Daran Bašić: Lažeš Ceriću! Lažeš i besramno podvaljuješ!

Vrijeme:6 min, 14 sec

 

 

Oglasio se s još jednim pamfletom bivši reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i trenutno predsjednik Svjetskog Bošnjačkog kongresa. Jedan je od osnivača Bošnjačke akademija nauka i umjetnosti (BANU). U tom pamfletu Mustafa Cerić  apologet velikobošnjačke politike između ostalog kaže

…(…)… “Osamdeset godina Bosna je pod opsadom od svojih susjeda, koji je podijeliti između sebe na ručnu njenih autohtonih stanovnika – Dobrih Bošnjana. Nikom ni kriva ni dužna Bosna je meta svojih susjeda zato što misle da je nemoćna da se od njihovog udruženog antibosanskog napada može obraniti. Tako je mislio Cvetković i Maček, tako je mislio Milošević i Tuđman, tako je mislio Karadžić i Boban i tako danas (2019) misli Čović i Dodik. U ovim prethodnim udruženim antibosanskim pothvatima čini se da je srpska inicijativa bila dominantna, dok je u sadašnjem antibosanskom pothvatu hrvatska inicijativa dominantnija kao izraz Čovićevih frustracija.”   ..(…)…

 

APOLOGET VELIKOBOŠNJAČKOG NACIONALIZMA/ CERIĆ ZAPRIJETIO HRVATIMA: Bošnjaci bi mogli okrenuti ploču

 

Mustafa Cerić nije nepismen i dementan čovjek no je drzak lažac i prevrtljivac pa i može istupati sa ovakovim lažima i to nisu jedine njegove besramne laži i podvale Hrvatima BiH….

Onaj tko krivotvori i laže kao Mustafa Cerić, uvijek je u prednosti, jer je korak ispred, a s druge strane, da bi se opovrgla neka od tih krivotvorina (pogotovu kad je riječ o složenim povijesnim temama), ponekad je potrebno napisati desetine stranica teksta.

Nemamo namjeru pisati knjigu kako bi pobili nebulozu jednoga notornog lažca ovdje ćemo dokumentima pobiti jednu od izrečenih laži

Tko je uistinu dijelio “Bosnu” i pukoškolcu je vidlivo iz tri dokumenta koja prilažemo iz Priručnika general pukovnika Slobodana Praljka. U tim dokumentima jasno stoji tko je sa Srbima dijelio “Bosnu” ali i “velikodušno” Srbima “poklanjao”  izlaz na more koji bi naravno bio na teritoriju suverene i međunarodno priznate Republike Hrvatske.

 

 TRI DOKUMENTA KOJA SVJEDOČE
DA JE ALIJA IZETBEGOVIĆ
BESPRIMJERNI LAŽOV I ČOVJEK BEZ
ČASTI

ČINJENICE

KOMENTAR general -pukovnika Slobodana Praljka :

Ženevi je 14.9.1993. potpisan „Tajni sporazum o konfederaciji“ između dr. Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića. I tu piše što piše i sve je dobro u tom sporazumu.

 

Ali, potrebno je pročitati i sljedeći dokument.

KOMENTAR general -pukovnika Slobodana Praljka :

Dva dana kasnije, isti Izetbegović u istoj Ženevi, 16.9.1993., u istoj godini i mjesecu, uglavljuje sa Srbima – Momčilom Krajišnikom posve drugačiju priču.

a) prekinuti sva neprijateljstva između A-BiH i VRS „U SKLADU sa sporazumom od 30. srpnja 1993.“

Dakle, već ste se, gospodo, 30. srpnja sporazumjeli da se ne napadate – pa Armija mirno može na HVO.

b) a što je s teritorijem koji kontrolira HVO, već dijelite dolinu Neretve, a Hrvate tko jebe.

Već ste gospodo iz A BiH uračunali pobjedu nad HVO-om.
MALO PRERANO!

c) Dijelite BiH, govorite o Uniji, predviđate referendum, a muslimanska bi država, kada se sve raspadne, zadržala sva međunarodna prava BiH, npr. članstvo u UN.

 

A sada možete nastaviti sa gozbama (simpozijima) na temu tko je i kako dijelio BiH, nastavite trucati, muljati, mucati i prodavati svoje pogane jezike okolo kao stare pokrpane lonce.

Koliko prevara, političkih laži, muljaže u tom BOSANSKOM loncu.

I navedite mi jednu jedinu prevaru i laž s hrvatske strane!

