Potpisan Sporazum između Vlade RH i Sveučilišta u Zagrebu

Vrijeme:4 min, 29 sec

Sporazumom Vlade RH i Sveučilišta u Zagrebu prvi put u Hrvatskoj ustrojit će se studij domovinske sigurnosti

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u ime Vlade RH i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras potpisali su u srijedu, 4. rujna 2019. Sporazum o ustrojavanju poslijediplomskih specijalističkih studija za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske i sustava domovinske sigurnosti.

Potpisivanju sporazuma u prostorijama Rektorata Sveučilišta u Zagrebu nazočili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnik ministra obrane Dragutin Repinc i zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ general-bojnik Mate Pađen sa suradnicima te prorektori Sveučilišta u Zagrebu Ivana Čuković-Bagić, Mirjana Hruškar, Miljenko Šimpraga i Mladen Janjanin, kao i pomoćnica rektora Lidija Kos-Stanišić.

Potpisan Sporazum između Vlade RH i Sveučilišta u Zagrebu
Zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ general-bojnik Mate Pađen | Foto: MORH / T. Brandt

Sporazumom se ustrojavaju poslijediplomski specijalistički studiji za potrebe Hrvatske vojske i sustava domovinske sigurnosti, što predstavlja nastavak izvrsne višegodišnje suradnje Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i Sveučilišta u Zagrebu u provedbi vojnih studijskih programa za potrebe Hrvatske vojske.

Suradnja je započeta 1992. godine pokretanjem studija Aeronautike – smjera vojni pilot, na Fakultetu prometnih znanosti te je nastavljena pokretanjem projekta Kadet i ustrojavanjem preddiplomskih, a potom i diplomskih sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo te Vojno vođenje i upravljanje u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, a tijekom 2018. godine pokrenut je i studijski program Vojno pomorstvo u suradnji sa Sveučilištem u Splitu. Od 2018. godine, u kojoj su akreditirana tri nova studijska programa, na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ provodi se sedam sveučilišnih studijskih programa koji pokrivaju potrebe sve tri grane Hrvatske vojske.

U ljeto 2018. godine završen je prvi ciklus preddiplomskih vojnih studija, dio najboljih studenata nastavio je školovanje na diplomskom studiju i u ovoj 2019. godini po prvi put se završava petogodišnji ciklus školovanja kadeta smjera Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje.

Krstičević: Strateški cilj je ustrojavanje poslijediplomskog specijalističkog studija domovinske sigurnosti

Potpisan Sporazum između Vlade RH i Sveučilišta u Zagrebu
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u ime Vlade RH i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras |Foto: MORH / T. Brandt

„U potpori daljnjeg razvoja sustava vojnog obrazovanja, ova Vlada donijela je u rujnu 2017. Odluku o pokretanju postupaka za ustrojavanje diplomskih sveučilišnih studija, integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija te poslijediplomskih studija za potrebe Hrvatske vojske“, rekao je ministar Krstičević te dodao kako je istom Odlukom predviđeno i pokretanje poslijediplomskih studija, koje se ostvaruje potpisom ovog Sporazuma o ustrojavanju poslijediplomskih specijalističkih studija za potrebe Hrvatske vojske i sustava domovinske sigurnosti.

„Jedan od strateških ciljeva ove Vlade je uspostava i razvoj sustava domovinske sigurnosti, a poslijediplomski specijalistički studij domovinske sigurnosti izravan je doprinos tome. Ovaj studij osigurat će interdisciplinarni model obrazovanja i istraživanja te pružiti stjecanje novih nedostajućih kompetencija u sustavu domovinske sigurnosti. Također, predmetni studij bit će temelj za standardizaciju procesa u sustavu i nadogradnju stečenih kompetencija kroz vježbe i praksu“, istaknuo je Krstičević, dodavši kako je cilj studija stvoriti pretpostavke za proaktivni pristup sigurnosti, učinkovitiji rad i daljnji razvoj sustava domovinske sigurnosti.

„Naša želja je sinergijski iskoristiti sve postojeće obrazovne i istraživačke kapacitete svih institucija sustava domovinske sigurnosti i sveučilišne zajednice, a u smjeru razvoja strateškog partnerstva za sigurnost“, poručio je ministar.

Transformacija HVU-a u Sveučilište obrane i sigurnosti „Dr. Franjo Tuđman“

Potpisivanje ovog Sporazuma predstavlja slijedeći korak u transformaciji Hrvatskog vojnog učilišta u Sveučilište za obranu i sigurnost „Dr. Franjo Tuđman”. “Svjesni smo kako je ta transformacija dugoročan proces, ali sam uvjeren kako ćemo uz zajedničke napore i u suradnji s akademskom zajednicom u tome i uspjeti“, kazao je Krstičević, napomenuvši kako će se na Sveučilištu obrane i sigurnosti „Dr. Franjo Tuđman“ osposobljavati budući časnici Hrvatske vojske, kao i drugi stručnjaci u državnim tijelima čija djelatnost je povezana s obranom i nacionalnom sigurnošću.

Sveučilište obrane i sigurnosti će pored temeljnog vojnog osposobljavanja za časnike HV-a na preddiplomskoj i diplomskoj razini, razvijati i znanstveno-istraživačku djelatnost te studijske programe poslijediplomske razine dijelom na bazi postojećih vojnih programa, a dijelom razvojem novih programa s naglaskom na programe u potpori sustava domovinske sigurnosti.

Zahvalivši rektoru Borasu na dosadašnjoj potpori, kao i svima koji su dali svoj doprinos razvoju i jačanju višegodišnje suradnje, ministar Krstičević izrazio je uvjerenje kako će Ministarstvo obrane RH i Sveučilište u Zagrebu i ubuduće uspješno surađivati na dobrobit Hrvatske.

Potpisan Sporazum između Vlade RH i Sveučilišta u Zagrebu
Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras | Foto: MORH / T. Brandt

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras također je izrazio zadovoljstvo suradnjom s Ministarstvom obrane i Hrvatskim vojnim učilištem, koja je rezultirala uspješnim razvojem sustava vojne izobrazbe. “Sretni smo što u našoj 350. obljetnici potpisujemo ovaj sporazum koji je temelj naše daljnje suradnje”, istaknuo je Boras, zahvalivši ministru Krstičeviću i predstavnicima MORH-a i HVU-a, te poručio kako će Sveučilište u Zagrebu dati punu potporu transformaciji HVU-a u Sveučilište za obranu i sigurnost.

I načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov istaknuo je važnost doprinosa suradnje Hrvatskog vojnog učilišta i Sveučilišta u Zagrebu, koje je osnažilo Hrvatsku vojsku znanjem i novim mladim časnicima čija je izobrazba rezultat te suradnje. Zahvalio je rektoru Borasu i njegovim suradnicima te je i ovom prigodom istaknuo golemu potporu Vlade i ministra Krstičevića u razvoju Hrvatske vojske.

Prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom Ivana Čuković-Bagić istaknula je kako je ove godine Rektorova nagrada prvi put dodijeljena i mladim kadetima Hrvatskog vojnog učilišta, čestitajući svima na uspješnoj suradnji.

morh.hr/ https://www.morh.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)