MIGRANTI SELE NA TRI LOKACIJE: Kamp Vučjak će u sljedećim danima biti zatvoren

Vrijeme:1 min, 29 sec

U sljedećih sedam dana, neslužbeno saznaje Klix.ba, doći će do zatvaranja kampa Vučjak kod Bihaća. Ova odluka je donesena uslijed konstantnih pritisaka međunarodne zajednice.

Blizu 800 migranata koji trenutno borave na Vučjaku bit će raspoređeno u postojeće prihvatne centre, sve do formiranja novog i adekvatnog objekta za smještaj migranata. Doznaje se da će najveći dio useliti u Biru na području Bihaća i Miral u Velikoj Kladuši.

S obzirom na to da se očekuje da će biti i “viška” migranata, određeni broj za koje neće biti mjesta u navedena dva prihvatna centra bit će prebačen u Ušivak na području Hadžića kod Sarajeva.

To potvrđuju pripreme koje se odvijaju za zatvaranje Vučjaka, ali i molba koju je IOM-u uputio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

“Kao što znate, u tijeku je rješavanje pitanja izmještanja migranata iz privremenih prihvatnih centara (objekata koji su privatno vlasništvo u objekte koji su u vlasništvu države. Kako je za rješavanje ovog važnog pitanja neophodno izvjesno vrijeme, molimo vas da produžite ugovore o zakupu objekata Sedre, Bire i Mirala do konačnog rješavanja izloženog problema”, naveo je Mektić u molbi šefu IOM Misije u BiH Peteru van der Auweraertu.

Inače, pripadnici MUP-a Unsko-sanske županije na ulicama Bihaća provode pojačane mjere sigurnosti nakon sastanka s predsjednicima mjesnih zajednica i operativne grupe.

Policijske patrole se nalaze na pravcima kretanja migranata zbog većeg priljeva ovih dana, javlja reporter portala Klix.ba iz Bihaća. Jedna lokacija je Jablanska ulica koja se nalazi odmah pored kampa Bira. Te patrole su bile i prije, ali su pojačane i učestalije kako bi se građani osjećali sigurnije.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeće Grada Bihaća izdana je suglasnost na lokaciju Lipa kao jedinu u vlasništvu Grada Bihaća za formiranje privremenog prihvatnog centra za migrante.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo