Nijemci dominantno protiv novih primanja “izbjeglica”

51 posto ispitanih se protivi primanju maloljetnih izbjeglica s grčkih otoka, 39 posto je za. Ostatak ispitanih nema stav po ovom pitanju”, proizlazi iz ispitivanja javnog mnijenja instituta Civey za dnevnik Augsburger Allgemeine od subote.

Kako se nadalje navodi, posebice je primjetna razlika u odnosu prema izbjeglicama kad se u obzir uzme politička Migrantiopredijeljenost ispitanih.

Među biračima demokršćanske Unije CDU/CSU 71 posto ispitanih se protivi ovakvim humanitarnim akcijama. Birači liberalnog FDP-a se sa 75 također protive prihvaćanju novih izbjeglica a najviši postotak onih koji odbijaju ovakve akcije (96 posto) se nalazi među biračima nacionalno-populističke Alternative za Njemačku (AfD).

Birači Zelenih (69 posto) i socijaldemokrata (59 posto) su većinski za prihvaćanje maloljetnih izbjeglica bez pratnje.

Bundestag je u četvrtak navečer odbacio zahtjev stranke Zeleni da se s grčkih otoka u Njemačku prebaci 5000 izbjeglica, pri čemu bi se radilo o maloljetnicima bez pratnje, trudnicama i ženama s djecom.

Stranke vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije su naglasile kako se načelno ne protive ideju pomoći izbjeglicama u Grčkoj ali se protive “usamljenim akcijama” Njemačke bez rješenja na razini Europske unije.

Njemačka je tijekom izbjegličkog vala 2015./2016. prihvatila preko milijun izbjeglica što je pokrenulo mnogobrojne društvene procese i promjenu političkog krajobraza Njemačke uz porast popularnosti populista i pad popularnosti etabliranih stranaka.

 

hkv/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.