MORH OTIŠAO UZ RAME NAJVEĆIH RATNIKA; Knjiga žalosti za poginulog vojnika Josipa Briškog

Vrijeme:2 min, 13 sec

U ministarstvu obrane danas je otvorena knjiga žalosti za poginulog pripadnika Hrvatske vojske Josipa Briškog koji je stradao u NATO-voj misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu.

U jutarnjim satima u knjigu žalosti upisao se potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov.

“Dragi i poštovani Josipe, hrabro i časno otišao si uz rame najvećih velikana i ratnika. Hvala ti za vjernost Domovini i za beskrajnu odanost Hrvatskoj vojsci. Zauvijek ćeš biti u mislima i srcu svakog hrvatskog vojnika“, napisao je ministar Krstičević u knjigu žalosti.

Od vojnika Josipa Briškog oprostio se i general Šundov, prenosi Hina.

“Današnji dan počeli smo otvaranjem knjige žalosti i upisom dojmova nas vojnika i minutom šutnje počasti našem Josipu. U mislima smo s njegovom obitelji i našim ranjenim pripadnicima u misiji u Afganistanu“, istaknuo je i poručio da će se Hrvatska vojska sjećati Josipa Briškog kao dobrog i hrabrog vojnika koji je ostavio trag u misijama i operacijama u kojima sudjeluje Hrvatska vojska.

“Svi u Hrvatskoj vojsci smo mu na tome zahvalni. On je, nažalost, prva žrtva od kada Hrvatska vojska sudjeluje i misijama i operacijama“, rekao je.

U knjigu žalosti upisali su se i glavni direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Krešo Tuškan, državni tajnici Ministarstva obrane Tomislav Ivić i Zdravko Jakop, načelnici Uprava Glavnog stožera OSRH te drugi visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.

Radni dan u vojarnama u Hrvatskoj i diljem svijeta, u misijama i operacijama u kojoj sudjeluju hrvatski vojnici, počeo je minutom šutnje, čime je odana počast preminulom pripadniku Hrvatske vojske u misiji u Afganistanu.

Josip Briški iz Zagreba, pripadnik 10. hrvatskog kontingenta NATO misije potpore miru Resolute Support,  preminuo je u srijedu oko podneva od teških ozljeda opasnih po život zadobivenih tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu.

Briški je u Hrvatsku vojsku pristupio u studenom 2014., a od 1. rujna 2016. pripadnik je Zapovjedništva specijalnih snaga. U Afganistanu je bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga i to je bila prva međunarodna misija u kojoj je sudjelovao. Oženjen je i ima jednogodišnjeg sina.

Ispred sjedišta NATO-a u Bruxellesu danas je hrvatska zastava spuštena na pola koplja zbog pogibije hrvatskog vojnika u Afganistanu.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u srijedu je izrazio sućut zbog smrti Briškog.

Dvojica ozlijeđenih pripadnika 10. hrvatskog kontingenta su u američkim bolnicama u Kabulu i Bagramu i izvan su životne opasnosti.

Svi ostali pripadnici kontingenta su dobro i nisu neposredno ugroženi, objavilo je Ministarstvo obrane.

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo