Hrvatski Sabor:Hrvatsko-srpska trgovačka koalicija

Vrijeme:2 min, 0 sec

Teške riječi u Saboru

Hrvatski sabor za idući je petak odgodio glasovanje o 20-ak točaka, među kojima je i zakonski Pupovacprijedlog koji uređuje popis stanovništva u proljeće iduće godine, u izjašnjavanju o tom prijedlogu pale su teške riječi, a troje zastupnika SDSS-a napustilo je sabornicu.

– Kolege iz Kluba HDZ-a informirale su me da će Klub nacionalnih manjina provesti dodatne konzultacije, pa ćemo glasovati idući petak, najavio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nakon stanke kojoj je prethodila rasprava u kojoj se nisu birale riječi.

Sve je krenulo kod očitovanja o amandmanima koje je na zakon o opisu stanovništva podnio Klub manjina. Amandmane je prvo odbio Vladin predstavnik, pa zastupnici, a onda je Vladimir Bilek zatražio stanku kako bi se Klub dogovorio o načinu glasovanja o samom zakonu.

Zekanović: Hrvatsko-srpska trgovačka koalicija

Temperaturu je dodatno podignuo Hrvoje Zekanović (Hrast) izjavom da će biti zanimljivo pratiti kako će “hrvatsko-srpska trgovačka koalicija” riješiti nastali problem, te hoće li udovoljiti Miloradu Pupovcu (SDSS) i njegovoj “ekipici”.
“Možda bi najbolje bilo da se popisivanje radi u Srbiji, pa da Pupovac nema troškova prijevoza ljudi”, izjavio je Zekanović ustvrdivši kako “prijeti velika opasnost da će, zahvaljujući ovom zakonu i spomenutoj koaliciji, sutra u Vukovaru možda biti nešto više Srba nego ih stvarno ima”.

Predsjednik Sabora ga je upozorio da klub ne zove “društvancem”, poručio kako su mu njegove konstrukcije neprihvatljive, ali mu neće dati opomenu jer “svatko govori kako smatra da je najbolje, a građani će procijeniti”. Zastupnike je u nekoliko navrata pozvao da ne budu nekorektni i uvredljivi prema kolegama.

SDP-ov Gordan Maras ocijenio je da je Jandroković trebao reagirati i Zekanoviću oduzeti riječ, a Peđa Grbin (SDP) da je Zekanović opetovano nekorektan jer mu je vrijeđanje pripadnika manjina postalo uobičajeno ponašanje. Jandroković je odgovorio kako je teško balansirati između slobode govora i štićenja dostojanstva druge osobe, manjine i naroda. Reagirao je i Milorad Pupovac.

– Hrvoje Srboljub Zekanović pokazao je zbog čega Klub manjina smatra da su ova dva amndamana trebala biti prihvaćena. Zbog riječi koje je uputio smatramo da ne postoje pretpostavke da se može nastaviti raditi u Saboru”, rekao je Milorad Pupovac nakon čega je troje zastupnika SDSS-a napustilo sabornicu.

Zekanović je ustrajao u svojim izjavama, a Miro Bulj (Most) poručio da je glasovanje pokazalo “kakva je trgovačka koalicija koja je nanijela toliko štete, a indigo će biti popis stanovništva”.

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo