Veliki inozemni uspjeh filma o operaciji “Oluja”

Vrijeme:1 min, 35 sec

Srebrna Remi nagrada filmu “Operation Storm”

 

Dokumentarni film “Operation Storm” po scenariju dr. Dorothy Mcclellan i dr. Miroslava Međimorca, u režiji hrvatskog redatelja Nikole Kneza, koji već godinama stvara dokumetarne filmove u SAD-u i redovno osvaja nagrade za svoje filmove na Svjetskom festivalu dokumentarnog i animiranog filma u Houstonu (među ostalima i za dokumetarni film Sunčica po knjizi Marije Slišković i scenariju Miroslava Međimorca te Bleiburg, Titova dozvola za genocid) osvojio je na 53. WorldFest-Houston Srebrenu Remi nagradu u konkurenciji od više od 4500 filmova u svim kategorijama.

– We are delighted to inform you that your entry “OPERATION STORM” has been selected to win a Silver Remi Award! (…)There were more than 4,500 total category entries for 2020…

Storm1

Dokumentarni film Operation Storm na engleskom jeziku prikazan je već u niz mjesta u SAD-u i Kanadi (New York i Vancouver). Redatelj Nikola Knez kaže o tom iskustvu:

– Film sam prikazao u Američkom Kongresu pa je to prvi hrvatski film, hrvatskog autora koji je dobio tu čast u Americi.

Storm2

Dobilo ga je oko 150 kongresmena na ruke i službeno je zaprimljen u Pentagonu te u State Departmentu. Prikazan je na US Lexington nosaču aviona iz WWII rata. Bilo je preko 500 američkih veterana koji su svi ustali nakon filma i pljeskali 10 minuta, te velika većina došla i čestitala, stiskala ruku.

Osobno sam ga pokazao na 11 campusa diljem Amerike koji pripadaju Texas A&M University. Sjajan interes studenata čijim sam poznavanjem Oluje fakat bio ugodno iznenadjen. Film je poslan na preko 200 fakulteta i to profesorima koji izučavaju povijest kao i military doktrine. Ući će uskoro i u US vojni muzej te čekam notifikaciju American Library.

Pripremljena je i inačica filma na hrvatskom jeziku, no njen se završetak oduljio zbog nedostatka novčanih sredstava. Možda će ova nagrada pomoći da se ona prikupe.

 

hkv/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo