SVETAC DANA”Sveti Oswald iz Yorka”

Vrijeme:1 min, 6 sec

Biskup Yorka, vjerski reformator.

Danas slavimo svetog Oswalda iz Yorka, poznatog i kao Oswald od Worcestera ili Oswald od Ramseya, sveca iz desetog stoljeća, anglosaksonskog biskupa i crkvenog reformatora.

Današnji svetac Oswald rođen je oko 925. godine i bio je nećak nadbiskupa Oda Kanterberijskog, te je stupio u samostan u francuskom  Fleuryu, poznato središte benediktinske reforme. Godine 961. nadbiskup sveti Dunstan Kenterberijski posvetio ga je za biskupa Worcestera. Uskoro po posvećenju Oswald osniva benediktinski samostan u pokrajini Gloucestershire.

Kada je kralj Edgar naredio osnivanje mnogih novih samostana, Oswald osniva opatiju u Ramseyu, na mjestu koje je darovao bogati anglosaksonski plemić Aethelwine. Poslije opatije u  Ramseyu, koja je bila u bliskoj vezi s njegovim bivšim samostanom u Fleuryu i koja je i sam postala veliki duhovni centar, Oswald osniva još nekoliko benediktinskih samostana. Oswald je i u svoju katedralu u Worcesteru doveo monahe iz Ramseya, koji su ondje zamijenili sekularni kler.

Kasnije je Oswald premješten za nadbiskupa Yorka, ali mu je dozvoljeno da zadrži i dotadašnju biskupiju Worcester, gdje je uglavnom i prebivao. Kao crkveni zamljoposjednik, reformirao je upravu biskupijskih posjeda, dajući zemlju u najam u zamjenu za određene usluge i službe. Sa nadbiskupom Dunstanom i biskupom Winchestera bio je glavni stup anglosaksonske monaške obnove. Oswald je umro na današnji dan 992. godine.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.