D. Pejčinović: Pomozi sirotu…

Vrijeme:3 min, 32 sec

Bišćani su glasovanjem za Komšića najbolje pokazali koliko su zahvalni Hrvatima na ratnoj pomoći

Odluka hrvatske vlade o dodjeljivanju jednokratne pomoći u iznosu od 600.000 kuna Katoličkom školskom centru (KŠC) u Bihaću privukla je neuobičajeno veliku pozornost domaće javnosti, iako je riječ o relativno skromnom iznosu. Na poznatom portalu „forum.hr“ odmah se razbuktala rasprava između pristaša i Bihac centarprotivnika vladine odluke, pri čemu su jasno istaknuta dva stava: jedna skupina forumaša smatra da je pomoć Hrvatima u BiH u strateškom interesu Hrvatske i da pri tome ne treba škrtariti, dok druga, znatno glasnija skupina smatra da novce poreznih obveznika treba trošiti isključivo unutar „Lijepe naše“, a Hrvate u BiH prepustiti njihovoj sudbini. (v. temu „Vlada RH dodijelila 600 000 kuna crkvenoj ustanovi u BiH“, forum.hr)

Samo jedan sudionik rasprave usudio se primijetiti da će većina te pomoći ionako otići tamošnjim Muslimanima, odnosno njihovoj djeci koja u KŠC-u čine većinu učenika. Tu činjenicu priznao je i predsjednik Vlade Andrej Plenković „koji je nazočio potpisivanju ugovora u Banskim dvorima, te naveo da je od učenika koji pohađaju Katolički školski centar ‘Ivan Pavao II’ u Bihaću, 80 posto Bošnjaka. – Ovo je poruka Hrvatske ne samo Hrvatima u BiH nego i Bošnjacima, osobito u Bihaću… – naglasio je predsjednik vlade.“ (6. 9. 2019., vijesti. hrt.hr) Grubo rečeno, od spomenutih 600.000 kuna pomoći Hrvatima ide samo 20% (120.000 kuna), dok sve ostalo „gutaju“ Muslimani-Bošnjaci. Eto, to je ta veličanstvena pomoć Hrvatima u susjedstvu od koje mnogima pada mrak na oči.

Spomenimo još, u istom kontekstu, i odluku prijašnje hrvatske vlade kojom su (samozvanim) predstavnicima obnovljenog Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ vraćene nekretnine u središtu Zagreba milijunske vrijednosti, što je odmah izazvalo sukob između podružnice u Zagrebu i centrale u Sarajevu. Neugodna svađa oko „podjele plijena“ kod mnogih je građana Hrvatske izazvala netrpeljivost prema sunarodnjacima u BiH, iako oni od napretkovih Bihacmegalomanskih aktivnosti (npr. izgradnje planinarskog doma na Trebeviću) jedva da imaju neke koristi. Uvažavajući dosadašnja iskustva, autor smatra da bi za nacionalne interese bilo kudikamo pametnije novce dijeliti direktno korisnicima (to jest Hrvatima u BiH), a „posrednike“, poput Napretka ili Katoličke crkve, uputiti na skupljanje privatnih donacija.

No, vratimo se ponovo Bihaću! Čime je taj grad, središte Unsko-sanske županije, zaslužio našu pomoć? Pogledamo li etničku strukturu tog prostora, vidljivo je da su Hrvati u znatnijem broju zastupljeni jedino na području Bihaća, dok ih u ostalim dijelovima županije uopće nema. Prema popisu iz 1971. Hrvata je u općini Bihać bilo 6824 (11,7%), da bi se 1991. njihov broj smanjio na 5580 (7,9%). Prema prenapuhanim podacima popisa iz 2013. godine Hrvati su pali na samo 3265 stanovnika (5,8%), a možemo pretpostaviti da je taj broj danas još manji. No, zato su Muslimani narasli s 37.325 pripadnika 1971. godine, na današnjih 49.550, odnosno 88%! Unatoč tako silnoj brojčanoj „nadmoći“ čini se da lokalne muslimanske vlasti nisu u stanju financirati školu koju pretežno pohađaju njihova djeca, nego se pomoć traži od Republike Hrvatske!?

Lud, zbunjen, normalan

U tom pogledu posebno se ističe gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlinović, koji jedan dan usrdno traži novce od RH, Abdicda bi već sutradan žustro napadao hrvatsku policiju zbog navodnog nepoštivanja državne granice, odnosno prisilnog vraćanja migranata u Bosnu?! Potpuno istu priču iznosi i ministar sigurnosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić, koji čak prijeti Hrvatskoj izazivanjem graničnog „konflikta“! (v. narod.hr, 11. 9.) Sami Bišćani odavno su zaboravili tko im je spašavao glavu u ratnim vremenima, odnosno kome mogu zahvaliti što nisu doživjeli sudbinu Srebrenice

Umjesto zahvalnosti, muslimanski ratni vođe (npr. Hamdija Abdić „Tigar“) razmeću se pričama kako su baš oni spasili Hrvatsku od poraza u ratu?! Koliko je protuhrvatska propaganda uspješna „na terenu“, među lokalnim Muslimanima, pokazuju i rezultati prošlogodišnjih izbora za hrvatskog člana predsjedništva BiH, na kojima je, po treći puta, pobijedio nenadmašni Željko Komšić. I u ostalim dijelovima Federacije BiH muslimanski birači dali su mu podjednaku podršku, pa je tako u Bihaću Komšić dobio 28% muslimanskih glasova, a u Tuzli, Zenici, Sarajevu, Konjicu … otprilike isto. Drugim riječima, Bišćani su glasovanjem za Komšića najbolje pokazali koliko su zahvalni Hrvatima na ratnoj pomoći i savezništvu. A Plenković i dalje misli da će šakom novca nešto promijeniti!

 

Dinko Pejčinović/HKV/https://www.hk.hr/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)