NAJEZDA KOMARACA: Moguća pojava virusa Zapadnog Nila u BiH

Vrijeme:1 min, 9 sec
S obzirom na to da zemlje regije bilježe veliku najezdu komaraca te da prijeti strah od Zapadnog Nila, virusa koji prenose tigrasti komarci, moguće je da se ovo oboljenje u predstojećem razdoblju pojavi i u Bosni i Hercegovini, liječnici su upozorili za Avaz, navodeći da do sada, srećom, u našoj zemlji nije zabilježen nijedan slučaj zaraze virusom Zapadnog Nila. Ipak ističu kako je oprez nužan.

Da nam prijeti opasnost, najbolje pokazuje stanje u Hrvatskoj, gdje u pojedinim dijelovima, kako navode, ne mogu ni do trgovine. Nepodnošljiva invazija komaraca zabilježena je u Osijeku, gdje se sprej plaća suhim zlatom. Posebno je neobično što komarci u rojevima ulijeću u kuće, stanove i sobe.

U Srbiji su poduzeli i radikalne mjere, posebice u Beogradu, gdje je već počelo zaprašivanje općina Surčin, Zemun, Novi Beograd, Čukarica, Palilula i Voždovac.

“Kod nas se kupuju obični sprejevi, uglavnom prije odlaska na more ili u planinu. Potražnja nije povećana”, kazali su u sarajevskim ljekarnama. Prevencije radi, iz Instituta za javno zdravstvo RS-a izdali su upozorenje za građane kako se zaštititi od komaraca, koji se, u slučaju pojave, masovno razmnožavaju. Epidemiolozi preporučuju i upotrebu zaštitnih mreža na vratima i prozorima.

“Za eliminaciju i kontrolu komaraca preporučuje se uklanjanje ustajale vode iz posuda za cvijeće, boca, kontejnera… Na taj način onemogućava se da se komarci legu”, navode iz Instituta.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)