Što ulazak Hrvatske u Schengen znači za BiH?

Vrijeme:2 min, 53 sec

Hrvatska je na korak do ulaska u Schengen zonu, nakon što je Europska komisija dala zeleno svjetlo za nastavak ovog procesa. To bi značilo da će buduća zona Schengena biti na granici sa Bosnom i Hercegovinom. Unija očekuje jaču kontrolu granice s BiH. Kada će Hrvatska ući u zonu Schengena još je neizvijesno, kao i početak primjene novih sistema, koji bi za građane BiH značili popunjavanje formulara i skeniranja otisaka prstiju prilikom putovanja u Uniju.

Društvu 26 zemalja Schengen zone uskoro bi se mogla pridružiti i Hrvatska. Kada se to i dogodi sadašnja granica Schengena sa slovenske, biće premještena na tisuću kilometara dugu granicu sa Bosnom i Hercegovinom. Granicu, koju će biti potrebno nastaviti dodatno nadzirati, zahtjev je iz Brisela dostavljen Zagrebu.

“Hrvatska će i dalje morati dosljedno raditi po svim aktualnim pitanjima vanjskih granica, kako bi i dalje ispunjavala potrebne uslove. Hrvatska bi trebala održati visok nadzor granice, nadzor vanjske granice, posebno one s BIH. Ovo je važno pitanje na koje sam upozorio premijera Plenkovića i ministra Božinovića, na kojem ćemo i dalje blisko surađivati s Hrvatskom kako bi se uvjerili da se radi sve potrebno”, riječi su europskog komesara Dimitrija Avramapolouosa, prenosi N1.

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske kazao je:

“Vrlo jakim angažovanjem na pitanjima upravljanja granicama, i jačanjem vanjskih graničnih kontrola dati ćemo doprinos kako bi se Europska unija vratila što prije normalnom funkcioniranju Schengena.”

Šta će to u praksi značiti za građane Bosne i Hercegovine, koji putuju u Uniju?

“Mislim da je o tome rano govoriti. Ako se to dogodi, primjenjivat će se isto ono što se i sada primjenjuje na ulazu u Schengen”, rekao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Haris Plakalo iz Europskog pokreta u Bosni i Hercegovini dodao je:

“Vjerovatno će biti u potpunosti uspostavljen sistem ETIAS. Možemo sigurno očekivati veće gužve i čekanja, nego što je to sada uobičajeno.”

Kada će Schengen doći na granicu sa Bosnom i Hercegovinom, još je neizvjesno, jer povrdu ulaska Hrvatske u tu zonu, treba dati svaka zemlja članica. Blokada je već izvjesna iz Slovenije.

“Sloveniji bi bilo u interesu da Hrvatska uđe u Schengen. Tu nema dvojbe, s obzirom na našu dugu granicu sa Bosnom i Hercegovinom”, rekla je bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor.

Hrvatski ulazak u Schengen, ukoliko ga ne omete slovenska blokada, mogao bi se poklopiti sa primjenom novih strožijih pravila ulaska u ovu zonu.

EES i ETIAS dva su sistema koji su u pripremi. Prvi bi trebao stupiti na snagu za dvije godine, i podrazumijeva uzimanje biometrijskih podataka, uključujući otiske prstiju i lice, ali samo prilikom prvog ulaska u Uniju. ETIAS je drugi sistem, koji podrazumijeva popunjavanje elektronskog formulara. Odgovor, koji bi kako su nam rekli u Briselu trebao biti pozitivan u 95 posto slučajeva, trebao bi stići u roku nekoliko minuta.

“Sistem će provjeravati podatke kao što su ime, putni dokument i biometrija (otisci prstiju i slika lica). Međutim, biometrijske će se podatke prikupljati samo kod prvog ulaska u EU, a ne na svakom sljedećem ulasku. Stoga ne bi trebalo uzrokovati veća opterećenja za putnike koji prelaze granice EU, već naprotiv – prelazak treba biti brz i lagan”, priopćeno je iz Press ureda Europske komisije.

Prije dobivanja zelenog svjetla Europske komisije, Hrvatska je bila pod nadzorom četiri godine, naročito u oblasti sprečavanja ilegalnih migracija. Glavni uvjeti za ulazak jedne zemlje u Schengen, između ostalog, su – sposobnost u ime drugih zemalja nadzirati vanjske granice, i suradnja u osiguranju veće sigurnosti.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)