ŠKORIĆ ZA HMS: Ustavna BiH, a ne nikakva “Alijina Republika”, usredotočiti se na provođenje odluka Ustavnog suda

Vrijeme:6 min, 10 sec

Potpredsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost te zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru Petar Škorić komentirao je za Hrvatski Medijski Servis Programsku deklaraciju SDA prema kojoj se ta stranka zalaže za uređenje Bosne i Hercegovine kao Republike BiH uređene na principu jedan čovjek – jedan glas što bi jamčilo institucionalnu dominaciju većinskog bošnjačkog naroda nad ostalim narodima u BIH.

„Ovo je prevažna tema o kojoj će se svakako očitovati i naše vodstvo. Ali kad me već pitate kao saborskog zastupnika i potpredsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora istaknuo bih da ta Deklaracija, kao i nedavna objava drugog bošnjačkog člana Predsjedništva Željka Komšića o ukidanju konstitutivnih naroda, nisu nikome tko pozorno prati razvoj političkih odnosa tri naroda na području Bosne i Hercegovine, a pogotovo muslimansku, pa bošnjačku politiku od prvih slobodnih izbora u toj zemlji, iznenađenje i neko novo otkriće jer im je “osvajanje” cijele BiH od strane Bošnjaka davni i stalni program i cilj“, rekao je Škorić.

Dobro da se bošnjačka politika jasno očitovala

Iako su mnogi uznemireni ovom Deklaracijom, s pravom zbog njenih zloćudnih ciljeva, sugovornik HMS-a misli da je s druge strane dobro da se bošnjačka politika konačno javno i jasno očitovala.

„Kako je rekao potpredsjednik HDZ-a BiH gospodin Zdenko Ćosić u očitovanju na Deklaraciju, to je, koliko god nama Hrvatima neprihvatljivo, jasno polazište za razgovore s predstavnicima bošnjačkog naroda“ istaknuo je Škorić.

Čvrsto i nacionalno usuglašeno definirati ciljeve

Potpredsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora mišljenja je da je takvo polazište neusporedivo poštenije nego model dosadašnjih političkih odnosa, koji su izrodili opetovanu pojavu Željka Komšića.

„Ja kao hrvatski političar u Republici Hrvatskoj pogotovo u ovoj Deklaraciji i njenim javno proklamiranim ciljevima vidim ponovnu priliku da se jasnije artikuliraju javni i politički stavovi hrvatskog naroda u Hrvatskoj o statusu Hrvata u BiH. Hrvatski se narod nema razloga bojati ovakvih bošnjačkih Deklaracija, jer bi to značilo posredno priznanje nepovjerenja u sebe, ali i priznanje da smo do sada ovisili o volji bošnjačkih predstavnika i politika, a sve što jesmo smo ostvarili sami, kako jučer, tako i danas i kroz stoljeća. Nisu dakle problem bošnjačke Deklaracije ili srpski Memorandumi, problem jedino može biti u tome imamo li mi jasan nacionalni i državno-politički odgovor na te zahtjeve i namjere“, rekao je Škorić.

Dodaje da navedena Deklaracija SDA obavezuje hrvatske političke predstavnike na jasno i usuglašeno definiranje političkih ciljeva bez ikakvih iluzija.

„Ova Deklaracija nas u konačnici prisiljava čak i ako su mnogi ili neki među nama imali bilo kakvih iluzija, a jesu i jesmo ukupno, da moramo čvrsto i nacionalno usuglašeno definirati svoje ciljeve u kojima ne smije biti nacionalne političke raspukline, jer je to jedini način kojim se suparnike u političkim procesima može natjerati na respekt i uvažavanje pregovaračkih pozicija“, rekao je Škorić za HMS.

Izetbegović ogolio „građanske“ i „demokratske“ namjere

Petar Škorić, zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru, u razgovoru za Hrvatski Medijski Servis osvrnuo se i na izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je ustvrdio da nitko neće “četiri puta brojnijem narodu stavljati okove na ruke” kazavši da je Izetbegović timei ponovno ogolio bošnjačke „građanske“ i „demokratske“ namjere koje se koriste instrumentom brojnosti.

„Potpuno je providna bošnjačka politika zalaganja za navodno građansku državu, koja ne predstavlja ništa više od unitarne republike, uređene po načelu “jedan čovjek, jedan glas”, a ako nekome trebaju dokazi, dovoljno je osvrnuti se na nedavni izjavu Bakira Izetbegovića da nitko neće “četiri puta brojnijem narodu stavljati okove na ruke”, kojom je on jasno ponovo, po tko zna koji puta ogolio bošnjačke “demokratske” i “građanske” namjere izrazito oslonjene na brojnost svoga naroda i isključivo na tome polazištu kreiranja prava ostalih naroda, u ovome slučaju Hrvata. Isključivo u toj izjavi treba tražiti razloge silovitih postratnih političkih, a prije toga vojnih agresivnih pritisaka na hrvatski narod i njegov progon i iseljavanje u područjima pod bošnjačkom kontrolom“, istaknuo je Škorić.

