IZBORNI ZAKON I MOSTAR U PAKETU – ČOVIĆ IZETBEGOVIĆU: Ne može razgovarati o zaštiti konstitutivnih naroda u Mostaru, a to ne tretirati na državnoj razini

Vrijeme:1 min, 37 sec

“Razgovori koje smo danas vodili pokazali su da možemo napraviti iskorak i tražiti trajna rješenja za neke probleme. Bilo je govora o izbornom procesu u Gradu Mostaru. Izbora će svakako biti pa sada moramo doći do rješenja u parlamentarnoj proceduri”, rekao je predsjednik HDZ-a Bih Dragan Čović nakon sastanka s izaslanstvom SDA, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Ustvrdio je da je svakako ključ izmijeniti Izborni zakon kako bi se institucionalno osiguralo da jedan narod drugom narodu ne bira političke predstavnike.

“Ključ stabilnosti naših odnosa počiva na povjerenju koje će se prepoznati kroz izborni proces koje je i do sada naglašavano. Naravno da smo željni usuglasiti presude Suda u Strasbourgu. Primarno želimo da vrednujemo Ustav BiH i svoje ponašanje prilagodimo Ustavu i zakonu”, rekao je Čović.

Dogovor u paketu

Čović drži da promjene Izbornog zakona BiH, sukladno presudama Ustavnog suda, treba donositi u paketu sa izmjenom izbornih pravila za Mostar, u Parlamentu BIH.

-Puno stavova je približeno, ali daleko smo od toga da kažemo da smo strateške poglede usuglasili. Opće opredjeljenje je da se za lokalne izbore osigura maksimalni standard za održavanje izbora i da Mostar ove godine ima izbore”, rekao je Čović u obraćanju novinarima.

Dodao je se ne može očekivati da se razgovara o zaštiti konstitutivnih naroda, odnosno kolektivnih prava na lokalnoj razini, a da se ne ta ista problematika ne tretira na državnoj razini.

-U Mostaru će biti izbori, to nije upitno i u to građani ne trebaju sumnjati. Međutim, ne možete u Mostaru razgovarati o zaštiti konstitutivnih naroda, a to ne tretirati i na državnoj razini, kazao je Čović.

Pozabaviti se migrantskom krizom

Razgovarano je i o novonastaloj migrantskoj krizi. Čović je kazao da je nužno što skorije održati sjednicu Vijeća ministara kako bi se donijele konkretnije mjere u cilju suočavanja s tim globalnim problemom.

-Zajednička je procjena da žurno moramo imati sjednicu Vijeća ministara i otkloniti probleme naše neorganiziranosti, rekao je Čović.

 

B.G./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori