28. srpnja 1993. Doljani (Jablanica) – Nekažnjeni i zaboravljeni zločin tzv. Armije BiH nad Hrvatima

Vrijeme:16 min, 21 sec

 

Danas na Rivi u Splitu neće biti solidarnosti sa žrtvama nekažnjenog zločina u Doljanima, u more nitko ne će bacati cvijeće za stradale. Nije bilo dana solidarnosti ni jučer sa žrtvama zločina u Bugojnu, ne će biti dana solidarnosti ni sa žrtvama zločina u Grabovici, Uzdolu, Križančevu selu, Buhinim kućama i još na desetke stratišta nad Hrvatima BiH.

Danas se ne će oglasiti Zoran Pušić, Ante Tomić, Drago Pilsel ne će se oglasiti ni opskurne antifa i NVO udruge, danas na mail adresu portala Hrvatsko nebo ne će doći ni reagiranja “desnih “stranaka iz Hrvatske, takva su reagiranja rezervirana samo za “prirodne saveznike” Bošnjake /muslimane no ne i za Hrvate BiH oni su ipak svi pripadnici UZP-a -udruženog zločinačkog pothvata.

Danas se ne će oglasiti ni mnogi hrvatski političari koji se redovito solidariziraju sa žrtvama Ahmića, Srebrenice….

Danas će (ako i to) samo  par minuta vremena još jednom nekažnjenom zločinu posvetiti i hrvatska dalekovidnica tzv. HRT.

Muslimanska takozvana Armija BiH je 28. srpnja 1993. tijekom upada u Doljane likvidirala, ponajviše koristeći hladno oružje, 17 Hrvata u Doljanima, a zatim i 22 osobe na Stipića livadi. Tada je zaklano ili ustrijeljeno 39 civila i vojnika u jednome od najtežih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH. Osim što je podignuta jedna optužnica pred Županijskim sudom u Mostaru, koja je odbačena, nitko nije odgovarao za taj stravični zločin.

Hrvatski narod uvijek će se sjećati muka svojih sunarodnjaka u jablaničkom logoru Muzej i stravičnog zločina koji su počinili pripadnici Armije BiH nad žiteljima Doljana, a u tijeku ratnog sukoba između HVO-a i muslimanskih oružanih snaga od 1992. do 1994. godine. U općini Jablanica je bilo 11.800 stanovnika na popisu stanovništva iz 1948. godine, a od toga je bilo 57,1 posto Muslimana-Bošnjaka, 34,8 posto Hrvata i 7,0 posto Srba. Kada se ti podaci usporede s onima iz 1991. godine, onda se uočava da su Muslimani-Bošnjaci postali dominantan faktor, a da su se Hrvati i Srbi iseljavali. Tada je općina brojila 12.664 stanovnika, a od toga je 71,7 posto Muslimana-Bošnjaka, 18,1 posto Hrvata i 4 posto Srba.

Od napetosti do sukoba

Na prvim demokratskim izborima 1990. godine većinu glasova su dobili SDA i HDZ BiH. Kao vodeća politička snaga SDA odmah provodi diskriminaciju prema nemuslimanskom stanovništvu. Srbi su isključeni iz svih institucija vlasti, a bolje nisu prošli ni Hrvati pa zbog toga dolazi do nesuglasica i napetosti. Sa srpskom agresijom Hrvati se organiziraju u HVO i brane svoje domove. Krajem 1992. godine postrojbe Armije BiH posežu za nasiljem, presreću konvoje humanitarne pomoći koji idu “Putem spasa”, pljačkaju kamione, a ljude maltretiraju. Ekstremisti na kontrolnom punktu u selu Ostrožac ubili su jednoga vojnika HVO-a, a jednoga ranili. Nepoznata eksplozivna naprava eksplodirala je 12. prosinca 1992. godine uz vanjski zid katoličke župne crkve u Jablanici, a od toga su popucala stakla triju prozora i manje su oštećeni oluci i fasada crkve.

Od tada napetosti između Armije BiH i HVO-a prerastaju u otvoreni ratni sukob. U gradu je nesnosan život za Hrvate, oni gladuju, gube radna mjesta, otimaju im stanove, pljačkaju ih i stalno ponižavaju. HVO se povlači u hrvatska sela, a stanovništvo bježi. U ratnom sukobu između HVO-a i Armije BiH bilo je 69 ratnih žrtava Hrvata, a od toga su bila 54 zarobljena i ubijena vojnika HVO-a, četvero djece i 11 odraslih civila.