Usredotočiti se na oživljavanje duha Washingtonskog sporazuma

Škorić smatra da je iznenađenje Deklaracije SDA sadržano jedino u tome da su oni sami (ili uz nečiju sugestiju) odlučili “izaći iz ormara” i to javno priznati, te, kako kaže, svima koji se suprotstavljaju i bore protiv njihovih antiustavnih i antidaytonskih namjera, olakšati posao razobličavanja tih opasnih namjera.

„No, kada je već tako, smatram da se vodstvo Hrvata u BiH, kao i Hrvati u cijelome svijetu, moraju za početak usredotočiti na oživljavanju slova i duha Washingtonskog Sporazuma, budući da je više nego očito da su unutar Vlade Federacije BiH Hrvati postali obični statisti“, rekao je Škorić za HMS dodajući da je inzistiranje na provedbi ovih sporazuma je polazna međunarodna diplomatska i politička točka, koja ima spriječiti opasni razvoj bošnjačkih političkih namjera i osigurati polazišne preduvjete za početak potpuno novih razgovora, u kojima će svakako polazište bošnjačke politike biti ovo što su objavili u deklaraciji.

-A naše mora biti ostvarivanje pune suverenosti na području Bosne i Hercegovine, pa tek onda ostvarivanje konstitutivnosti u slučaju sporazuma sva tri naroda. To je odgovornost ponajprije vodstva Hrvatskog narodnog sabora koji mora čvršće, jasnije i odlučnije provoditi borbu za implementaciju potpisanih međunarodnih ugovora. Republika Hrvatska kao potpisnik sporazuma iz Daytona i kreator sporazuma iz Washingtona tu mora biti beskompromisna, a takva jest i bit će i ubuduće – rekao je Škorić koji je i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Split.

Ultimativna zadaća štititi interese Hrvata u BiH

Potpredsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora smatra da je zadaća svakog dužnosnika Republike Hrvatske štititi interes i suverenitet hrvatskog naroda što se, kako navodi, ostvaruje u dvije države.

„Naglašavam da ja kao hrvatski političar u Republici Hrvatskoj uz obvezno poštovanje međunarodnih političkih normi, u slučaju statusa Hrvata u BiH imam i nacionalno-političke obveze, koje su univerzalna stečevina međunarodnih političkih odnosa, pa, koliko je god status Hrvata u BiH stvar odnosa naroda i politika u BiH, toliko je i primarna moja, i zadaća svakoga nacionalnog političara u Hrvatskoj, kojemu je ultimativna zadaća štiti interese i suverenitet hrvatskoga naroda, a koji se u ovome slučaju ostvaruje u dvije države“, rekao je Škorić te dodao:

„Ne možemo u Hrvatskoj držati normalnim da se legitimnim u BiH proglašava tzv. Alijin amanet turskom predsjedniku Erdoganu da čuva BiH, a obvezu Republike Hrvatske strateške obrane svoga naroda u BiH smatrati neprihvatljivim miješanjem u tzv.unutarnje stvari BiH. To neće proći, jer o hrvatskom narodu ne smije, niti može, a niti hoće odlučivati nikakav Erdogan ili bilo tko drugi, niti ima netko pokroviteljsko pravo ostavljati Hrvate kao brigu drugome bez njihovoga pitanja. Naglašavam da pojam BiH znači ultimativno i – Hrvati. Bez ovoga Hrvati – nema BiH!“, rezolutan je Škorić.

Provesti odluke Ustavnog suda

Zastupnik u Hrvatskom Saboru Petar Škorić u razgovoru za Hrvatski Medijski Servis ističe da je nužno provesti odluke Ustavnog suda kako bi BiH postala pravna država , a ne nikakva „Alijina Republika“.

„Ustavna BiH, a ne nikakva “Alijina Republika” mora se ponajprije usredotočiti na provođenje vlastitog Ustava i Odluka Ustavnog Suda, postati koliko-toliko pravna država, mora uspostaviti vlast na svim razinama sukladno Ustavnim odredbama, jer u suprotnom ona nema nikakve euroatlantske budućnosti, i to je scenarij u kojemu i Hrvati u BiH moraju imati jasan odgovor. Da, europski put BiH jest najbolje rješenje kako to često naglašava Dragan Čović kao i hrvatsko vrhovništvo, no moramo biti spremni i za alternativne scenarije, jer protekom vremena postaje sve razvidnije kako bošnjačko vodstvo i društvo sve više stremi politici Turske i neoosmanskom imperijalizmu, što neće donijeti ništa dobroga narodima na ovim prostorima, pa ni samim Bošnjacima“, istaknuo je Škorić.

 

B. Galić/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)