 

 

 

……………………………………

ZAJEDNICKA DEKLARACIJA

Momir Bulatovic, Alija Izetbegovic, Radovan Karadzic and Slobodan Milosevic

Prihvacajuci principe Londonske Konferencije i uzimajuci u obzir resenja predlozena na Zenevskoj mirovnoj konferenciji koja se odnose na sporazum o konstituciji buduce Unije Bosne i Hercegovine

Reseni da odmah prekinemo neprijateljstva i stvorimo uvete za mir u Bosni i Hercegovini

Uvereni da resenje ove krize mora biti postignuto politickim a ne vojnim putem, u tom smislu

Spremni da odmah pristupimo normalizaciji odnosa s hrvatskim narodom u svetlu resenja predlozenih na Mirovnoj konferenciji u Zenevi

Ovime izrazavamo svoj pristanak:

I

1. da ucinimo sve za trenutan prestanak svih neprijateljstava i vojnih sukoba izmedju snaga Bosne i Hercegovine i snaga bosanskih Srba u skladu sa Sporazumom od 30 jula 1993, odmah i ne kasnije od 18 septembra 1993 točno u 12 sati, te da uspostavimo direktnu vezu (tzv. vrucu liniju) medju vojnim komandantima na svim nivoima

2. da ucinimo sve za obostrano i bezuslovno raspustanje svih zarobljenickih logora i za oslobadjanje zarobljenika sa svih teritorija pod kontrolom snaga Bosne i Hercegovine i snaga bosanskih Srba odmah, pocevsi s oslobadjanjem onih iz Tarcine (207 zarobljenika) i iz Kule (207 zarobljenika), i to ne kasnije od 21 septembra 1993 u 12 sati, te da obostrano preuzmemo odgovornost za njihovu zastitu i brigu oko njih.

3. da obostrano stvorimo uvete za slobodan i neometan prolaz humanitarnih konvoja i za obavljanje aktivnosti humanitarnih organizacija, te za slobodan i neometan prolaz svih civila

4. da oformimo radnu grupu koja ce nadzirati i osiguravati postivanje ljudskih prava na teritorijama pod kontrolom vojnih snaga Bosne i Hercegovine kao i snaga bosanskih Srba u skladu s principima i predlozenim resenjima Mirovne konferencije o Bosni i Hercegovini.

5. da oformimo radnu grupu za posebna pitanja koja se odnose na teritorijalno razgranicenje izmedju dviju Republika u buducoj Uniji Bosne i Hercegovine, ukljucujuci i oblasti Brcko, Bosanska Krajina, dolina Neretve, Istocnu Bosnu i planinu Ozren, a takodjer ukljucujuci i prirodno pravo dve republike na prilaz moru.

Ovo je dodatak obavezama o kojima smo se vec sporazumeli, da se tokom sledece dve godine pronadje trajno resenje upravljanja sarajevskim okrugom. Po postizanju zajedničko prihvatljivog resenja teritorijalnog razgranicenja tri republike u okviru Unije i tokom pocetnih dve godine postojanja Unije, postojece odredbe o referendumu koji ce se odrzati na zajednicki dogovoren datum u okviru republika Unije po pitanju da li gradjani bilo koje od republika se slazu da ostanu u Uniji ili da je napuste.

U slucaju raspada Unije, sva prava Unije Republike Bosne i Hercegovine, ukljucujuci i clanstvo u Ujedinjenim Nacijama automatski ce se preneti na Republiku sa dominirajucom vecinom muslimanskog stanovnistva.

II

Zeleci da uspostavimo stabilne odnose i kao nas zajednicki doprinos miru na ovom podrucju, potpisnici su dolucili da oforme:

1. radnu grupu koja ce da se bavi humanitarnim, statusnim, materijalnim i drugim pitanjima koja se odnose na polozaj izbeglica i prognanika iz Bosne i Hercegovine.

2. radnu grupu koja ce da sastavlja sporazume, ukljucujuci i sporazume o upotrebi energije i luka, magistralnih puteva, komunikacija te drugih ekonomskih potencijala.

III

U interesu pravovremene, potpune i istinske provedbe svih mera i aktivnosti predvidjenih ovom Zajednickom deklaracijom, potpisnici su odlucili da imenuju svoje osobne poverenike s punim ovlastenjima i odgovornoscu za celokupnu provedbu sporazuma predvidjenih ovom Deklaracijom.

Alija Izetbegovic kao svoga poverenika imenovao je Harisa Silajdzica.

Radovan Karadzic kao svog poverenika imenovao je Momcila Krajisnika.

Potpisnici i njihovi poverenici ce potraziti i osigurati pomoc i podrsku medjunarodnih politickih, humanitarnih i drugih organizacija i faktora u svrhu potpune provedbe svih mera predvidjenih ovom Deklaracijom, i u interesu uspostave trajnog mira i stabilnosti u ovom delu sveta.

S druge strane dogovoreno je da tri bosanske strane ce biti pozvane od strane ko-predsednika Medjunarodne konferencije o bivsoj Jugoslaviji da se sastanu u utorak 21 septembra u 11 casova na sarajevskom aerodromu da bi razmotrili potpisivanje mirovnog paketa u celini zajedno sa ovom zajednickom deklaracijom potpisanom u utorak 14 septembra od strane Hrvata i Muslimana, koja je prilozena mirovnom paketu. Ko-predsednici ce, u medjuvremenu, traziti dalje sporazume posredujuci izmedju strana u bivsoj Jugoslaviji.

 

 

 

Izvor dokumenata i komentara general pukovnika Slobodana Praljka je njegov Priručnik u cijelosti objavljen na ovom portalu ….

https://hrvatskonebo.org/hercegbosna/?s=Priru%C4%8Dnik+general

 

Daran Bašić/Hrvatsko nebo