Najteži zločin u jablaničkoj općini nad Hrvatima počinili su vojnici Armije BiH u selu Doljanima 28. srpnja 1993. godine. Doljani su po popisu stanovništva 1981. godine imali 1049 stanovnika, a od toga je bio 731 Hrvat ili 69,68 posto, Muslimana-Bošnjaka je bilo 316 ili 30,12 posto, a osim njih u selu je bio jedan Srbin i jedan “ostali”. Doljani su udaljeni 12 kilometara od Jablanice, a u njima je sjedište župe sv. Ilije proroka, koja pripada vrhbosanskoj nadbiskupiji i nju opslužuju bosanski franjevci

Tog jutra Doljane su opkolili i združeno napali pripadnici 44. brdske brigade IV. korpusa Armije BiH, ojačani pripadnicima MUP-a i postrojbe za posebne namjene Zulfikar. Do popodnevnih sati napadači su ovladali većim dijelom sela te lokalitetima Stropa, Stipića livade i komunikacijskim pravcem koji je vodio prema Gračacu.

Milosti nije bilo te su seljani pokušali spasiti život bijegom, no neki od njih sačekani su u zasjedi kod izvora vode na Stipića livadi. Zločin u Doljanima otkriven je četiri dana poslije, 1. kolovoza 1993. godine kada su selo oslobodile postrojbe HVO-a. Očevici su zatekli tijela masakriranih vojnika, nad kojima su se vojnici Armije BiH iživljavali, većina lubanja bila je razmrskana, vađene su im oči, rezane genitalije, sječeni udovi, a neka tijela bila su nagorjela. Osim toga leševi su bili minirani kako bi nastradali oni koji ih budu sakupljali i pokapali.

Nakon oslobođenja sela, kamerom su zabilježene snimke nemilosrdnih egzekucija pa i ritualnog iživljavanja nad tijelima. Za razliku od zločina koje su u muslimansko-hrvatskom sukobu počinili pripadnici HVO-a, zločin u Doljanima, kao i neki drugi koje je počinila bošnjačka strana, nikad nije dobio medijsku pozornost ni pažnju međunarodnih humanitarnih organizacija.

Logor u jablaničkome muzeju

U logoru Muzej u Jablanici bilo je zatočeno 69-ero djece, broj zatočenih civila bio je 623, osam je Hrvata umrlo, dvije žene su silovane. Anica Jurina Šitum (1913.) u logoru Muzej je umrla od gladi, jer su joj čuvari sustavno uskraćivali hranu.

 

 

U domovinskom ratu od 1992-1995.g. na području općine Jablanica poginulo je procentualno puno ljudi, što vojnika što civila. Svi su poginuli od tzv.Armije BiH muslimansko –bošnjačkih postrojbi. Poznato je da na području općine nije bilo sukoba od strane JNA i srpsko crnogorskog agresora jer ta Armija nikad nije ušla u Jablanicu zahvaljujući HVO. U tom periodu poginuli su:

1. BILOŠ,MATO sin TADIJE i majke MARE rođene Pranjić rođen 10.studenog 1950.g. u Huduskom, općina Prozor-Rama, nastanjen u Jablanici, oženjen Šteficom Biloš rođena Lucević iz Doljana. Poginuo 28.srpnja 1993,g, od strane Armije BiH u Doljanima na Stipića livadi. Pokopan u groblju Risovac.

2. BOŽIĆ,LJUBOMIR sin KAZIMIRA i majke SLAVKE rođene Azinović, rođen 24.studenog 1966.g. u Glogošnici, općina Jablanica gdje je i stalno nastanjen, oženjen Zorom Božić rođena Džalto, otac jednog djeteta, poginuo 28.srpnja 1993.g.  od strane Armije BiH u Doljanima na Stipića livadi, pokopan u groblju Risovac,

3. BOŽIĆ,MARINKO sin KAZIMIRA i SLAVKE rođene Azinović, rođen 06.rujna 1960.g. u Glogošnici, općina Jablanica, gdje je i stalno nastanjen, oženjen Janjom Božić rođ Azinović, otac dvoje djece, poginuo 28.srpnja 1993.g. od strane Armije BiH u Doljanima na Stipića livadi, pokopan u groblju Risovac,

4. BOŽIĆ,ŽELJKO sin SLAVKA i LUCE rođene Rajič, rođen 02.12.1960.g. u Glogošnici, općina Jablanica, gdje je i stalno nastanjen, neoženjen, poginuo 28.srpnja 1993.g. od strane Armije BiH u Doljanima, pokopan u groblju Risovac,

5. BRADARIĆ,STIPO, sin MARIJANA i RUŽE rođene Bradarić, rođen 01.01.1958.g. u Doljanima. Općina Jablanica, gdje je i stalno nastanjen, oženjen Ružom Bradarić, rođenom Lončar, otac četvero djece, poginuo 28.srpnja1993.g. u Doljanima od strane Armije BiH, pokopan u groblju u Doljanima.

