ŠIRI SE U SVE DIJELOVE SVIJETA: Zbog smrtonosnog korona virusa izoliran kineski grad Wuhanu s 9 milijuna stanovnika

0

Zbog korona virusa koji su prvi put pojavio u gradu Wuhanu, u Kini, zračna luka i željezničke postaje u tom gradu bit će zatvoreni za odlazeće putnike, a javni prijevoz će također biti obustavljen.

Dužnosnici u gradu koji ima oko devet milijuna stanovnika upozorili su građane da ne napuštaju grad, te potvrdili da će zračna luka i željezničke postaje biti zatvoreni za odlazeće putnike, javlja britanski BBC.

Prema navedenoj odluci, sutra od 10:00 sati po lokalnom vremenu autobusi, podzemne željeznice, trajekti i javni prijevoz na velikim relacijama će biti obustavljeni.

Dužnosnici su podjsetili kako je posljedicama zaraze korona virusom na području Kine dosad umrlo najmanje 17 osoba, pozivajući građane da izbjegavaju gužve i druge javne skupove.

Kineske zdravstvene institucije ranije su priopćile da se virus prenosi sa čovjeka na čovjeka, a stručnjaci u toj zemlji otkrili su da virus na ljude mogu prenositi i divlje životinje.

Direktor Kineskg centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CCDCP) Gao Fu priopćio je da je nekoliko ljudi zaraženo posredstvom životinja koje su ilegalno prodavane na tržnici morskih plodova u Wuhanu, administrativnom središtu provincije Hubei. Gao je upozorio da se novi virus brzo širi jer se prilagođava sredinama i mutira.

Iz Centra za epidemiologiju i kontrolu zaraznih bolesti na Sveučilištu u Hong Kongu, koji surađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), tvrde da se nova vrsta virusa znatno brže širi Kinom od službenih informacija koje su dale kineske institucije.

Iz Centra tvrde da je novim virusom u Wuhanu zaraženo blizu 1.350 osoba i to u prvih 20 dana siječnja.

Ista vrsta virusa otkrivena je i u Japanu, Južnoj Koreji, Tajlandu i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Strahuje se da bi se virus mogao proširiti u na druge dijelove svijeta, a uskoro se očekuju i konkretnije preventivne mjere.

 

AA/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara