Preminula s. Imakulata utemeljiteljica ansambla Collegium pro musica sacra

Vrijeme:2 min, 56 sec

 

Okrijepljena svetim Otajstvima, nakon duge bolesti preminula je 23. kolovoza 2019.godine s. M. Imakulata, Bernardica Malinka, redovnica Družbe sestara Naše Gospe.

Jedno od posebnih razdoblja moga odrastanja, kako glazbenog tako i osobnog, bilo je providonosno vrijeme studija orgulja na Institutu za crkvenu glazbu sredinom 80ih u razredu prof. s. Imakulate Malinke, orguljašice, pedagoginje i dirigentice, koja me vrlo brzo uključila i u djelovanje ansambla Collegium pro musica sacra, a kojega je još 1972. godine utemeljila. Uz studij orgulja, uz nju i Collegium sam, kao vrlo mlada, imala priliku upoznavati se i susretati s biserima hrvatske i svjetske glazbene baštine, te spoznaje o crkvenoj, duhovnoj, sakralnoj i liturgijskoj glazbi, a koje u to vrijeme nigdje drugdje nisam mogla upoznati. I danas pamtim svoj prvi nastup s Kolegijem kada sam osjetila posebnu čast biti dijelom ansambla za koji sam znala da ima posebno mjesto u hrvatskom glazbenom životu i povijesti.

Lijepo je i ohrabrujuće bilo prepoznavati kolege na probama i koncertima koji su imali hrabrosti u vrijeme komunizma surađivati s Kolegijem i sestrama Imakulatom i s. Cecilijom redovnicom družbe sestara Klanjateljice Krvi Kristove.

S vremenom sam sve više postajala svjesna značenja, vrijednosti i znanja koje sam stekla uz s. Imakulatu. Uz to, zahvalna sam joj za (uslišane) molitve za moga Marka i trajnu brigu za moju obitelj.

1972. Imakulata Malinka osnivateljica je ansambla Collegium pro musica sacra 1972. u Zagrebu čija je voditeljica i dirigentica punih 28 godina (1972-2000.) U okviru spomenutog ansambla njeguje raznorodne oblike glazbenog apostolata u vrijeme kad je djelovanje ovog glazbenog tijela bilo usamljena pojava i dok su nekadašnji članovi ansambla bili izloženi ideologijski podzidanim opasnostima. Kao umjetnička voditeljica sa svojim je ansamblom ostvarila više od tisuću nastupa u crkvenim i koncertnim prostorima u domovini i inozemstvu te je kao vrsni glazbeni stručnjak a nadasve odvažna duhovna nadahniteljica trajno usmjeravala Collegium da ostane vjeran svojoj prvotnoj ideji: kvalitetnim i stilski primjerenim izvođenjem sakralne glazbe naviještati radosnu vijest Isusa Krista.

Ovaj rad ansambla Collegium pro musica sacra pod vodstvom s. Imakulate okrunjen je 1996. i međunarodnim priznanjem – srebrnom medaljom – u okviru natjecanja crkvenih zborova Perluigi da Palestrina u Jeruzalemu u jubilarnoj 3000. godini postojanja grada Jeruzalema.

1935. Imakulata, orguljašica i dirigentica (Nova Gradiška 1935.) redovnica je Družbe sestara Naše Gospe u Zagrebu. Diplomirala je orgulje i glazbeno teorijske predmete u klasi prof. Vlaste Hranilović na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1965. god. Od 1965. – 1967, djeluje kao orguljašica i dirigentica Župe sv. Blaža u Zagrebu. Godine 1967. odlazi u Regensburg (Njemačka) gdje pri Papinskom institutu za crkvenu glazbu usavršava sakralnu glazbu. U razdoblju od 1968, do 1999. djeluje kao profesorica glasovira, orgulja i teorijskih predmeta na Institutu za crkvenu glazbu “Albe Vidaković” KBF-a Sveučilišta u Zagrebu. Od godine 1963. redovito priređuje samostalne orguljaške koncerte u zemlji i inozemstvu. Godine 1972. osniva ansambl Collegium pro musica sacra.

Osim pedagoškog i dirigentskog bavljenja sakralnom glazbom, autorica je i većeg broja stručnih radova nastalih kontinuirano od godine 1968. do danas. Surađivala je i na izdavačkom području kao priređivač priručnika za glazbeni odgoj u redovničkim novicijatima, Zagreb, 1980. Određeni dio njezinih radova posvećen je duhovnosti Sluge Božjega oca Ante Antića. Redovito je sudjelovala na međunarodnim mariološkim kongresima.

 

40. Imakulata, uz 40. obljetnicu o Collegiumu pro musica sacra: „..prva namjera Kolegija bila je približiti ljudima Boga u ruhu svete glazbe … apostolat u obliku pjevane molitve..“

 

U Raj poveli Vas anđeli, pred Lice Gospodnje.

 

  1. art. Eva Kirchmayer Bilić, umjetnička savjetnica Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu

 

Zagreb, 23. kolovoza 2019. godine

Hrvatsko nebo

 

Odgovori