6. BREKALO,JOSIP sin IVANA i IVE rođene BUCONJIĆ, rođen 29.06.1939.g. u mjestu Kremenac, Grabovica općina Mostar, stalno nastanjen u Jablanici, ubijen od strane pripadnika Armije BiH u Grabovici 8/9 rujna 1993.g., bačen u Neretvu od istih, nesahranjen, još mu nije nađeno tijelo. Otac jednog djeteta,

7. LUCA,BREKALO kći PERE i MATIJE rođene Zadro, rođena 14.09.1939.g. u Donjoj Drežnici, Ćopi, općina Mostar, stalno nastanjena u Jablanici , ubijena od strane pripadnika Armije BiH u Grabovici 8/9 rujna 1993.g., bačena u Neretvu od istih, nesahranjena, još joj nije nađeno tijelo. Majka jednog djeteta,

8. CVITKOVIĆ,IVAN sin MIRKA i IVUŠE rođene Papak, rođen 28.02.1973.g. u Sovićima općina Jablanica gdje je i stalno nastanjen, neoženjen, poginuo 20.srpnja 1994.g. nesretnim slučajem, sahranjen u groblju u Sovićima,

9. CVITKOVIĆ,MARKO sin JURE i KATE rođene Žarić, rođen 03.11.1954.g. u Sovićima, općina Jablanica, nastanjen u Jablanici u gradu, oženjen Ružom Cvitković rođena Groznica, otac troje djece, poginuo 28.srpnja 1993.g. na Štropu u Doljanima od strane Armije BiH, pokopan u groblju Sovići.

10. ČOLIĆ,RUŽA kći PERE i JELE rođene Mijić, rođena 20.05.1921.g. u Sovićima, općina Jablanica, nastanjena u Doljanima, općina Jablanica, udata za Peru Čolića, poginula 28.srpnja 1993,g, od strane Armije BiH u Doljanima, pokopana u groblju Risovac.

11. DOGAN,MATO sin IVANA I KATE, rođen 07.03.1961.g. u Deževicama u Kreševu, nastanjen u Donjoj Jablanici, općina Jablanica, oženjen Jelom Dogan rođena Krajinović, otac jednog djeteta, poginuo 28.srpnja 1993.g. u Doljanima na Stipića livadi, općina Jablanica od strane Armije BiH, pokopan u groblju Risovac.

12. DRINOVAC,NIKOLA sin VIDANA i JELE rođene Antunović,rođen 03.12.1971.g. na Slatini općina Jablanica, neoženjen poginuo 25.06.1994.g. u Uskoplju nesretnim slučajem u akciji, sahranjen na Slatini,

13. GAGRO,MILENKO sin PERE i ILKE rođene Ramić, rođen 27.07.1955.g. u Risovcu općina Jablanica gdje je i stalno nastanjen, oženjen Mirjanom Gagro rođena Zelenika, otac četvero djece, poginuo 28.srpnja 1993.g. na Štropu, Doljani, općina Jablanica od strane Armije BiH, sahranjen na groblju Risovac.

14. GROZNICA,ANDRIJA sin JURE i RUŽE rođene Mikulić, rođen 22.09.1972.g. u Sovićima općina jablanica gdje je i stalno nastanjen, neoženjen, poginuo 28.srpnja 1993.g. u Doljanima općina Jablanica, pokopan u groblju u Sovićima.

15. JOZIPOVIĆ,TOMISLAV sin IVANA i MARE rođene Šitum, rođen 03.09.1974.g. u Doljanima općina Jablanica gdje je i stalno nastanjen, neoženjen,poginuo 08.listopada 1993,g, u Doljanima od strane Armije BiH, pokopan u groblju Risovac.

16. JOZIPOVIĆ,ANDRIJA sin MARKA i ANICE rođene Novak, rođen 29.05.1961.g. u Doljanima, općina Jablanica gdje je i stalno nastanjen, neoženjen, poginuo 17.kolovoza 1996.g. nesretnim slučajem na Gračacu, općina Prozor-Rama. Pokopan u groblju u Doljanima.

