AMERIČKI DRŽAVNI TAJNIK POMPEO: Ukrajina je izgubila Krim, to znaju svi svjetski igrači

Vrijeme:1 min, 0 sec

Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je da je Ukrajina izgubila Krim, da to znaju svi svjetski igrači, a da Rusija nije jedna od zemalja kojoj je moguće nešto oduzeti, objavili su pojedini ukrajinski mediji.

Ukrajinski portal “Novo vrijeme”, se poziva na neimenovanog sudionika zatvorenog sastanka koji je Pompeo imao s krimsko-tatarskim aktivistima tijekom posjete Kijevu, 31. siječnja.

Pompeo je to rekao odgovarajući aktivistici Emini Dzhaparovoj, koja je rekla da Amerika mora “držati Krim u vidokrugu svoje vanjske politike”, prenosi Sputnik.

Izvori su prenijeli da je tijekom sastanka Džaparova zamolila Pompea da pomogne u organizaciji konferencije o Krimu u Washingtonu, ali kako se navodi, sudeći po izrazu Pompeovog lica tijekom odgovaranja na to pitanje bilo je jasno da su njegovi prioriteti sasvim drugačiji od sudjelovanja na tom događaju.

Pompeo je aneksiju Krima nazvao agresijom Rusije, i naznačio tri područja za produbljivanje bilateralnog dijaloga s Kijevom: vladavinu zakona, poboljšanje investicijske klime i jačanje obrambene sposobnosti Ukrajine, navode ukrajinski mediji.

Rusija je anektirala Krim 2014. godine, nakon referenduma održanog poslije državnog prevrata u Ukrajini, na kome je za ujedinjenje s Rusijom glasovalo 96,77 posto birača Krima i 95,6 posto stanovnika Sevastopolja.

 

Fena/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori