MINISTAR ZDRAVSTVA RH Beroš potvrdio: U sljedećem periodu čeka nas promišljanje o opuštanju mjera’

Vrijeme:2 min, 1 sec

 

 

 

– U sljedećem periodu čeka nas promišljanje o opuštanju mjera – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš u utorak ujutro u HRT-ovoj emisiji “U mreži Prvog” govoreći o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj, naglasivši i da nije moguće predvidjeti ponašanje virusa pa se ne žele vezivati uz rokove koje ne bi mogli ispoštovati.

Beroš je rekao da je porast oboljelih u Hrvatskoj još uvijek u granicama koje su sami sebi odredili te da strategija djeluje, da je imaju i da je vrlo jasna – cilj je usporiti značajan porast oboljelih i omogućiti sustavu da pruža adekvatnu zdravstvenu skrb, da nije preopterećen, piše Jutarnji.hr.

– Mogu reći da su naši podaci vrlo dobri i zadovoljavajući – izjavio je Beroš za HRT. Dodao je kako su brinuli o balansu mjera koje sprječavaju širenje i omogućuju normalne životne aktivnosti.

– Ono što nas čeka u sljedećem periodu je promišljanje o relaksaciji, opuštanju tih mjera da bi omogućili sve one životne tokove koji se mogu odvijati, da bi i privredne aktivnosti na neki način oživjele, ali da i dalje uz to imamo kontrolabilan broj oboljelih – rekao je Beroš.

Zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Damir Trut, komentirajući pridržavanje mjera tijekom uskrsnog vikenda, rekao je da je u subotu bilo oko 2600 nadzora, a u nedjelju i ponedjeljak 600-800 nadzora te da nisu dobili informacije o velikim kršenjima.

– Bilo je sporadičnih kršenja koja su na terenu riješena i odrađena. Ništa posebno, bilo je gužvi kako se i očekivalo, očekivali smo gužve u trgovinama – rekao je Trut, dodajući kako neke trgovine nisu bile potpuno spremne, ali da je kroz pritisak civilne zaštite sve pripremljeno i riješeno.

Trut je dodao kako su se građani uglavnom pridržavali mjera poput socijalne distance i izbjegavanja grupiranja na javnim prostorima te da je i promet bio slab i da je velika većina ljudi bila kod kuće, što se, kako je izjavio, vidjelo po punim parkiralištima.

Trut je rekao da svi žele popuštanje mjera, ali da će sve biti sukladno trenutku i razini opasnosti u tom trenu. “Struka mora dati svoju riječ”, poručio je.

– Apsolutno da razmišljamo o tome, ali odluke će se donositi sukladno analizi situacije – objasnio je Trut, a piše HRT.

Beroš je rekao da ne može shvatiti kad se to veže uz rokove dodavši da nije moguće predvidjeti ponašanje virusa pa ne žele biti nepromišljeni i vezivati se za rokove koje neće moći ispoštovati.

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori