F. A. Z.: Preko granica

Vrijeme:1 min, 28 sec

Pandemija koronavirusa

Još se nikada nije dogodilo da su se u razmaku od nekoliko sati održala dva samita na istu Koronatemu. Posrijedi je naravno pandemija korona virusa i njene posljedice. Prvo su se u četvrtak u virtualnom prostoru sastali lideri članica skupine G-20, a zatim lideri EU-a i zemalja članica.

Ti su samiti bili prijeko potrebni jer se ne može tvrditi da je međunarodna i europska reakcija na Covid-19 dosada bila impresivna niti dovoljna. Doduše, razumljivo je da su svi u ovoj nepoznatoj opasnosti tražili utočište u vlastitoj državi. No međunarodna koordinacija je prijeko potrebna.

Ipak je posrijedi pandemija, a ne samo lokalna najezda kukaca. Sada Europska komisija osuđuje egoizam i jednostrane korake zemalja članica, a njemački predsjednik apelira na veću europsku solidarnost. I to je opravdano.

Jesu li uistinu bila potrebna izvješća o tome što se odvija u bolnicama u Francuskoj i Italiji da se ponudi pomoć? KoronaJesu li bile potrebne ljutite reakcije tisuća građana na granicama koje su zatvorene bez prethodnog dogovora? Ili posramljujuće slike ruskih i kineskih zrakoplova koji transportiraju medicinsku pomoć u Italiju?

Sada se nešto pokrenulo – konačno. Partnerstvo se dokazuje u krizi. Kada ako ne tada? Od toga je G20 još uvijek daleko, unatoč velikim obećanjima o izdvajanju novca za pomoć. Tu skupinu trenutno opterećuju brojni bilateralni konflikti i naravno kinesko-američki prijepor oko krivice i odgovornosti.

Da, izgubljeno je dragocjeno vrijeme jer je Kina pokušavala zataškati izbijanje epidemije – posljedice toga danas se odražavaju na statistiku o tijeku epidemije, pa tako i u europsku.

Drugi su oklijevali ili su opasnost prikazivali mnogo manjom nego što ona jest, primjerice Donald Trump. Kina je sada prebrodila najteži period, a drugima najveće vjerojatno tek predstoji.

Klaus-Dieter Franenberger

F. A. Z.

 

https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)