NIŠTA JOŠ NIJE SIGURNO: Iz skupine u kojoj igra Hrvatska četiri momčadi se mogu kvalificirati na Euro

Vrijeme:3 min, 53 sec

Novi sustav kvalifikacija isprepleten s Ligom nacija nudi brojne upitnike uoči završnice borbe za Euro. Pa bi se tako, između ostalog, moglo dogoditi i da Hrvatska igra protiv Mađarske play-off.

Do kraja kvalifikacija za Europsko prvenstvo ostao je još samo finiš: posljednje okupljanje u studenom i odluka o još 14 sudionika završnog turnira koji će se pridružiti Belgiji, Italiji, Rusiji, Poljskoj, Ukrajini i Španjolskoj, piše 24sata.hr.

Među njima će, vjerujemo, biti i Hrvatska koja 16. studenog dočekuje Slovačku. Na kojem stadionu? Još se ne zna.

A preostala četiri sudionika smotre koja će se održati na 12 stadiona u 12 država od 12. lipnja do 12. srpnja iduće godine bit će poznata nakon dodatnih kvalifikacija 26. i 31. ožujka 2020.

Prvi put sustav je takav da će predstavnike u njima dati plasman u novooosnovanoj Ligi nacija. Svaka od četiri lige dat će po jednog predstavnika na Euru kroz play-off. Kvalificirat će se četiri najbolje plasirane selekcije iz svake lige koje putem kvalifikacija nisu izborile završni turnir.

Igrat će se po jednostrukom kup-sustavu, najboljeplasirana će ugostiti četvrtu, a drugoplasirana treću. Domaćin finala bit će unaprijed određen na ždrijebu 22. studenog.

Prema sadašnjoj situaciji, iz Lige A play-off bi igrale Švicarska i Island, a preostala dva sudionika, prema Uefinim pravilima, dala bi niža liga, i to među predstavnicima koji nisu bili pobjednici svojih skupina u Ligi nacija.

Kako Liga B sada daje točno četiri predstavnika za play-off (Bosna i Hercegovina, Wales, Slovačka i Sjeverna Irska), te dvije momčadi za play-off Lige A tražit će se – u Ligi C!

Škotska, Norveška i Srbija tako bi igrale play-off u Ligi C, četvrtog protivnika odlučio bi ždrijeb između Bugarske, Izraela i Rumunjske koji nisu osvojili skupinu, a dvije od te tri reprezentacije preselile bi u Ligu A na megdan Švicarcima odnosno Islanđanima.

Jedini sigurni sudionici play-offa, s obzirom na to da više ne mogu izboriti izravan plasman na Euro, osim Škotske u Ligi C, su i Gruzija i Bjelorusija iz Lige D. Njima bi se, kako sad stvari stoje, trebale priključiti i Sjeverna Makedonija i Kosovo.

Zanimljivo, postoji i kombinacija po kojoj bi se iz naše skupine na Europsko prvenstvo mogle plasirati čak četiri reprezentacije. Pobijedi li Slovačka Hrvatsku pa Azerbajdžan, a Wales svlada Azerbajdžan pa Mađarsku, Slovaci će biti prvi, a Velšani drugi i te dvije selekcije ići će izravno na Euro.

Hrvatska bi u tom slučaju vrlo vjerojatno išla u play-off Lige A, a tamo bi mogla i Mađarska u svojoj Ligi C pa bi obje na taj način mogle izboriti Euro. Postoji još nekoliko opcija u kojima bi se četiri momčadi iz naše skupine mogle plasirati na Euro, a za to bi Wales ili Slovačka trebale izravno izboriti plasman pa bi isključile mogućnost da igraju jedni protiv drugih u play-offu.

Štoviše, postoji i kombinacija u kojoj bi Mađarska zbog popune Lige A mogla preseliti u taj dio ždrijeba pa bi mogla igrati i – protiv Hrvatske?! Uefa, naime, nije odredila da u play-offu ne smiju igrati momčadi koje su završile zajedno u kvalifikacijskoj skupini, ali neke bi regule još mogla odrediti usputno.

Kako god, nadamo se kako se matematikom o mogućim protivnicima nećemo baviti nakon ogleda 16. studenog protiv Slovačke, što će reći da ćemo pobjedom ili remijem osigurati prvo mjesto u skupini i izravan plasman na jedinstvenu smotru diljem Starog kontinenta idućeg ljeta, pišu 24sata.hr.

Uefa je na službenim stranicama ponudila i simulator play-offa nakon kojeg bi vam neke stvari mogle biti jasnije.

Tko bi išao izravno na Euro kad bi sad završile kvalifikacije?

Engleska, Češka, Ukrajina, Portugal, Nizozemska, Njemačka, Irska, Danska, Hrvatska, Mađarska, Španjolska, Švedska, Poljska, Austrija, Turska, Francuska, Belgija, Rusija, Italija, Finska

Tko bi igrao play-off za Euro kad bi sad završile kvalifikacije?

Liga A: Švicarska – Bugarska/ Izrael/ Rumunjska, Island – Bugarska/ Izrael/ Rumunjska
Liga B: Bosna i Hercegovina – Sjeverna Irska, Wales – Slovačka
Liga C: Škotska – Bugarska/ Izrael/ Rumunjska, Norveška – Srbija
Liga D: Gruzija – Bjelorusija, Sjeverna Makedonija – Kosovo

Legenda

zelena boja – reprezentacija je sad u poziciji da se izravno kvalificira na Euro
plava boja – reprezentacija je sad u poziciji da se plasira u play-off
(A) – reprezentacija je prošla u play-off i ne može se izravno kvalificirati na Euro
(Q) – reprezentacija se izravno kvalificirala na Euro
(X) – reprezentacija ima osiguran play-off, ali još se može plasirati izravno na Euro
(Y) – reprezentacija se ne može izravno kvalificirati na Euro, ali još može izboriti play-off
(Z) – reprezentacija se može izravno kvalificirati na Euro, ali ne može igrati play-off
(E) – reprezentacija je eliminirana, ne može se izravno kvalificirati na Euro niti izboriti play-off

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)