JUKIĆ: Iz SDA su nam prijetili; VSTV žele destabilizirati preko linčeva protiv mene i Tegeltije

Vrijeme:4 min, 14 sec

Ne mogu sa sigurnošću znati tko stoji iza hajke i linča kojima sam izložena, ali mogu pretpostaviti kako su pojedinci iz SDA i SDS-a nezadovoljni, te pretpostavljam da oni putem medija koje kontroliraju, upravo to i pokušavaju, kazala je Ružica Jukić, potpredsjednica Visokog sudskog-tužiteljskog vijeća u razgovoru za Dnevnik.ba.

Istaknula je kako ne tvrdi takvo nešto, nego isključivo pretpostavlja, uz napomenu, kako je VSTV-u SDA dva puta prijetila da će snositi posljedice jer Bošnjak nije izabran na poziciju predsjednika i glavnog tužitelja.

“Ni iz SDS-a nikada nije ništa pohvalno rečeno, nego naprotiv. Jasno je svima, pa čak i međunarodnoj zajednici da ima mnogo medija ovisnih o političkim strankama i to su sami iznijeli u svojim izvještajima”, izjavila je Jukić.

A da traje svojevrsni rat između pojedinih sarajevskih medija i čelnika VSTV-a, potvrđuje i zadnji obračun zbog Jukićkinog odbijanja davanja izjava za medije i njenih tvrdnji kako nije imala dozvolu predsjednika VSTV-a, Milana Tegeltije, na što je udruga “BH Novinari” tražila da Jukić ukloni objave sa svog privatnog Facebook profila, a na kojem se, inače, osvrće na probleme pravosuđa u našom zemlji.

“Na meti ključnih ljudi VSTV-a nedavno su se našli novinari BIRN –a, a ranije su to bili novinari Žurnala i Oslobođenja, FTV-a, kao i brojnih drugih medija. Ovom prilikom nećemo, iz pristojnosti, ponavljati epitete koje ste koristili obraćajući se novinarima direktno, putem Facebooka i Twittera ili kroz tradicionalne medije. Cijenjena gospodo, to je jezik ulice koji nema mjesta u ozbiljnoj javnoj komunikaciji! Zbog toga od vas – članova VSTV-a, a prije svih potpredsjednice Jukić i predsjednika Tegeltije – rezolutno zahtijevamo da takve sadržaje uklonite, a vlastite nesporazume ili profesionalne zamjerke medijima rješavate legitimnim pravnim sredstvima koja imate na raspolaganju”, poručuju u pismu BH novinara, sarajevska udruga novinara.

Jukić, pak, tvrdi kako dio sarajevskih medija poziva na njen linč, te ju pokušavaju sotonizirati, a sve to uz objašnjenje, kako izjave za medije nije davala jer nije imala dozvolu Milana Tegeltije, predsjednika VSTV-a.

“Na zadnjoj sjednici VSTV-a, predsjednik Tegeltija, nije dao nikome ovlaštenje da može davati izjave za medije. Naša glasnogovornica obavijestila je novinare da taj dan nećemo davati izjave – tako da nisam mogla dati izjavu. A svaki put kada bi me novinari zvali zbog izjava, izišla bih u hodnik i kazala svaki puta kako ne mogu davati izjave što se njima nije svidjelo. Kada smo završili sjednicu, bila sam u svom uredu i spremala stvari. Bila sam šokirana, kada sam izišla, da su novinari još tu, a svi ostali su otišli”, pojasnila je Jukić u razgovoru za Dnevnik.ba.

Potom ih je, prema njenim riječima, pitala otkud oni u hodniku jer su stajali s upaljenim kamerama i reflektorima, a na što su joj okupljene kolege novinari, kazali kako žele izjavu.

“Rekla sam da ne mogu dati izjavu, a onda mi je Faruk Durmišević rekao: ‘A možete komunicirati preko Facebooka’, na što sam odgovorila da ću uvijek komunicirati preko Facebooka i da sam i previše transparentna, a na što je Durmišević rekao kako nisam, a novinarka s BN televizije je kazala kako sam i ‘neprijatna’”, izjavila je Jukić. Smatra kako je napadnuta u instituciji u kojoj radi i to nakon isteka radnog vremena, te je podsjetila kako su novinari neovlašteno bili prisutni u instituciji nakon što je sjednica završena.

“Novinarka BN-a je u prilogu koji je emitiran 16. listopada, čak i zaprijetila da sam do sada mogla pisati po Facebooku, ali da ćemo vidjeti hoću li moći u budućnosti. Poslije se javilo Udruženje ‘BH Novinari’ sa zahtjevom da izbrišem tekstove s Facebooka što je nebuloza”, kazala je Jukić. Začuđena je, veli, količinom bijesa kojeg su iskazali prema njoj, jer je uvijek bila otvorena i surađivala s medijima, te je podsjetila kako je novinarima bila dostupna i na svom privatnom mobitelu.

“Tog dana nisam imala dozvolu da dajem izjave, a oni to nisu prihvatila nego su počeli naslovi o meni, a najdalje što su otišli je u navodu kako vrijeđam žrtve Tuzlanske kapije što me posebno zaboljelo jer je moja rođakinja poginula na Kapiji. To je hajka protiv mene i to su željeli da se javnost okrene protiv mene, a nakon toga su uslijedile provokacije, a među kojima i ona da se ‘vratim kući u Tuzlu’”, kazala je.

Smatra i kako se VSTV želi destabilizirati i da su, upravo, napadi i hajke protiv nje i Milana Tegeltije, predsjednika te institucije, dokazi tih nastojanja.

“U Vijeću ne mogu niti jednu odluku donijeli sama i nije mi jasno kako bih to samo ja mogla biti odgovorna za bilo što. Je li zaista moguće da imam takvu moć kakvu mi pripisuju, da ja mogu pojedincima s viših razina narediti kako će raditi. VSTV je, ponavljam, kolektivno tijelo i odluke se donose većinom glasova”, podsjetila je Jukić.

Odgovarajući na pitanje, hoće li tražiti očitovanje međunarodne zajednice po ovim pitanjima, Jukić je istaknula kako neće jer je to uzaludan posao.

“Nije cilj da VSTV ima jednonacionalni sastav i članove, nego da ima podobne”, zaključila je Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV-a u razgovoru za Dnevnik.ba.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo