Štrajk u školama u cijeloj Hrvatskoj

Vrijeme:1 min, 57 sec

 Škole: Štrajk u cijeloj Hrvatskoj

Nastavljen je štrajk u školama u cijeloj Hrvatskoj. Sindikati nisu zadovoljni ponudom premijera Andreja Plenkovića da se osnovica plaće svim državnim i javnim službenicima poveća za 6,12% u 2020. godini.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović kazao je da će se sve doznati tijekom tjedna. Potvrdio je da će ŠkolaVlada angažirati stručnjake koji će raditi na promjeni već 18 godina stare uredbe o složenosti poslova.

Sindikalna povjerenica Melita Bertić iz OŠ Antuna Bauera u Vukovaru kazala je da je većina nastavnika (oko 80%) u toj školi u štrajku, a da se pridružuju i kolege koje nisu sindikalno organizirani. Dodaje da su dosadašnje ponude Vlade neprihvatljive jer, kako kaže, sindikati traže povećanje koeficijenata, a ne osnovice, donosi HRT.

– Naši zaposlenici imaju koeficijent 1,2 ili 1,3 posto, ovisno o stručnoj spremi, a mi tražimo 1,4 posto, dodaje i poručuje da su djelatnici spremni na sve opcije koje je iznio ministar Josip Aladrović, bilo da se štrajk zabrani ili da prosvjetarima dio u štrajku neće biti plaćen. Bertić kaže da se neko rješenje mora naći te da štrajk ide dalje dok se ne ispune zahtjevi.

Sindikalna povjerenica za srednje škole Šibensko-kninske županije, Marija Jozić Mihaljević rekla je da su sve osnovne i srednje škole treći dan u štrajku. Treći dan djeca ne dolaze, podržavaju svoje nastavnike, roditelji ih ne šalju u školu.

– Štrajk je u stopostotnom odazivu. Ni jedna škola ne radi. Drago nam je to za vidjeti jer to znači da su ovaj put svi sindikalni čelnici zajedno. Sindikat preporod i Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat srednjoškolskih profesora. To jedinstvo doista govori da je štrajk doista uspio.

Jozić Mihaljević kaže kako je koeficijent zapravo umnožak ili broj s kojim se množi njihova osnovica a osnovicu imaju svi istu u javnim službama.

– Naravno, kad je taj broj mali, onda je i plaća mala. Mi se borimo da taj koeficijent bude veći. Smatramo velikom nepravdom to što nas se sve stavilo u isti koš, zato i ustrajemo u našim zahtjevima. Smatramo da visoka stručna sprema bi trebala biti adekvatno plaćena, dodaje Jozić Mihaljević.

Štrajk će trajati ovisno o pozivu Vlade na razgovore s čelnicima sindikata.

– Ako treba, možemo štrajkati do kraja školske godine. Puno je tih nepravdi bilo prema profesorima, zaključuje Jozić Mihaljević.

 

hkv/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)