ČOVIĆ NAKON SASTANKA S IZETBEGOVIĆEM: Sljedeći tjedan, na razini eksperata, razgovarat ćemo o Izbornom zakonu

Vrijeme:3 min, 14 sec

U Domu HDZ-a BiH u Mostaru završen je sastanak izaslanstava HDZ-a BiH i SDA koje su predvodili predsjednici tih stranaka Dragan Čović i Bakir Izetbegović. Čović je najavio da će HDZ i SDA u sljedeći četvrtak formirati operativno tijelo za Izmjene izbornog zakona koje će pomoći izlasku iz problema i osjećaja kod hrvatskog naroda, da nam drugi mogu birati političke predstavnike, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

Čović i Izetbegović složili su se da je sastanak prošao u dobroj atmosferi te da će se nastaviti intenzivnije raditi na približavanju stavova između dvije stranke te da će se otvoriti i teška pitanja poput izmjena Izbornog zakona BiH i implementacije presuda Ustavnog suda BiH i suda u Strasbourgu vezano za održavanje izbora u Mostaru.

Predsjednik HDZ-a BiH je pozvao na žurno formiranje vlasti na razini BiH te je najavio sazivanje zajedničkog Kolegija oba doma Parlamenta BiH.

Čović je također najavio novi sastanak izaslanstava HDZ-a BiH i SDA u četvrtak u Sarajevu kada će se na razini eksperata razgovarati o izmjenama Izbornog zakona BiH.

On je naglasio da se radi na relaksaciji odnosa između dvije stranke.

“Razgovarali smo o suradnji između stranaka kako bi relaksirali odnose, a to se tiče i odnosa između dva konstitutivna naroda u BiH”, rekao je Čović i dodao da su HDZ i SDA pronašli zajednički sadržatelj u mišljenju da je nužno žurno formirati vlast na razini BiH.

“Drugo pitanje oko kojega smo našli zajednički sadržatelj je da što prije formiramo vlast na razini BiH, ali i na drugim razinama. Mislim da ćemo u tom duhu razgovarati idući tjedan u Sarajevu”, rekao je Čović.

Prezentirao je i ideju da BiH na summitu u Zagrebu, za vrijeme hrvatskog predsjedanja EU-om, dobije status kandidata, a da bi se to postiglo smatra da treba što prije formirati državnu vlast.

Čović, koji je i predsjednik HNS-a, kazao je novinarima da su HDZ i SDA dogovorili nastavak razgovora oko izmjena Izbornog zakona BiH te su obje stranke prezentirale svoje stavove o tom pitanju.

“U četvrtak ćemo imati zajednički sastanak naših ekspertnih timova, i jedne i druge strane, na temu izbornog zakonodavstva. Iznijeli smo stav da želimo razgovarati  o odlukama pravosudnih institucija u BiH i suda u Strasbourgu, a to se tiče izbora članova Predsjedništva BiH i Grada Mostara”, rekao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH istaknuo je kako je imao desetke razgovora s Bakirom Izetbegovićem kojima nije bilo mjesta u javnosti, a sve u cilju da BiH profunkcionira i napreduje na svom euroatlantskom putu te da se stvori stabilnost na unutarnjem planu.

Na pitanje novinara što je to novo u pregovorima i po čemu se današnje izjave razlikuju od onih prije 3 ili 4 mjeseca Čović je kazao da će se nastaviti intenzivnije razgovarati, a da će uskoro biti sastanak i s trećim partnerom.

“Ako nastavimo razgovarati u ovakvoj atmosferi možemo napraviti jedan vidan iskorak u odnosu na ono što je bilo prije  3 ili 4 mjeseca”, rekao je Čović.

Zamoljen da komentira mišljenje visokog predstavnika Valentina Inzka koji kaže da prijedlozi HDZ-a BiH i HNS-a oko izmjena izbornog zakona BiH udaljavaju od provedbe presude Sejdić-Finci Čović je kazao da ne želi komentirati visokog predstavnika.

“Kazat ću svoj stav; svi oni koji kažu da je legitiman izbor takozvani legitiman izbor neka pročitaju presudu Ustavnog suda, tko god da su. Mi ćemo se slijepo držati Ustava BiH i zajamčene konstitutivnosti Srba, Bošnjaka i Hrvata u tom Ustavu. Moje je da se izborim da hrvatski narod do kraja bude jednakopravan, a pitanje je hoće li se to nekome svidjeti ili ne. Suština je da sve bude u skladu s Ustavom BiH

Inače, uz Čovića, u izaslanstvu HDZ-a BiH bili su Borjana Krišto, Marinko Čavara, Lidija Bradara i Vjekoslav Bevanda, a s Izetbegovićem su na sastanak u središnjici HDZ-a bili; Safet Softić, Adil Osmanović i Edin Ramić.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)