Prof. s. Imakulata Malinka (1935. – 2019.) – In memoriam

Vrijeme:3 min, 46 sec

Prošloga je petka u Zagrebu, u Kliničko-bolničkom centru Rebro, u 85. godini života i 61. godini redovništva, nakon duge bolesti preminula časna sestra Imakulata Bernardica Malinka, redovnica Družbe sestara Naše Gospe. S. Imakulata u posljednjih je pola stoljeća bila dobri duh hrvatske crkvene glazbe. Njezin s. Imakulata 50antologijski rad udario je snažan pečat širenju hrvatskoga domoljubnog duhovnog obzora u drugoj polovici 20. stoljeća. Ni jedan osvrt na suvremene smjernice hrvatske sakralne glazbe ne će moći zaobići pojavu i plemeniti prinos s. Imakulate. Bila je sjajna organistica, omiljena pedagoginja i dirigentica. Pod njezinim vodstvom stasale su generacije vrsnih mladih glazbenika, napose orguljaša, i glazbenih pedagoga.

S. Imakulata rođena je u Novoj Gradiški, 21. veljače 1935. godine, kao šesto dijete u obitelji Rudolfa i Marije, r. Kovačević. U obitelji je primila dubok temelj kršćanskoga života, koji je izrastao u jasan odgovor na Božju ljubav u redovničkom zvanju. Odluka se rađala, rasla i razvijala u vremenima nenaklonjenima Crkvi i redovništvu. Diplomirala je orgulje i glazbeno teorijske predmete u klasi prof. Vlaste Hranilović na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1965. god. Od 1965. do 1967, djeluje kao orguljašica i dirigentica Župe sv. Blaža u Zagrebu. Godine 1967. odlazi u Regensburg (Njemačka) gdje se usavršava pri Papinskom institutu za crkvenu glazbu. U razdoblju od 1968. do 1999. djeluje kao profesorica glasovira, orgulja i teorijskih predmeta na Institutu za crkvenu glazbu Albe Vidaković Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od 1963. godine redovito priređuje samostalne orguljaške koncerte u zemlji i inozemstvu. Osim pedagoškoga i dirigentskoga bavljenja sakralnom glazbom, autorica je i većega broja stručnih radova nastalih kontinuirano od 1968. do danas. Surađivala je i na izdavačkom području kao priređivačica priručnika za glazbeni odgoj u redovničkim novicijatima. Određeni dio njezinih radova posvećen je duhovnosti Sluge Božjega oca Ante Antića. Redovito je sudjelovala u radu međunarodnih marioloških kongresa.

Životno djelo s. Imakulate bilo je utemeljenje komornoga ansambla Collegium pro musica sacra, 1972. godine. Ansambl je vremenom postao nezaobilazni dio hrvatske glazbene povijesti. Osnovan je s ciljem njegovanja Svijećaraznorodnih oblika glazbenoga apostolata i zbog obogaćivanja liturgijskoga glazbenog sadržaja. Izvodi i promiče sakralnu glazbu svih stilova i povijesnih razdoblja, od gregorijanskoga korala do suvremenih autora. ‘Prva namjera Kolegija bila je približiti ljudima Boga u ruhu svete glazbe, apostolat u obliku pjevane molitve…’, rekla je s. Imakulata o 40-oj obljetnici ovoga znamenitog ansambla, koji je zaživio u teškim vremenima, nakon gušenja hrvatskog proljeća. U to vrijeme djelovanje ovoga glazbenog tijela bila je usamljena pojava. Članovi su se morali nositi s brojnim izazovima ideologijskih sumnjičenja, a mnogi su bili pod posebnom prismotrom. ‘Lijepo je i ohrabrujuće bilo prepoznavati kolege na probama i koncertima koji su imali hrabrosti u vrijeme komunizma surađivati s Kolegijem i sa sestrama Imakulatom i s. Cecilijom Pleša, redovnicom družbe sestara Klanjateljica Krvi Kristove’, rekla je u prisjećanju na s. Imakulatu mr. art. Eva Kirchmayer Bilić, jedna od onih sjajnih glazbenica koje su stasale pod paskom s. Imakulate.

S. Imakulata bila je voditeljica Collegiuma i njegova dirigentica punih 28 godina. Kao umjetnička voditeljica s ansamblom je ostvarila više od tisuću nastupa u crkvenim i koncertnim prostorima diljem domovine i svijeta. Ova vrsna glazbenica, a nadasve odvažna duhovna nadahniteljica, trajno je usmjeravala Collegium da ostane vjeran kvalitetnom i stilski primjerenom izvođenju sakralne glazbe te naviještanju radosne vijesti Isusa Krista. Rad ansambla pod vodstvom s. Imakulate okrunjen je 1996. velikim međunarodnim priznanjem u okviru Natjecanja crkvenih zborova Perluigi da Palestrina u Jeruzalemu, u jubilarnoj 3000. godini postojanja grada Jeruzalema. Pripala mu je srebrna medalja. Dobitnik je i mnogih drugih međunarodnih nagrada: Zlatna plaketa na 5. Natjecanju zborova u Zagrebu, 2001., Plaketa Grada Zagreba uz 30. obljetnicu rada, 2004., Srebrna medalja na međunarodnom natjecanju zborova u Bremenu, 2004. te Srebrna diploma na međunarodnom natjecanju zborova u Rimu Musica sacra a Roma u organizaciji Musica Mundi 2009. g.

Ansambl je snimio 3 LP ploče, 15 audiokaseta i 5 CD-a, a surađivao je s brojnim poznatim glazbenicima, skladateljima i dirigentima: Boris Papandopulo, Sergije Rainis, Anđelko Igrec, Josip Šego, Robert Homen, Filip Pavišić, Mario Penzar, Dunja Vejzović, Anđelko Klobučar… Imao sam čast nekoliko puta pjevati u crkvenom zboru pod ravnanjem s. Imakulate. Prvi put daleke 1979. godine na misnom slavlju u crkvi sv. Blaža. Blagost, dobrota i ljudska toplina bila su glavna obilježja njezine glazbene pedagogije i izričaja. Osobno mi je najviše ostalo u sjećanju davno druženje u župnim prostorijama crkve, kad je s. Imakulata pratila nezaboravne izvedbe s. Cecilije na svadbenom slavlju mojih prijatelja – frankopanaca- Katice i Miljenka Nakića. S. Imakulati – pokoj vječni! S nama je!

Vjekoslav Magaš
Hrvatski tjednik

 

https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)