ČOVIĆ: Sljedeći tjedan novi sastanak sa SDA

Vrijeme:2 min, 40 sec

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović danas je organizirao “Druženje uz kavu” za novinare.

Jučer je donesena presuda Europskog suda u Strasbourgu u slučaju Irme Baralije protiv Bosne i Hercegovine i navedeno je da, ukoliko ne dođe do izmjene Izbornog zakona u narednih šest mjeseci, Ustavni sud u BiH može donijeti privremeno rješenje. S tim u vezi, Čović je upitan može li doći do rješenja izbornog zakonodavstva.

“Najlakše mi je reći da ću ostati optimist. Sama presuda je zasebna, kao i svaka prethodna, i tiče se jedne apelacije. U tom duhu u potpunosti se slažem s onim što je HNS napisao. Nažalost, Bosna i Hercegovina je izgubila svaku presudu pred svakim sudom u Strasbourgu i to mnogo govori o nama. Ono što mislim je da moramo do kraja ove godine imati usuglašen jedan prijedlog, bar na razini dvije političke stranke, ovdje mislim na SDA i HDZ, i šteta što smo prolongirali sastanak, ali bit će u idući četvrtak”, istakao je Čović te dodao:

“Naravno, kad govorite o ovoj presudi od jučer, imate razmišljanje kako tko gleda na to, a ja osobno sam uvjeren da izborni zakon treba promijeniti u malom koraku. Kad je u pitanju Mostar, dogodine su lokalni izbori i moraju se održati u Mostaru. Mali korak smo napravili da bi pravili ozbiljnije preinake jer treba puno toga promijeniti. Ustavnom sudu BiH ne treba nitko govoriti niti mu može itko reći što će raditi, on je dosad u ovih 12 godina više puta donio tu odluku i ja se nadam da će zakonodavac imati dovoljno vremena da donese izmjene Izbornog zakona. Što se tiče toga da u šest mjeseci dođe do izmjene, to ništa ne znači, jer sjetite se i drugih presuda i prošlo je 10 godina od toga pa toliko o nama. Ovo je interesantno jer je to Mostar i jer već 12 godina nemamo mogućnost da naši žitelji biraju kao neki drugi. S te strane će moj naglasak u razgovorima sa SDA biti da unaprijedimo taj odnos i da pokušamo taj dio koji smo propustili zadnje dvije-tri godine završiti. Moramo voditi računa o tome kako nismo proveli odluke Ustavnog suda BiH. Nezamislivo je da u jednoj normalnoj državi Ustavni sud donese odluku i vi je ne provedete. Iz iskustva, i naš Ustavni sud ima dosta odluka koje nisu provedene, ali ćete naći da Sud u Strasbourgu ima tisuće odluka koje nitko nikad nije proveo, što je opet apsurd te demokracije koja se veže”.

“Moj stav će biti da ubrzano pregovaramo, da stabiliziramo neke odnose u BiH i da vratimo povjerenje. Nastojat ćemo sve učiniti da u Mostaru budu iduće godine izbori”, izjavio je Čović.

Komentirao je i pitanje novinara kako vlast ne funkcionira u punom kapacitetu.

“Dobar dio županija ima vlade koji funkcioniraju, jedan od dva entiteta funkcionira, drugi ne. Ali imate i ustavne mogućnosti da vlast u starom sazivu funkcionira dok se ne uspostavi nova. Stvorili su se svi preduvjeti da imamo izvršnu vlast. Naravno, dok se ne uspostavi Vijeće ministara neće funkcionirati ni Parlament u punini. Redoslijed stvari je imenovati novo Vijeće ministara i ne postoji nijedan razlog izuzev onih koji sami izmišljamo”, kazao je Čović, prenosi N1.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo