BRUXELLES; Hrvatska zastava pred sjedištem NATO-a spuštena na pola koplja

Vrijeme:1 min, 5 sec

Ispred sjedišta NATO-a u Bruxellesu u četvrtak je hrvatska zastava spuštena na pola koplja zbog pogibije hrvatskog vojnika u Afganistanu

Jedan je hrvatski vojnik poginuo, a dvojica su ranjena u srijedu ujutro u samoubilačkom napadu u Kabulu.

Talibani su preuzeli odgovornost za napad u kojem se bombaš samoubojica zabio u konvoj vojnih vozila na putu prema zračnoj luci.

Josip Briški (27) prvi je poginuli hrvatski vojnik u Afganistanu otkako je članica NATO-a Hrvatska 2003. ondje poslala svoje snage.

Stotinjak Hrvata je među 20.000 stranih vojnika, uglavnom Amerikanaca, koji u sklopu misije NATO-a ‘Odlučna potpora’ obučavaju, savjetuju i pomažu afganistanskim snagama sigurnosti.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u srijedu je izrazio sućut zbog smrti Briškog.

Dvojica ozlijeđenih pripadnika 10. hrvatskog kontingenta su u američkim bolnicama u Kabulu i Bagramu i izvan su životne opasnosti.

Svi ostali pripadnici kontingenta su dobro i nisu neposredno ugroženi, objavilo je Ministarstvo obrane RH.

Ministar Damir Krstičević i načelnik glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov razgovarali sa zapovjednikom misije, generalom Austinom Scottom Millerom o intenzivnim pripremama za prijevoz poginulog vojnika i dvojice ozlijeđenih u Hrvatsku.

U četvrtak će u Afganistan krenuti tim ministarstva i oružanih snaga kako bi posjetio ozlijeđene vojnike i pružio potporu ostalim pripadnicima hrvatskog kontingenta.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori