Trump zaprijetio napuštanjem Svjetske trgovinske organizacije (WTO)

Vrijeme:47 sec
Američki predsjednik Donald Trump je zaprijetio u utorak da će napustiti Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) koju oštro kritizira je prema njegovom mišljenju preferira Kinu na štetu Sjedinjenih Država.

 

“Napustit ćemo organizaciju ako treba. Muče nas godinama i to se više nikada neće dogoditi”, rekao je američki predsjednik djelatnicima jedne kemijske tvornice tvrtke Shell u Pennsylvaniji.

Trump nije prvi puta zaprijetio napuštanjem međunarodne organizacije koju je tijekom svoje predizborne kampanje ocijenio “zastarjelom”.

Prošlog ljeta je Trump ocijenio da WTO godinama “jako loše” tretira Sjedinjene Države i uvjeravao da će se, ukoliko se organizacije ne reformira, Sjedinjene Države povući.

Krajem srpnja je zahtijevao reforme WTO i da više ne daju povlašteni tretman zemljama u razvoju. Trumpova administracija je dugo optuživala WTO i neke njezine članice, poput Kine, za zlouporabu statusa zemalja u razvoju, koji omogućuje i odgode primjene nekih sporazuma ili zaštitu nekih područja ne izlažući se bijesu članica organizacije.

 

M.B./http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori