A. Beljo: Uz 75. obljetnicu Bleiburške tragedije

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

Obavijest Hrvatskoga žrtvoslovnog društva

Kao što je već objavljeno javnosti, ovogodišnje obilježavanje Bleiburške tragedije, predviđeno za subotu 16. svibnja 2020., s obzirom na pandemiju koronavirusa, održat će se s posebnim programom. Ne će biti Bleiburg komemoracijasredišnje komemoracije nego će se žrtve komemorirati uz molitvu, polaganje vijenaca i paljenje svijeća u Bleiburgu i na zagrebačkom Mirogoju te uz svetu misu u Sarajevu, sve uz nazočnost manjeg broja osoba.

Molimo stoga naše podružnice u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji, po gradovima i županijama, kao i naše partnerske udruge i podržavatelje da toga dana ili u nedjelju organiziraju na svojem području (svakako u skladu s državnim i lokalnim propisima i uputama) slično obilježavanje u znak sjećanja i odavanja počasti za sve žrtve ove velike tragedije hrvatskog naroda, s posebnim naglaskom na žrtve svojega kraja kojima su već diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije i dr. podignuti spomenici.

Neka to bude naš zavjet i vraćanje duga prema žrtvama umjesto puta u Bleiburg!

Najjednostavniji i najprikladniji način ovogodišnjih obilježavanja jest da udruge, organizacije ili pojedinci koji su već tradicionalno organizirali hodočašća u Bleiburg iz svojih sredina to sada učine na domaćem terenu uz podršku i suradnju svih koji su im i do sada pomagali uključujući županijske, gradske i općinske vlasti te katoličke župne zajednice i predstavnike drugih vjerskih zajednica koje su već tradicionalno sudionici komemoracije.

U ovogodišnju, a i buduće komemoracije važno je uključiti predstavnike svih razina svjetovnih vlasti koji su dužni u skladu s europskim rezolucijama i rezolucijama Hrvatskog sabora odavati počast žrtvama totalitarnih režima XX. stoljeća.

Na poseban način se to odnosi na rezoluciju Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. godine za koju su u Europskom parlamentu glasovali svi članovi parlamenta iz Hrvatske s obiju strana političkog spektra.

Ta važna Rezolucija Europskog parlamenta o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe u Hrvatskoj je s razine službenih vladajućih struktura, kao i one poluslužbene medijske, ostala prešućena, iako je Hrvatska članica EU-a sa svim pravima i obvezama koje iz toga proizlaze.

Poslije održanih komemoracija pošaljite nam svoja izvješća, fotografije, kraće videozapise (preko We trasfera)… koje želite da budu objavljeni, ili kopije izvješća koje ste Vi ili netko drugi o vašim aktivnostima objavili.

Unaprijed hvala!

Ante Beljo,

predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva
e-pošta: abeljo@hic.hr

HKV/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)