SPECIJALNO PARTNERSTVO: Macron zemljama zapadnog Balkana nudi alternativu punopravnom članstvu

Vrijeme:1 min, 11 sec

Francuska je pokrenula neslužbene diplomatske konzultacije da se pojedinim zemljama zapadnog Balkana umjesto punopravnog članstva ponudi privilegirano specijalno partnerstvo, potvrđeno je Nezavisnim novinama.

Prema ovom prijedlogu, zemljama zapadnog Balkana bili bi ponuđeni financijska pomoć, posebni aranžmani za pristup europskim tržištima i druge pogodnosti u zamjenu za “tiho odustajanje” od punopravnog članstva.

Kako je rečeno banjalučkim novinama, Francuska se nalazi pod pritiskom europskih partnera da na europskom summitu u ožujku iduće godine odstupi od svog tvrdokornog stava i odobri Sjevernoj Makedoniji i Albaniji počinjanje pregovora, a da se svi preostali problemi onda rješavaju tijekom otvaranja pretpristupnih pregovora.

Nezavisne novine navode kako su izbori u Sjevernoj Makedoniji upravo iz tog razloga zakazani za travanj, kako bi se vidjelo hoće li EU ipak u ožujku odobriti nastavak pretpristupnog procesa. Na summitu u ožujku bi, tvrde Nezavisne, trebalo biti riječi i o BiH, pod uvjetom da se do tada formira vlast i započnu konkretni koraci na implementaciji preporuka Europske komisije koje su izrečene u Mišljenju o kandidaturi BiH i Analitičkom izvještaju iz svibnja ove godine.

Banjalučke novine navode kako je sličnu ponudu Njemačka prije desetak godina ponudila Turskoj, obećavajući joj “privilegirano partnerstvo” umjesto članstva, ali i to je tada shvaćeno kao elegantan način odustajanja od primanja Turske u EU.

Inače, europski mediji puni su kritika prema Francuskoj, optužujući je da odustajanjem od proširenja zapadni Balkan gura u ruke Rusije, Turske i Kine.

 

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)