17. LEBO,IGOR sin NEDILJKA i RUŽE rođene Mijić, rođen 27.08.1977.g. u Mostaru, općina Mostar, stalno nastanjen u Mostaru, Dubrovačka 118. neoženjen, poginuo 28.srpnja1993.g. od strane Armije BiH, pokopan u groblju u Mostaru.

18. MARIĆ,ANĐELKO sin PETRA i JANJE rođene Stojanović, rođen 08.01.1964.g. u Dubrovniku, stalno nastanjen u Jablanici u ul.Proleterskih brigada, neoženjen, poginuo 28.srpnja 1993.g. u Doljanima na Stipića livadi, općina Jablanica od strane Armije BiH, pokopan u groblju Risovac.

19. MARIĆ,DAVOR sin PERE i IVE rođene Lovrić, rođen 07.09.1974.g. u Doljanima općina Jablanica, gdje je i stalno nastanjen, neoženjen, poginuo 28.srpnja 1993.g. u Doljanima na Stipića livadi, općina Jablanica od strane Armije BiH, pokopan u groblju Risovac.

20. MILIČEVIĆ,ANDRIJA sin IVANA i KATE rođene Pole, rođen 14.02.1948.g. Doljanima općina Jablanica gdje je i stalno nastanjen, oženjen Ružom Miličević rođena Stipanović, otac devetero djece, poginuo 28.srpnja 1993.g. u Doljanima od strane Armije BiH, pokopan u groblju Risovac.

21. MILIČEVIĆ,SLAVKO sin JURE i Kate ROĐENE Ćavar, rođen 25.07.1955.g. u Doljanima općina Jablanica gdje je i stalno nastanjen, oženjen Vesnom Miličević rođenom Lucević, otac dvoje djece, poginuo 28.srpnja 1993.g. u Doljanima od strane Armije BiH, pokopan u groblju Doljani.

22. JOZO,MILIČEVIĆ sin LUKE i MARE, rođen 01.05.1929.g. u Doljanima općina Jablanica, oženjen Anicom rođena Šitum, umro na Muzeju u Jablanici dana 19.02.1994.g. sahranjen najprije u Jablanici pa premješten u Doljane.

23. MIŠKIĆ,ŽELJKO sin IVANA i KLARE rođene Martinić, rođen 23.03.1968.g. u Jablanici, nastanjen u Jablanici u ul. Pere Bilića 49, neoženjen, poginuo 28.srpnja 1993.g. u Doljanima na Stipića livadi, općina Jablanica od strane Armije BiH, pokopan na Braču Republika Hrvatska.

24. NIŽIĆ,ZDRAVKO sin VLADE i MARIJE rođena Falak, rođen 15.07.1940.g. u Šurmancima, općina Čitluk, stalno nastanjen u Jablanici, neoženjen, poginuo 16. listopada 1993.g. na prisilnom radu kopajući rovove, po prisilnoj mobilizaciji vlasti u Jablanici sklone Sarajevu, pokopan u groblju u Jablanici,

25. DRAŽEN,PAVKOVIĆ sin TADIJE poginuo na Stropu 28.srpnja 1993.g.

26. PAVLOVIĆ,IVA kći SREĆKA i ANICE rođene Šimunović, rođen 27.09.1929.g. u Meopotočju, općina Prozor-Rama, nastanjena u Doljanima, općina Jablanica, neudata, ubijena kao civil od strane Armije Bih 28.srpnja 1993.g. u Doljanima, općina Jablanica, pokopana u groblju Risovac.

27. PERKOVIĆ,ANDRIJA sin JOZE i JELE rođene Drinovac, rođen 06.05.1967.g. u Slatina općina Jablanica gdje je i stalno nastanjen, oženjen Marijom Perković rođena Matić, poginuo 04.srpnja 1993.g. na Slatine od strane Armije BiH, pokopan u groblju Slatina.

28. PINJUŠIĆ,ZVONKO sin BOSILJKA I DRAGICE rođene Rako, rođen 28.05.1967.g. u Goranima općina Konjic, stalno nastanjen u Glogošnici općina Jablanica, neoženjen, poginuo 28.srpnja 1993.g. u Doljanima općina Jablanica od strane Armije BiH, pokopan u groblju Risovac.

29. POLE,MILAN sin JURE i ANICE rođene Rogić, rođen 23.03.1972.g. u Sovićima općina Jablanica, stalno nastanjen u Vojnu općina Mostar,neoženjen,  poginuo 28.srpnja 1993.g. u Doljanima općina Jablanica, pokopan u groblju Sovići.

