SITARSKI: Ne očekujem značajnije promjene u politici Hrvatske prema BiH

Vrijeme:1 min, 45 sec

Analitičar Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara Milan Sitarski kazao je kako ne očekuje značajnije promjene u politici Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini bez obzira tko od dvoje preostalih kandidata pobjedi u drugom krugu hrvatskih predsjedničkih izbora.

– Ne očekujem neke velike promjene u politici Republike Hrvatske prema BiH kao susjednoj državi niti prema Hrvatima kao konstitutivnim narodima u BiH, budući da oba kandidata koji su ušli u drugi krug na predsjedničkim izborima, SDP-ov Zoran Milanović i HDZ-ova Kolinda Grabar Kitarović, pripadaju hrvatskom općem konsenzusu koji podržava aktualnu politiku Zagreba prema BiH – komentirao je Sitarski za Fenu rezultate hrvatskih predsjedničkih izbora.

To je, kako je kazao, politika koja podržava teritorijalni integritet BiH, kao i njezin unutarnji ustroj po Daytonskom sporazuma u kojem je Hrvatska jedan od garanta.

– Da je neko od alternativnih kandidata, bilo iz radikalne desnice ili radikalne ljevice, ušao u drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, onda bi se razmišljalo o tome hoće li Hrvatska, ukoliko pobjedi takav kandidat, radikalno promijeniti svoju politiku prema BiH. Međutim, kako se to nije dogodilo, očekujem kontinuitet politike – dodao je.

Kada je u pitanju drugi krug hrvatskih predsjedničkih izbora, Sitarski je kazao kako je teško prognozirati tko će izaći kao pobjednik. Prema njegovoj ocjeni, kampanja neće biti previše oštra jer će se obje strane boriti za glasove umjerenih birača.

– U situacijama kada kandidat umjerene ljevice i umjerene desnice uđe u drugi krug onda se borba vodi za srednjeg, umjerenog birača. Tu ne pomažu ‘rezervoari sigurnih glasova’ ili glasovi stranačkih simpatizera, nego se kandidati bore za pridobivanje glasača koji se nalaze negdje u sredini između ponuđenih opcija, a to ni u jednoj demokratskoj zemlji nisu radikalno orijentirani birači – ocjenjuje Sitarski.

U prvom krugu izbora za predsjednika Republike Hrvatske SDP-ov Zoran Milanović i aktualna predsjednica i HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović dobili su najviše glasova i plasirali su se u drugi izborni krug.

Milanović je dobio 29,55 posto glasova, Grabar-Kitarović 26,65 posto, a Miroslav Škoro 24,43 posto glasova.

Drugi krug hrvatskih predsjedničkih izbora održat će se 5. siječnja 2020.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori