Rekonstrukcija Vlade u funkciji jačanja Plenkovićeve pozicije pred unutarstranačke izbore

Vrijeme:3 min, 27 sec

 

Izbor ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe (VE) dodatno je aktualiziralo pitanje hoće li premijer Andrej Plenković neminovan izbor novog šefa hrvatske diplomacije iskoristiti i za širu rekonstrukciju Vlade i jačanje svoje pozicije u HDZ-u.

Sudeći prema dostupnim informacijama, Zvonimir Frka Petešić i Andreja Metelko-Zgombić najozbiljniji su kandidati za novog ministra vanjskih poslova. Istina, Metelko-Zgombić nije član HDZ-a pa određene grupacije unutar stranke lobiraju za Sanju Puticu, voditeljicu izaslanstva u parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i nećakinju eurozastupnice Dubravke Šuice.

Uz imenovanje novog šefa diplomacije moguće su i još neke rošade. HDZ-ov veteran Andrija Hebrang smatra da bi se Plenković mogao odlučiti na dvoje ministara načeto aferama – Lovru Kuščevića i Milana Kujundžića.

-Prva, važna promjena u ovoj Vladi trebala bi biti smjena ministra uprave Lovre Kuščevića zvanog ‘hvaljen Isus’ koji je napravio, u blagoj interpretaciji, nepodopštine. Druga izmjena je svakako izmjena najlošijeg ministra u Vladi, a to je ministar zdravstva Milan Kujundžić koji nije ni na tragu nekakvih reformi jer ne razumije sustav. Sjetimo se, u vrijeme rata on je pobjegao u Ameriku na godinu i pol i nužno je napraviti u njegovom slučaju izmjenu. Ipak, osim što će postaviti novog ministra/ministricu vanjskih i europskih poslova, vjerujem da premijer neće mijenjati ništa. Plenković je jedan od onih koji želi pokazati da je njegov izbor bio najbolji. Tu je Franjo Tuđman bio suprotnost i mijenjao je ministre, koji se nisu pokazali dobrima, ‘kao čarape’, istaknuo je Hebrang u izjavi za portal Direktno.

Izvori iz vrha HDZ-a otkrivaju kako su Kuščević i Kujundžić, ljudi bez ozbiljnije stranačke baze.

– Kujundžića je u paketu s Dragom Prgometom u stranku vratio Plenković i ne treba isključiti mogućnost kako će Kujundžićeva moguća zamjena biti netko sa snažnijom potporom baze. Kad je u pitanju Kuščević, on dolazi iz nekadašnje Karamarkove kvote i nema potporu Splitsko-dalmatinskog HDZ-a i Ante Sanadera, koji tamo desetljećima suvereno vlada. Stoga, ne treba isključiti mogućnost kako bi na Kuščevićevo mjesto mogao doći netko čije će imenovanje ojačati Plenkovićevu poziciju u Vladi i stranci – navodi naš izvor blizak vrhu HDZ-a.

Bez obzira na trenutnu šutnju, upitna je i pozicija ministrice Gabrijelu Žalac koja ima status okrivljenice za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće, a Povjerenstvo za sukob

Povjerenstvo će razmotriti postoji li povezanost između osobnog odnosa dužnosnice Žalac i šibenskog poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja u odnosu na dodjelu kredita HBOR-a trgovačkom društvu u vlasništvu tog poduzetnika, u odnosu na nabavu gradskih autobusa Grada Splita od trgovačkog društva navedenog poduzetnika, kao i u odnosu na davanje na korištenje automobila marke Mercedes članovima uže obitelji dužnosnice.

Međutim, sasvim je sigurno da Plenković i te kako mora voditi računa što dobiva rekonstrukcijom Vlade, a što stavlja na kocku. Njegova Vlada u Saboru ima vrlo krhku većinu koju drže Pupovac, Čačić, HNS-ovci i Milan Bandić. Ni u saborskom klubu HDZ-a stvari više nisu idilične. Milijan Brkić, Davor Ivo Stier, Milan Kovač i Anton Kliman tiha su unutarstranačka oporba i Plenković će i te kako morati voditi računa kod mogućeg smjenjivanja ministara sa saborskim mandatom, jer bi mu to moglo zaljuljati većinu.

– Plenkovićev savjetnički tim svjestan je da bi udruživanje Milijana Brkića i Davora Ive Stiera moglo biti pogubno za Plenkovića. Stoga se Stiera pokušalo pridobiti za eliminaciju Brkića, da bi se u posljednjoj fazi eliminiralo i Stiera kao najozbiljnijeg Plenkovićevog protukandidata na predstojećim izborima – navode naši izvori iz vrha HDZ-a.

Hoće li, ili neće, doći do šire rekonstrukcije Vlade, ili će Plenković imenovati samo novog ministra vanjskih poslova, za što je rok listopad ove godine, teško je kazati. Međutim, koncem godine su predsjednički izbori, koji bi mogli dodatno uzdrmati Plenkovićevu poziciju.

Hrvatska od 1. siječnja predsjeda Europskom unijom. To je Plenkovićev najvažniji vanjskopolitički projekt pa u taj proces želi ući sa što je moguće stabilnijom situacijom i u Vladi i u stranci.

-Na proljeće iduće godine su i unutarstranački izbori o čijem ishodu ovisi Plenkovićeva politička budućnost. Stoga nije pretjerano kazati da su rekonstrukcija Vlade i rezultat predsjedničkih izbora u funkciji predsjedanja Europskom unijom i unutarstranačkih izbora u HDZ-u, smatra naš izvor.

 

HRSvijet.net/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)