Uklonjen toranj zagrebačke katedrale

Vrijeme:2 min, 30 sec

 

 

Kontrolirane eksplozije odvojile su vrh sjevernog tornja zagrebačke katedrale od ostatka. Odvojen je vrh sjevernog tornja zagrebačke katedrale, koji se u potresu 22. ožujka pomaknuo za 15 centimetara. Vrh tornja bio je odvojen u zraku, a dizalica ga je spustila prema tlu.

Na današnji dan, 17. travnja, kada je zbog posljedica nedavnog potresa skinut dio sjevernog tornja zagrebačke katedrale, obilježava se i 94. godišnjica smrti arhitekta Hermanna Bolléa, koji je bio zaslužan za plan njezine cjelovite obnove nakon velikog potresa 1880. godine.

Dio sjevernog tornja Zagrebačke katedrale visok 13 i pol metara i težak 30 tona, skinut je u petak popodne kontroliranom eksplozijom, jer je zbog oštećenja koja je pretrpio u jakom potresu, 22. ožujka, postojala opasnost da se sruši i izazove još veća oštećenja katedrale i okolnoga prostora.

Muzej za umjetnost i obrt (MUP) podsjetio je na tu slučajnost na svom Facebooku, najavivši da će u idućim tjednima prirediti online sadržaj posvećen tom “graditelju hrvatske metropole” koji je ostavio neizbrisiv trag u izgradnji Zagreba krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Načelnik Stožera inženjerijske pukovnije Hrvatske vojske Miroslav Car je izjavio da su pripadnici Hrvatske vojske izvršili bušenje minskih mikro bušotina i punjenje s eksplozivom i uvezivanjem u mrežu. Nakon što izvođač radova zaveže veže gurtne sa sajlama, izvest će se detonacija. Naime, kontroliranom eksplozijom sjeverni toranj zagrebačke katedrale će biti odvojen između 72 i 73 reda tornja kako bi se dizalicom što lakše odvojio gornji dio tornja.

– Količine eksploziva su minimalne, više dana smo provodili ispitivanje što ovdje u krugu katedrale što na vojnom poligonu da bi dobili optimalne količine eksploziva – rekao je Car.

– Danas će sjeverniji toranj sigurno biti uklonjen iako nije jasno točno kada. Jutros je zapadni vjetar smetao alpinistima, sada je eksploziv spreman, djelatnici HV -a su obavili svoji dio posla, diže se velika dizalica i čim naoružanje bude kompletno, kreće se u akciju – objasnio je ranije Damir Foretić, glavni projektant obnove katedrale.

Kaže da samo spuštanje tornja bi trebalo trajati 15 -tak minuta, ostat će uspravan, pa je zbog toga pripremljen ležaj koji će ga prihvatiti i pridržati. DHMZ je poslao podatke kakav je vjetar na visini od 100 metara, prognoza je povoljna.

Što se tiče eksplozije, Foretić napominje da se radi o vrlo malim nabojima, veličine jedne “Dinamitke”.

– Ne bi trebalo biti iznenađenja. Čut će se možda kao pucanj Gričkog topa – kaže.

Nakon jučerašnje odgode zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, danas bi se toranj trebao spustiti uz pomoć dizalice visoke 120 metara. Točno vrijeme operacije ovisi o vremenskim uvjetima odnosno vjetru, jer samo jedan jači udar vjetra može izazvati katastrofu. Riječ je o vrlo opasnom poslu, a stručnjaci imaju pravo na samo jedan pokušaj.

Policija će do završetka akcije ograničiti kretanje u radijusu od 120 metara oko katedrale. Već jučer je policija preko razglasa morala upozoravati građane da se moraju udaljiti, a danas će mjere biti još strože.

Najbolje bi bilo izbjegavati područje Kaptola, Dolca, Nove vesi, Langova trga, dijela Vlaške ulice i parka Ribnjak.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)