30. RIPIĆ,ANICA kći IVANA i MARE rođene Marijanović, rođena 27.03.1934.g. u Doljanima općina Jablanica gdje je i stalno nastanjena, udata za Martina Ripića, poginula 28.srpnja 1993,g,kao civil, u Doljanima na Stipića livadi, općina Jablanica od strane Armije BiH, pokopana u groblju Risovac.

31. RIPIĆ,MARTIN sin IVE i KATE rođene Kolak, rođen 04.12.1933.g. u Sovićima općina Jablanica, stalno nastanjen u Doljanima, općina Jablanica, oženjen Anicom Ripić rođena Kolak, poginuo 28.srpnja 1993.g.kao civil, u Doljanima na Stipića livadi, općina Jablanica od strane Armije BiH, sahranjen u groblju Risovac.

32. ROGIĆ,ANDRIJA sin IVANA i IVKE rođene Kolak, rođen 26.05.1943.g. u Šarengradu općina Vukovar, stalno nastanjen u Donjoj Jablanici općina Jablanica, poginuo 26.veljače 1994.g. u Donjoj Jablanici, nađen u Grabovičkom jezeru ispod kuće, predpostavlja se da je pod pritiskom pripadnika Armije BiH skočio u jezero ili je čak bačen u jezero, pokopan u groblje u Glogošnici kasnije premješten u groblje Soviće.

33. SAKS,IVICA sin MATIJE i LUCE rođene Vrankić, rođen 28.01.1955.g. u Jablanici gdje je i stalno nastanjen, oženjen otac dvoje djece, poginuo 15.09.1995.g. u mjesto Šegrti, Bosansko Grahovo, sahranjen na groblju Masline u Mostaru.

34. SOLDO,JURE sin ILIJE I KATE rođene Stipanović, rođen 25.10.1970.g. u Doljanima općina Jablanica nastanjen u Kosnim lukama općina Jablanica, neoženjen, poginuo 28.srpnja 1993.g. u Doljanima na Stipića livadi, općina Jablanica od strane Armije BiH, pokopan u groblju Risovac.

35. SOLDO,IVAN sin ILIJE i KATE rođene Stipanović, rođen 11.09.1969.g. u Doljanima općina Jablanica, stalno nastanjen u Kosnim lukama općina Jablanica, oženjen Milicom Soldo rođena Vladić, poginuo 28.srpnja 1993.g. u Doljanima na Stipića livadi, općina Jablanica,od strane Armije BiH, pokopan u groblju Risovac.

36. SOLDO,PERO sin ILIJE I KATE rođene Stipanović, rođen 24.03.1967.g. u Doljanima općina Jablanica, stalno nastanjen u Kosnim lukama općina Jablanica, neoženjen, poginuo 28.srpnja 1993.g. u Doljanima na Stipića livadi, općina Jablanica od strane Armije BiH, pokopan u groblju Risovac.

37. SOLDO,NEDELJKO sin JOZIPA I KATE rođene Nuić, rođen 08.10.1933.g. u Doljanima općina Jablanica gdje je i stalno nastanjen, oženjen Jelenom Soldo rođena Novak, poginuo 28.srpnja 1993,g,kao civil, u Doljanima od strane Armije BiH, pokopan u groblju u Doljanima.

38. STIPANOVIĆ,ANDRIJA sin STIPE I JANJE, rođen 28.03.1931.g. u Doljanima, općina Jablanica gdje je i stalno nastanjen, oženjen sa Zorkom Stipanović rođena Marijanović, otac šestero djece, poginuo 28.srpnja1993.g. u Stuparima, Doljani općina Jablanica od strane Armije BiH, sahranjen u groblju Doljani.

39. STIPANOVIĆ,PAVKA kći PERE I ANICE rođene Čolić, rođena 30.05.1942.g. u Doljanima općina Jablanica, gdje je i stalno nastanjena, neudata, poginula 28.srpnja 1993.g. od strane Armije BiH,kao civil,u Doljanimaopćina Jablanica, pokopana u groblju u Doljanima.

40. STOJANOVIĆ, JELA kći STIPE i RUŽE rođena Drinovac, rođena 26.02.1961.g.na Slatini općina Jablanica gdje je stalno i nastanjena, neudata, poginula 05.lipnja 1993.g.kao civil, od strane Armije BiH, u Doljanima općina Jablanica, pokopana na groblju na Slatini.

