Davor Ivo Stier: Europsku graničnu službu rasporediti na Drini kako bi se učinkovito upravljalo migrantskim kretanjima

Vrijeme:3 min, 39 sec
Ako se ne upravlja recimo granicom na Drini između Bosne i Hercegovine i Srbije onda mi moramo to staviti na dnevni red u odnosu Europske unije prema Bosni i Hercegovini i možda vidjeti da se rasporedi Europska granična služba na granici na Drini kako bi se moglo učinkovito upravljati tom granicom i nositi s migrantskim kretanjima, rekao je saborski zastupnik HDZ-a Davor Ivo Stier, koji sudjeluje na forumu “Europa sutrašnjice: Što znači: ‘snaga'” koji se ovih dana održava u Poljskoj.

Pod sloganom “Europa sutrašnjice: Što znači: ‘snaga'” u Poljskom gradiću Krynica otvoren je Ekonomski forum, jedan od najvažnijih događaja ove vrste u srednjoj Europi. Ove godine na Forumu održano je više od 200 panel rasprava na kojima je sudjelovalo više od 4000 sudionika čiji je fokus rasprava bio na temama kako će se Stari kontinent nositi s promjenama u sljedećem desetljeću te na strategije koje bi trebale voditi europske vlade u novom globalnom sustavu.

Jedna od tema na kojoj je sudjelovao i saborski zastupnik i nekadašnji ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, jedini istaknuti političar iz Hrvatske između nekoliko desetaka ministara, šefova država i parlamenata više država srednje i istočne Europe, bila je “Proces proširenja Europske unije na Zapadni Balkan”.

Nakon panela Davor Ivo Stier za portal Direktno  je izjavio kako u Europi trenutno ne postoji isti apetit za proširenje kakav je bio nakon pada Berlinskog zida kada su se i Europska unija i NATO iz strateških razloga proširili na srednju Europu.

-Promijenili su se odnosi. S jedne strane danas imamo jedan proces fragmentacije u Europi, jednu drugu logiku, logiku interesnih sfera koja se sve više nameće umjesto one ujedinjene i slobodne Europe koja je bila moto 1990-ih godina. S druge strane jasno je da ni zemlje koje su u procesu pregovaranja nisu dosegle niti ispunjavaju kriterije da bi mogle ići brže nego što je to slučaj. Danas na ovom panelu smo zaključili kako ostaje ta perspektiva da se zemlje jugoistoka Europe približe i jednog dana postanu članice kada ispune sve kriterije, istaknuo je Stier.

Bivši ministar vanjskih poslova smatra kako se i sam proces treba reorganizirati i reformirati te prilagoditi novonastalim uvjetima.

-Vjerujem i da summit koji će se organizirati u Zagrebu tijekom presjedanja Hrvatske može biti jedna dobra prilika da se dotaknemo i te teme, kaže Stier.

Na pitanje hoće li usporavanje odnosno zaustavljanje procesa proširenja uzrokovati sigurnosne probleme za Hrvatsku, Stier je istaknuo kako već danas imamo te sigurnosne probleme i izazove.

-Spominjao sam kako se politika EU pa tako i hrvatska politika kao zemlje članice ne može zatvoriti oči prema tim problemima. Ako se ne upravlja recimo granicom na Drini između Bosne i Hercegovine i Srbije onda mi moramo to staviti na dnevni red u odnosu Europske unije prema Bosni i Hercegovini i možda vidjeti da se rasporedi Europska granična služba na granici na Drini kako bi se moglo učinkovito upravljati tom granicom i nositi s migrantskim kretanjima. To su teme koje moramo bez neke političke korektnosti već odlučno otvoriti s ciljem da se to riješi. Da dobijemo dobra, pragmatična i učinkovita rješenja prvenstveno zbog sigurnosti naših građana, rekao je.

Na panelu se moglo čuti kako i koliko Crna Gora napreduje prema ulasku u Europsku uniju. Unatoč mnogim pozitivnim pomacima i ulasku u NATO, ipak nema nekog velikog napretka.

-Za Hrvatsku je bitno kao i za stabilnost jugoistoka Europe da je Crna Gora ušla u NATO savez i dobro je da napreduje na svom putu prema Europskoj uniji. Ako bi ta nezavisnost Crne Gore bila ugrožena, a ta prijetnja postoji i danas i ne možemo zatvoriti oči prema onima koji prijete ugroziti njihovu nezavisnost onda bi se i stabilnost u tom području imala negativan utjecaj na stabilnost cijele Europe a pogotovo bi se to negativno utjecalo na sigurnost Hrvatske. Naš je interes podržati i učvrstiti državnost Crne Gore i neovisnost Crne Gore i naravno zapadnu orijentaciju Crne Gore, rekao je Davor Ivo Stier u izjavi za

Podsjetimo, zbog najava turskog predsjednika Erdogana o novom migrantskom valu, Hrvatska najavljuje mobiliziranje skoro dvije tisuće pričuvnih policajaca. Istodobno, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić optužuje Hrvatsku za nehumano postupanje s migrantima a  ravnatelj DGS-a BiH, Zoran Galić, kao ključni problem navodi propusnost granice na Drini za čiji podpuni nadzor, prema njegovim riječima, služba na čijem je čelu  treba veći broj novih policajaca.

 

R.H/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)