Obranom Imperiala spašen je i Grad: toga dana poginulo je 23 ljudi, 60-ak Dubrovčana je ranjeno, spaljeno je devet srednjovjekovnih palača…

Vrijeme:1 min, 49 sec
Prije 28 godina, u pet sati ujutro topnici i Jugoslavenske armije i paravojnih postrojbi iz Srbije i Crne Gore, te pripadnici Teritorijalne obrane susjednog Trebinja započeli su topnički napad na Dubrovnik.

 

Pomoć im je pružila tadašnja ratna mornarica bivše države kao i ratno zrakoplovstvo. Glavni cilj napada bilo je zauzimanje tvrđave Imperial na Srđu iznad Dubrovnika, a nakon neuspjeha nastavljeno razaranje gradske povijesne cjeline, iako se i tada nalazila pod zaštitom UNESCO-a.

U granatiranju koje je trajalo cijeli dan poginulo je 19 civila i četiri branitelja, a šezdesetak Dubrovčana je ranjeno. Oštećeno je 460 objekata, a devet srednjovjekovnih palača u potpunosti je spaljeno.

Odmah nakon početka napada, istovremeno sa topničkim udarima i raketiranju samog grada odvijao se napad pješadije te tenkova na tvrđavu Imperial na Srđu, strateški važnoj točki obrane Dubrovnika u kojoj su položaj držali malobrojni branitelji.

Neprijateljski vojnici, prije svih pripadnici specijalnih postrojbi iz Niša u početku napada uspjeli su se popeti na istočno krilo tvrđave i zauzeti krovnu terasu, no Dubrovčani su ih uspjeli odbiti i zadržati položaj u Imperialu.

Od zapovjedništva obrane Dubrovnika, na čijem je čelu bio general Nojko Marinović, u jednom su trenutku zatražili da hrvatsko topništvo gađa samu tvrđavu kako bi otjerali napadače dok su se oni zatvorili u unutrašnjost Imperiala.

Takav zahtjev, ali i hrabrost ne čude jer da je jugo-armija kojim slučajem taj dan zauzela tvrđavu, pao bi cijeli Dubrovnik.

U spomen Bobetku 

Bitka za tvrđavu Imperial smatra se zato jednom od najvažnijih u Domovinskom ratu, a nakon razaranja dubrovačke spomeničke baštine promijenio se i stav međunarodne zajednice prema velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića.

Dubrovnik su tog 6. prosinca obranila 163 branitelja, po čemu je dubrovačka 163. brigada Hrvatske vojske 1992. godine i dobila ime.

Dubrovnik zato danas slavi blagdan svetog Nikole i Dan dubrovačkih branitelja koji su 6. prosinca 1991. obranili grad tijekom najtežeg napada u njegovoj stoljetnoj povijesti.

Obilježavajući dan dubrovačkog ponosa i hrabrosti, Ulica Stjepana Cvijića biti će preimenovana u Ulicu Janka Bobetka, zapovjednika Hrvatskih oružanih snaga. Svečanost preimenovanja će pratiti i mimohod postrojbi iz Domovinskog rata do Pila, a među ostalim događajima na Stradunu će navečer koncert održati iMarko Perković Thompson.

 

https://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)