Ustavni sud FBiH utvrdio da imenovanje Vlade TŽ nije u skladu s Ustavom FBiH jer u njoj nema Hrvata

Vrijeme:2 min, 47 sec

 

Ustavni sud Federacije BiH na sjednici održanoj 5. svibnja, razmatrajući zahtjev Jelke Milićević, zamjenice premijera Federacije BiH, donio je mišljenje da imenovanje Vlade Tuzlanske županije nije u skladu s Ustavom Federacije BiH jer u toj Vladi nema ni jedan predstavnik hrvatskog naroda, otkriva Hrvatski Medijski Servis.

“Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine odlučujući po zahtjevu zamjenice premijera Federacije Bosne i Hercegovine za davanje Mišljenja o ustavnosti Odluke o potvrđivanju imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona, na temelju članka IV.B.3.7.d) (III) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, na sjednici Suda bez javne rasprave održanoj dana 05.05. 2020. godine utvrdio je sljedeće mišljenje:

Odluka o potvrđivanju imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona („Službene novine Tuzlanskog kantona”, broj: 7/19 ) nije sukladna sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine”, stoji u Mišljenju Ustavnog suda FBiH uz dodatak da se navedeno Mišljenje treba objaviti u „Službenim novinama Federacije BiH” i „Službenim novinama Tuzlanskog kantona”.

Ustavni sud FBiH pojašnjava da odgovara na zahtjev o davanju mišljenja o sastavu Vlade TŽ i njene usklađenosti s Ustavom FBiH.

“Zamjenica Premijera Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: podnositeljica Zahtjeva) je podneskom broj, 02/2-02-54r2019 od 17.10.2019. godine podnijela Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Ustavni sud Federacije) zahtjev za davanje mišljenja (u daljnjem tekstu: zahtjev) kojim se traži mišljenje Ustavnog suda Federacije o sastavu Vlade Tuzlanskog kantona (u daljnjem tekstu: Vlada kantona) i usklađenosti Odluke o potvrđivanju imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona (u daljnjem tekstu: osporena Odluka) s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine i Zakonom o Vladi Tuzlanskog kantona („Službene novine Tuzlanskog kantona”, br.: 17/00, 1/05, 11/06, 13/11 i 15/17) donesenom na temelju Ustava Tuzlanskog kantona („Službene novine Tuzlansko-podrinjskog kantona” br.: 7/97 i 3/99 i „Službene novine Tuzlanskog kantona”, br.: 13/99, 10100, 14/02, 6/04 i 10/04)”, stoji u pojašnjenju o predmetu i podnositeljici zahtjeva.

Zahtjev se obrazlaže time što u Vladi TŽ nema niti jednog Hrvata, što je i sam potvrdio zamjenik predsjedatelj Skupštine TŽ, a Ustav FBiH propisuje da će sastav županijske Vlade odražavati nacionalnu zastupljenost prema popisu iz 1991. godine što ovdje nije učinjeno.

“U zahtjevu se navodi da je prema službeno dostupnim informacijama koje su potvrđene i kroz izjavu zamjenika Predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona, donesena osporena Odluka po kojoj u Vladi kantona nema niti jednog predstavnika iz reda hrvatskog naroda. Navedeno se pravda da ‘nije obveza da se mora poštovati konstitutivnost u dijelu izbora izvršne vlasti kantona’.

Prema navodima iz zahtjeva člankom V.3.8. stavak (1) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine je propisano da će konstitutivni narodi i pripadnici Ostalih biti proporcionalno zastupljeni u Vladi, a da će takva zastupljenost odražavati popis stanovništva iz 1991. godine, sukladno s člankom, kako je navedeno, IX.11.a. ovog Ustava. Istovjetna obveza propisana je Zakonom o Vladi Tuzlanskog kantona”, stoji u Mišljenu Ustavnog suda FBiH koje je izdvojeno u paragraf “Bitni navodi zahtjeva”.

Podsjećamo, za Vladu TŽ bez predstavnika Hrvata glasovala je skupštinska većina SDA, DF, SBB, Stranka za BiH, SD BiH i PDA. Također, bitno je za naglasiti da je dosadašnja praksa bila da se pozicije u Vladi TŽ popunjavaju onim Hrvatima koji nemaju legitimitet hrvatskog biračkog tijela kako bi se zadovoljila forma, a u aktualnom sazivu Vlade čak ni to nije slučaj.

 

 

B.G./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)