KOVAČEVIĆ: Hrvati u FBiH, iako bi prema Ustavu trebali biti ravnopravan konstitutivni narod, to trenutno nisu

Vrijeme:1 min, 8 sec
Hrvatsko pitanje je realan problem, ali ono mora biti riješeno unutar Federacije BiH (FBiH) kao što je i predviđeno Daytonskim mirovnim sporazumom, izjavio je glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević.

 

“To je unutarnje pitanje FBiH, odnosno pitanje za Bošnjake i Hrvate da nađu rješenje za međusobne odnose unutar tog entiteta”, rekao je Kovačević.

Komentirajući izjavu predsjednika Vanjskopolitičkog odbora u Hrvatskom saboru Mire Kovača da BiH treba biti podijeljena na tri dijela, Kovačević navodi da Kovač govori o nekakve tri regije, a Republika Srpska je mnogo više od regije.

“Eventualno stvaranje trećeg entiteta je pitanje za FBiH. Međutim, svi moramo priznati, jer je očigledno, da Hrvati u FBiH, iako bi prema Ustavu trebali biti ravnopravan konstitutivni narod, to trenutno nisu. To je pitanje koje bi trebalo pokušati riješiti, ali koje će Hrvati i Bošnjaci međusobno morati rješavati”, kaže Kovačević za “Oslobođenje”.

Prema njegovim riječima, Hrvatska kao potpisnik i jamac  Daytonskog mirovnog sporazuma ima pravo iznositi mišljenje o tome u kakvom položaju se nalazi hrvatska zajednica u BiH.

“Mi u tom smislu ne vidimo problem”, kaže Kovačević.

Kovač, koji je bio ministar vanjskih poslova Hrvatske, rekao je da BiH treba podijeliti na tri dijela, s tim da Hrvatska dobije izbornu jedinicu.

On smatra da bi Hrvati u BiH podjelom te zemlje, po uzoru na Belgiju, mogli ostvarti ravnopravnost sa Bošnjacima i Srbima.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori