Proamerička koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije vojno intervenirala u Jemenu

Vrijeme:1 min, 12 sec

 

Proamerička koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije pokrenula je vojnu operaciju sjeverno od jemenskog lučkog grada Hodeida protiv “legitimnih vojnih meta”, izvijestila je u petak državna TV Ekhbariya.

Koalicija je priopćila da je uništila četiri mjesta korištena za sastavljanje brodica na daljinsko upravljanje i morskih mina, kako bi se zaštitila slobodu pomorske plovidbe.

Sunitska muslimanska koalicija, koju podržava Zapad, intervenirala je u ožujku 2015. godine protiv jemenskih Huta, a nakon što su svrgnuli međunarodno priznatu vladu u Sani krajem 2014. godine.

Iranski ministar vanjskih poslova poručio je da će u slučaju napada vojske Saudijske Arabije ili SAD-a, na njihov teritorij, promptno reagirati.

Javad Zarif rekao je CNN-u kako se Iran nada izbjegavanju konflikata, uz poruku da su spremni razgovarati i sa Saudijskom Arabijom i s Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Sa SAD-om nemaju namjeru razgovarati dok god Washington ne ukine sankcije, kao što je obećano sporazumom o denuklearizaciji iz 2015. godine.

Zarif je ponovio da Iran ne stoji iza napada na saudijska naftna postrojenja, a dodao je da iza napada stoje jemenski Huti, koji su i preuzeli odgovornost za posljednje događaje.

Sjedinjene Države u četvrtak su objavile da uspostavljaju koaliciju za odvraćanje iranskih prijetnji nakon što su prošle subote dronovima napadnuta naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

Američki državni tajnik Mike Pompeo u srijedu je optužio Iran za napad dronovima na saudijska naftna postrojenja i nazvao ga iranskim “ratnim činom”.

M.M./http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)