Pupovac nije toliko naivan da istupi iz Plenkovićeve Vlade

Vrijeme:3 min, 22 sec

 

Samo su naivci mogli vjerovati da će Milorad Pupovac na najavljenoj novinskoj konferenciji objaviti da istupa iz HDZ-ove koalicijske Vlade Andreja Plenkovića. Još manje se mogla očekivati njegove isprika zbog izjave u kojoj je današnju Hrvatsku usporedio s Pavelićevom NDH.

 

Da je uistinu tako Hrvatska ne bi imala šanse da postane prvo članica NATO-a, a potom i Europske unije. Milorad Pupovac na čelu jedne manjinske skupine hrvatskih Srba koji sebe smatraju političkim Srbima nije taj koji će dati relevantnu ocjenu o političkom statusu Republike Hrvatske.

Kad se radi o Pupovčevoj usporedbi današnje Hrvatske s Nezavisnom Državom Hrvatskom treba podsjetiti da je Hrvatski narod prilikom raspada Jugoslavija na prvim demokratskim izborima 1990. godine raskrstio s NDH-a, jer je ustaška stranka HOP koju je vodio Pavelićev zet Srećko Pšeničnik dobila zanemariv broj glasova naspram veličanstvene pobjede Tuđmanovog HDZ-a.

Nažalost to nitko od normalnih hrvatskih političara u koje svakako ne spada Andrej Plenković nije sasuo u lice Miloradu Pupovcu, vođi velikosrpske pete kolone u Hrvatskoj. Ako je tko remetilački faktor i uzrok političke nestabilnosti u državi onda je to svakako Milorad Pupovac i njegovo Srpsko narodno vijeće, te stranka SDSS koja uživa biračku potporu od samo 12 posto unutar Srpske nacionalne manjine. Ta velikosrpska ekipa u koju spada i Zajedničko vijeće općina u istočnoj Slavoniji predstavlja glavni faktor destabilizacije hrvatske države u skladu s ciljevima Memoranduma 2 Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) kako bi velikosrpska politika koja je poražena u ratu ostvarila svoje ciljeve u mirnodopskim uvjetima.

Milorad Pupovac nije se ispričao na ovoj konferenciji za usporedbu sadašnje demokratske Hrvatske s Nezavisnom Državom Hrvatskom, niti se to od njega moglo očekivati, jer je sva njegova djelatnost u posljednjih nekoliko mjeseci a posebice posljednjih tjedana u koje prste bez sumnje ima i srbijanska obavještajna služba (BIA) usmjerena na to da se Hrvatsku diskreditira u međunarodnoj zajednici uoči njezinog presjedanja Europskom unijom.

Budući da se nije ispričao, kao što je očekivao premijer Plenković, ostavlja se pitanje kako premijer u svojoj parlamentarnoj koaliciji može zadržati zastupnika čiju je optužbu ocijenio „neprimjerenom i nedopustivom“. Pravi premijer koji drži do dostojanstva izvršne vlasti koju predstavlja u Hrvatskoj još bi ranije, recimo nakon demonstrativnog sudjelovanja Milorada Pupovca na četničkom derneku u Bačkoj Palalci na sam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti bio raskinuo koaliciju s Pupovčevim SDSS-om. Milorad Pupovac je izjavio da nije četnik, ali sve što je radio u hrvatskoj politici temelji se na velikosrpstvu koje je blaži izraz za četništvo. Kao što je svojedobno lagao kad je u doba velikosrpske agresije izjavio da je 10.000 srpske djece nasilno prekršteno, tako je i na ovoj konferenciji lagao da nije suradik srpskih vlasti u Beogradu. Ako nije suradnik zašto je izjavio da je za njegove Srbe u Hrvatskoj glavni grad Beograd i zašto demonstrativno kao zastupnik u Hrvatskome saboru stalno sudjeluje na četničkim manifestacijama u Srbiji.

Jedan od glavnih naglasaka Pupovčevog istupa u Saboru bilo je sijanje mržnje kojoj su navodno izloženi njegovi Srbi u Hrvatskoj. Međutim ako tko sije mržnju u ovoj državi to je upravo Milorad Pupovac i njegova stranka koja se nije odrekla velikosrpske politike i ispoljava mržnju prema svemu hrvatskom, jer pošto-poto želi izjednačiti Hrvatsku s ustaškim režimom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. U klasičnom obracu velikosrpske politike Milorad Pupovac to želi postići lažima i obmanama. To je njegovo pravo i demokratska javnost to lako može raskrinkati.

Međutim na takvu Pupovčevu politiku hrvatska službena politika nikad nije reagirala kako se u sličnim situacijama reagira u parlamentarnim demokracijama. U tom slučaju Pupovac i njegov SDSS bi odavno bili izbačeni iz vladajuće koalicije. S Andrejom Plenkovićem i HDZ-om pod njegovom kontrolom to se nije dogodilo, a pitanje je i hoće li se, s obzirom na predstojeća događaje prije svega predsjedničke izbore i predsjedanje Hrvatske Europskom unijom, uopće i dogoditi.

Jedini pravi ispit Andrej Plenković će imati u vlastitoj stranci, gdje usred predsjedanja Europskom unijom može biti poražen ukoliko unutarstranačka oporba konačno dođe k sebi i sruši Andreja Plenkovića, kao prešutnog eksponenta Pupovčeve velikosrpske politike.

Vjekoslav Krsnik/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)