PREDSTAVLjAJU SIGURNOSNU PRIJETNJU: Dok ne budu ‘temeljito’ ispitani, nema povratka džihadista u BiH

Vrijeme:2 min, 15 sec

Iako se u nekoliko navrata najavljivalo, pa čak i očekivao dolazak vojnog transportnog zrakoplova sa zarobljenim pripadnicima terorističke organizacije Islamske države (IS), to se ipak nije dogodilo, a puno vjerojatniji je pojedinačni dolazak nekadašnjih pripadnika postrojbi koje su se smatrale iznimno opasnim, piše Večernji list BiH.

Po dostupnim informacijama, razlog za “kašnjenje” povratka državljana iz BiH leži u činjenici da ih se sve nastoji temeljito ispitati provođenjem i posebnih metoda da bi se otkrila razina njihove, ali i prijetnje osoba s kojima su se borili prema zemljama zapadne Europe, SAD-a i svijeta.

Jedni od onih koji bi se trebali vratiti u BiH su Amir Selimović, koji je početkom godine zarobljen u oblasti grada Boguz, kao i Alija Keserović.

Narančasti kombinezoni

Obojica su upućivala prijetnje sunarodnjacima, ali i građanima BiH. Čak i likvidacijom odrubljivanjem glave aktualnom poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću. Selimović je sa suprugom i djecom otišao u Siriju 2015.

Godinu dana kasnije poslao je videoporuku preko YouTubea sunarodnjacima u BiH. “Molim Allaha da reis-ul-ulemu u BiH Huseina Kavazovića i njegove sljedbenike… zakoljem nasred Baščaršije”, izgovorio je Selimović u poruci objavljenoj uz istaknuto znakovlje Islamske države.

“Crknite od muke, mi znamo da će vladati šerijat cijelim svijetom. Ako se ne pokajete, radujte se svojoj propasti i narančastim kombinezonima”, poručio je Selimović Bošnjacima misleći pri tom da će ih tretirati kao što IS tretira zarobljenike.

Upravo je na ovu dvojicu, ali i na druge osobe koje su potencijalno opasne, upozorila i hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), ali i na neke druge sljedbenike koje su otkrili i radom na društvenim mrežama, a kakav je i Harun Čelenka, oko kojeg je ispletena lažna afera o vrbovanju selefija u režiji ovdašnjeg AID-a.

U javnom izvješću SOA je upozorila da se radikalizam u regiji ne smanjuje. “Države jugoistočnog susjedstva opterećene su širenjem radikalnog tumačenja islama koje ne priznaju stajališta službenih islamskih zajednica, zakone ni demokratsku vlast države domaćina.

Postojanje radikalnih islamističkih enklava u susjednim državama, a posebice povratak “džihadista” iz Sirije u matične države u jugoistočnom susjedstvu, uz sigurnosni rizik koji predstavlja, mogao bi utjecati na dodatni stupanj radikalizacije i širenje radikalnog tumačenja islama”, procjenjuju iz SOA-e.

Mišljenje Europske komisije

Dio izvješća uz mišljenje dostavila je i Europska komisija upozoravajući na sigurnosne izazove. “No, kazne su često bile blage i često su se temeljile na nagodbi.”

Dvanaest vraćenih stranih terorističkih boraca osuđeno je na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, s tim da je barem jedan od njih njihove kazne pretvorio u novčane kazne.

Blage kazne, u kombinaciji s odsustvom službe za uvjetno puštanje na slobodu ili bilo kakvom sustavnom isključenju ili pomoći za reintegraciju, izvor je zabrinutosti”, navodi Europska komisija.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori