ZOVKO RAZOČARANA ODBIJANJEM ALBANIJE I S. MAKEDONIJE: EU gubi kredibilitet i otvara prostor drugim “igračima” u regiji

Vrijeme:1 min, 8 sec

Hrvatska zastupnica Željana Zovko u svom je obraćanju na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta izrazila razočarenje odlukom Vijeća Europske unije o odbijanju pokretanja pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Zovko je ispred Kluba zastupnika EPP-a sudjelovala u izradi i pregovorima rezolucije uime Europskog parlamenta, naglasivši zajedničko žaljenje zbog ovakve odluke, kao i zbog propuštene mogućnosti poboljšanja mira i stabilnosti, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Zovko se u srijedu navečer obratila sudionicima plenarne sjednice kazavši da je sljedeći korak da hrvatsko predsjedanje odigra ključnu ulogu i pokaže Europskoj uniji da se ovdje radi o miru i stabilnosti Europe u budućnosti, s obzirom na to “da je Hrvatskoj kao graničnoj zemlji Unije ponajviše stalo do toga da Sjeverna Makedonija i Albanija što prije pristupe Uniji”.

Podsjetila je kako je Europski parlament uvijek snažno podržavao i promovirao usklađivanje mjera Sjeverne Makedonije i Albanije s europskom pravnom stečevinom.

Reakciju Vijeća na svesrdno zalaganje Sjeverne Makedonije i Albanije na povijesnim kompromisima i ispunjenje svih kriterija opisala je kao “hladan tuš” koji blokira pristup i narušava odnose između Europske unije i Zapadnog Balkana.

Svoje obraćanje zaključila je riječima da odluka Vijeća ne samo da šalje negativnu poruku cijeloj regiji i podriva kredibilitet Unije, nego i otvara vrata drugim igračima da popune prostor koji je Unija ostavila netaknut, dodaje su priopćenju.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo