Blokada zbog koronavirusa očistila zrak nad Europom

Vrijeme:1 min, 3 sec

Čišći zrak nad Europom

Od uvođenja mjera ograničavanja kretanja i aktivnosti zbog koronavirusa, u urbanim područjima diljem Europe smanjena je razina zagađenosti zraka, pokazuju u ponedjeljak najnovije satelitske snimke.

Snimke satelita Sentinel-5 pokazuju da je u razdoblju od 5. do 25. ožujka u velikim gradovima, među kojima u Zrak EuropaBruxellesu, Parizu, Madridu, Milanu i Frankfurtu, zabilježeno smanjenje prosječne razine štetnog dušikovog dioksida u usporedbi s istim razdobljem godinu ranije.

To se poklapa s uvođenjem mjera ograničenja cestovnog prometa, najvećeg izvora dušikovog dioksida, i smanjenjem proizvodnje u tvornicama koje ispuštaju štetne plinove u velikom broju europskih zemalja uslijed pandemije koronavirusa.

Smanjena gustoća plina dušikovog dioksida

Nove snimke, koje je objavila Europska svemirska agencija (ESA), a analizirao Europski savez za javno zdravstvo (EPHA), pokazuju smanjenu gustoću plina dušikovog dioksida, koji može uzrokovati respiratorne probleme i rak.

Dnevne vremenske prilike mogu utjecati na razinu zagađenosti atmosfere, pa satelitske snimke uzimaju 20-dnevni prosjek i zanemaruju podatke uzete za oblačnih dana.

Podaci Europske agencije za okoliš (EEA) pokazuju sličan trend u razdoblju od 16. do 22. ožujka. U Madridu, prosječna razina dušikovog dioksida pala je za 56 posto na tjednoj razini nakon što je španjolska vlada 14. ožujka zabranila sva putovanja osim apsolutno nužnih, piše HRT.

 

hkv/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori