborne liste Zeleno-lijeve koalicije u 1. izbornoj jedinici Tomislav Tomašević (Možemo!).

Dodao je da zbog toga društvena solidarnost u Hrvatskoj mora biti institucionalizirana i osigurana kroz pravednu poreznu i socijalnu politiku, a ne kroz pojedinačne humanitarne inicijative.

Kandidati Zeleno-lijeve koalicije na konferenciji za medije istaknuli su i da, prema podacima Međunarodne organizacije rada, Hrvatska nije među 96 država svijeta koje su u krizi uzrokovanoj korona virusom, a za koju se pokazalo da produbljuje socijalne nejednakosti, povećala proračunska izdavanja prema najosjetljivijim skupinama.

“Korona kriza značajno produbljuje socijalne nejednakosti u društvu, socijalnu isključenost, prekarnost rada i uzrokuje veću nezaposlenost”, kazala je Danijela Dolenec, nositeljica liste u VI. izbornoj jedinici.

Dodala je kako programu Zeleno-lijeve koalicije usmjeren, među ostalim, na populaciju osoba starije životne dobi te da se trećina te populacije prema podacima Eurostata nalazi u riziku od siromaštva u Hrvatskoj.

Izgradnja domova za starije i nemoćne u javnom vlasništvu

“Zalagat ćemo se za jačanju i izgradnju domova za starije i nemoćne u javnom vlasništvu, snažniju regulaciju i kontrolu kvalitete usluga koje se pružaju u svim domovima, te ujednačavanje kvalitete ostalih usluga kroz pomoć u kući i dnevne boravke”, poručila je Dolenec.

Kandidatkinja Ana Alapić (Možemo!) kazala je da će se koalicija boriti za konačno donošenje Zakona o inkluzivnom dodatku za osobe s invaliditetom koji će povećati naknade osobama s invaliditetom i omogućiti im dostojanstven život te uključivanje u društvo i tržište rada.

Kandidatkinja Miljenka Ćurković (Zagreb je naš!) ustvrdila je kako za još jednu socijalnu osjetljivu skupinu, ovršene i blokirane građane, kojih je krajem 2019. u Hrvatskoj bilo 230 tisuća, neće biti pravde bez izmjena Zakona o obveznim odnosima i ovršnog zakona. Osim za izmjene tih zakona, Ćurković najavila zalaganje za ukidanje agencija za utjerivanje dugova.

HNS predstavio politički program

Hrvatska narodna stranka predstavila je u petak svoj izborni program “Hrvatska se voli radom”, obuhvaća od mjera za gospodarstvo do besplatnih vrtića i nastavka reforme obrazovanja, a poručili su i da će nakon izbora koalirati s onima koji njihov program budu prihvatili.

HNS ima stvarna rješenja za stvarne probleme, a nakon izbora ići ćemo u koaliciju s onim strankama koje će HNSprihvatiti naš izborni program, poručio je predsjednik HNS-a Predrag Štromar.

Očekuju, kaže, najmanje tri mandata i da budu u idućoj vladi kako bi mogli svoj program pretočiti u realnost.

“Koalirali bismo ili s HDZ-om ili sa SDP-om, ali ne s bilo kime. Ne možemo prihvatiti ekstremiste i galamdžije, one koji dolaze u Sabor radi plaće ili da isceniraju neku glupost, takvi nam nisu prihvatljivi”, kazao je Štromar.

HNS ima stvarna rješenja za stvarne probleme, a nakon izbora ići ćemo u koaliciju s onim strankama koje će prihvatiti naš izborni program, poručio je predsjednik HNS-a Predrag Štromar.

Očekuju, kaže, najmanje tri mandata i da budu u idućoj vladi kako bi mogli svoj program pretočiti u realnost.

“Koalirali bismo ili s HDZ-om ili sa SDP-om, ali ne s bilo kime. Ne možemo prihvatiti ekstremiste i galamdžije, one koji dolaze u Sabor radi plaće ili da isceniraju neku glupost, takvi nam nisu prihvatljivi”, kazao je Štromar.

HNS-ovci poručuju i kako je njihov izborni program rađen u suradnji s građanima, na temelju njihovih pitanja i prijedloga pri čemu su se kao glavna pitanja nametnule veće plaće, besplatni vrtići i rješavanje stambenog pitanja.

Štromar stoga najavljuje nastavak subvencioniranja stambenih kredita, najam POS-ovih stanova, besplatne vrtiće za sve kroz subvencije države lokalnim jedinicama za svako dijete.

“Za vrtiće treba na razini države oko 700 milijuna kuna, a besplatni bi bili za djecu obitelji čiji imovinski cenzus po članu obitelji ne prelazi 3.000 kuna, a na to bi se išlo nakon što se barem dva kvartala BDP podigne za više od tri posto”, rekao je Štomar.

Povećanje plaća HNS planira postići kroz ukidanje 100 nameta od ukupno 488 koliko ih trenutno plaćaju poduzetnici, dok bi mjere za gospodarstvo uključivale poticanje privatnog sektora kroz osiguravanje likvidnosti i investicije.
Vrdoljak: HBOR treba promijeniti ime i način poslovanja

“Hrvatska banka za obnovu i razvoj treba promijeniti ime i način poslovanja u Hrvatski razvoji fond kako se poduzetnicima omogućilo financiranje”, kazao je Ivan Vrdoljak, nositelj HNS-ove liste u 4. izbornoj jedinici.

Bitna stavka HNS-ovog programa je i sport, a kako bi se omogućilo što većem broju djece da se bave sportom planiraju dodjele mjesečnih vaučera za sportske aktivnosti.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je “drugo poluvrijeme” kurikularne reforme, odnosno uvođenje cjelodnevne nastave, a u visokom obrazovanju nastavak mjera za relevantno visoko obrazovanje.

Založila se i za donošenje zakona o provjeri diploma kojim bi se uvela obveza provjera diploma u svim javnim poduzećima, agencijama, tijelima državne i javne uprave.

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo