J. Jović: Kolinda iskrom zapalila suhu travu

Vrijeme:2 min, 0 sec

Treba razmisliti o odnosu prema BiH

Nitko ne zna o čemu su Kolinda Grabar Kitarović i Reuvin Rivlin razgovarali u četiri oka, ali svatko čuje i čita ono što želi čuti i pročitati.

Verzije su različte, ali očito se spominjao islamski radikalizam i stanje u BiH. A iskreno govoreći, bilo bi čudno da i o jjtome nije bilo riječi, jer i jedna i druga strana imaju, neka više, a neka manje, prijetnje iz tih izvora.

U susjednoj zemlji, podijeljenoj u tri politička diskursa, u toj mjeri da je nemoguće govoriti o bosanskohercegovačkoj politici, lideri najbrojnijeg naroda slave činjenicu da su Bošnjaci prešli pedeset posto stanovništva, istovremeno trubeći o građanskoj državi, što je samo vrlo proziran izgovor, koji se doduše sviđa nekima na Zapadu, za projekt unitarizacije. Sve to, naravno, s velikim osloncem na islamske države, poglavito na Tursku.

Bošnjački političari i ne skrivaju da su baštinici Otomskog Carstva pa će tako, primjerice, Bakir Izetbegović posvjedočiti kako je njegov rahmetli otac ostavio Bosnu Erdoganu u amanet.

To, navodno, predsjedničino spominjanje (radikalne) islamizacije, kao da je otkrila Ameriku, izazvalo je neurotičnu BiHuznemirenost u bošnjačkim krugovima, pa će tako prvi žestoko reagirati Željko Komšić, koji uporno nastoji dokazati kako je veći Bošnjak od Bošnjaka.

Njegov kolega u Predsjeništvu Šefik Džeferović poručuje hrvatskoj predsjednici neka se bavi neofašizmom “u svojoj zemlji”, SDA (a slično i SDP) govori o islamofobiji s elementima fašizma, Husein Kavazović, poglavar Islamske zajednice, poziva na uzbunu, jer se “Bošnjacima sprema veliko zlo kao i prije dva i pol desetljeća”. Ocjena, opet navodna, gospođe Grabar Kitarović kako je BiH nestabilna država, što također nije nikakvo otkriće, također je djelovala uznemirujuće. Tu je ocjenu na viši stupanj podigao onaj treći član Predsjedništva BiH, kazavši kako je BiH ne samo nestabilna nego i neodrživa.

Predsjednica je jednom neprovjerenom izjavom, odnosno jednom iskricom zapalila suhu travu koja je planula. Ta je izjava poslužila samo kao povod da bi dio već nabrijanih bošnjačkih političara još jednom iskazao svoj neprijateljski stav prema Hrvatskoj, specijalno prema aktualnoj predsjednici. Hrvatska je, valjda, jedina kakva-takva smetnja potpunom podčinjavanju Hrvata u BiH.

Post festum izjava Predsjednice kako treba razmisliti o odnosu prema BiH je najbolje što je rekla. Jer fraze o prijateljstvu, podršci na putu u EU i NATO, jednakopravnosti, itd. očito nikoga ne dodiruju. Samo ne znam je li iznervirana KGK to rekla tek u afektu.

Josip Jović
Slobodna Dalmacija

https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)