41. ŠIMUNOVIĆ,ANTONIO sin PERE rođen 19.08.1972.g. u Mostaru, stalno nastanjen u Jablanici poginuo 1991.g. u Sloveniji za vrijeme rata dok bio u služni JNA.

42. ŠITUM,ANICA kći JURE i MARE, rođena 19.04.1913.g. u Doljanima, općina Jablanica gdje je i stalno nastanjena, udovica, umrla 28.siječnja 1994.g. na Muzeju-logoru u Jablanici u zarobljeništvu od iscrljenosti.sahranjena u groblju Jablanica. Muzej-logor je napravljen za Hrvate od strane vlasti u Jablanici koje su sklone Sarajevu.

43. TOMIĆ,IVICA sin STJEPANA i LJUBICE rođene Šunjić, rođen 01.06.1954.g. u Ostrošcu općina Jablanica gdje je i stalno nastanjen, oženjen Mirjanom Tomić rođena Šimunović, otac jednog djeteta, poginuo 28.srpnja 1993.g. od strane Armije BiH, u Doljanima općina Jablanica, pokopan u groblju u Mostaru.

44. TOPIĆ, IVAN sin TADE i IVKE rođene Jurić, rođen 12.03.1969.g. u bukovici općina Konjic, stalno nastanjen u Jablanici Gornja Kolonija SP 100, neoženjen, poginuo 28.srpnja1993.g. u Doljanima općina Jablanica od strane Armije BiH, pokopan u groblju Risovac.

45. VRLJIĆ,SLAVKO sin STJEPANA i MARE rođene Jozić, rođen 28.06.1968.g. u Jablanici nastanjen u Jablanici Željeznička bb, oženjen sa Brankom Vrljić rođena Stipanović, otac jednog djeteta, poginuo 28.srpnja 1993.g. u Doljanima,općina Jablanica, od strane Armije BiH, pokopan u groblju Risovac.

46. ZELENIKA,ILIJA sin ANTE i KATE, rođen 12.05.1960.g. u Doljanima općina Jablanica gdje je stalno i nastanjen, neoženjen, poginuo 13.travanj 1993.g. od strane Armije BiH, u Doljanima općina Jablanica, pokopan u groblju u Doljanima.

47. ZELENIKA,JURE sin STIPE i ANICE, rođen 22.travnja 1948.g. u Doljanima općina Jablanica, nastanjen u Jablanici Betonsko naselje bb, oženjen Mirom Zelenika rođena Ćorić, otac četvero djece, umro 23.studenog 1994.g. na radnom zadatku, pokopan na groblju u Doljanima.

48. ZELENIKA,MARINKO sin IVANA i KATE rođena Stipanović, rođen 19.08.1959.g. u Doljanima općina Jablanica gdje je i stalno nastanjen, oženjen sa Dragicom Zelenika rođena Ergo. Otac jednog djeteta, poginuo 28.srpnja1993.g.u Doljanima općina Jablanica, od strane Armoje BiH, pokopan na groblju u Doljanima.

49. ZOVKO,IVAN,sin MIRKA i IVE rođene Rozić, rođen 10.02.1973.g.u Pologu općina Mostar, nastanjen na Risovcu općina Jablanica, neoženjen, poginuo 28.07.1993.g. na Stropu u Doljanima općina Jablanica, od strane Armije BiH, sahranjen na groblju u Pologu.

50. ŽARIĆ,ANTE sin IVANA i AGATE rođena Marić, rođen 01.04.1965.g. u Doljanima općina Jablanica gdje je i stalno nastanjen, neoženjen, poginuo 28.srpnja1993.g.u Doljanima općina Jablanica, od strane Armije BiH, pokopan u groblju u Doljanima.

51. ŽARIĆ,IVAN sin ANDRIJE i ANĐE rođene Marijanović, rođen 03.09.1935.g. u Doljanima općina Jablanica, stalno nastanjen u Mostaru u ulici Proleterskih brigada br 5, udovac, otac dvoje djece,  poginuo 31. Srpnja 1993.g. kada je prilikom napada i  zarobljavanja u Doljanima 28.srpnja1993.g. ranjen od strane Armije BiH, te je nakon toga smješten u Dom zdravlja u Jablanica, ali mu je prisilno skinuta infuzija i aparati te je nakon toga preminuo, pokopan u groblju u Jablanici, kasnije premješten u groblje u Doljanima.

Popis preuzet sa stranice Doljani.info http://www.doljani.info  

 

Za portal priredio Daran Bašić/Hrvatsko nebo

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)