ČOVIĆ: Više sam nego zadovoljan Mišljenjem Europske komisije

Vrijeme:2 min, 11 sec

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, izjavio je danas u Mostaru da je „više nego zadovoljan“ mišljenjem Europske komisije o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine.

– Europska unija, odnosno njene institucije poslale su jednu poruku jasnog sadržaja: „Sve je do vas, radite i dio ste evropske obitelji.“ Čini mi se da je to dovoljno motivirajuće ili bi trebalo biti za sve nas – kazao je Čović.

Do uspostave Europske komisije i svih institucija Europske unije, kako je naveo, preostala su tri ili četiri mjeseca, što je prilika, kazao je, da se završi sve ono što je planirano, prenosi Avaz.

– To je da odmah uspostavimo Vijeće ministara, bez bilo kakvog odlaganja, da se dogovorimo oko Izbornog zakona i krenemo ka nižim razinama vlasti. Jednostavno, ono što smo dobili u pisanoj formi pretočiti u sve naše planove sukladno nadležnostima koje proizlaze iz Ustava – rekao je on.

Također, kazao je i kako mu se čini da je BiH ostala u središtu pažnje Europske unije.

– Ako s druge strane vidimo da pregovarački procese vodi gospodin Andrej Plenković, u ime najveće grupacije, Evropske pučke stranke, zadovoljstvo je utoliko više, jer sam siguran da će BiH biti u središtu razmišljanja i Europske pučke stranke i budućih struktura Europske komisije – ocijenio je Čović.

Naglasio je kako bi „u najmanju ruku neodgovorno bilo ne prihvatiti ovako pruženu ruku“.

– U ovom jednom kratkom vremenu ispred nas morala bi pitanja koja su stavljena biti naša svakodnevica, a to nije uradila Europska komisija. Znači, govorimo o pravnoj državi, vidjeli ste ovih dana imate resornog državnog ministra koji govori protiv trećeg stuba vlasti, što je u svijetu nezamislivo i tako dalje, ali da ne ulazim u te komentare, znači, institucije vlasti moraju zaživjeti u skladu s Ustavom – naveo je on.

Upitan za komentar u vezi s prvim zahtjevom koji vlasti u BiH moraju ispuniti, a koji se odnosi na Izborni zakon i održavanje izbora u Mostaru, Čović je kazao kako to i jeste funkcioniranje pravne države.

– Kako funkcionira pravna država ako ne provodite odluke Ustavnog suda te iste države. Moramo naći rješenje za izbor članova Predsjedništva da imamo legitimne predstavnike sva tri konstitutivna naroda kako to Ustav definira, predstavnike u Domu naroda na isti način i stvoriti preduvjete da se Grad Mostar sljedeće godine može uključiti u izborni proces. Vjerujem da ćemo imati dovoljno odgovornosti, s obzirom na to da su izborni rezultati dosta jasni i upućuju na te većine koje bi trebale zajednički sjesti. Oko Vijeća ministara sve smo dogovorili, mislim da se na isti način i može i oko Vlade Federacije, samo moramo te naše dogovore konačno pretočiti u praksu – poručio je Čović.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo