ŠIROKI BRIJEG: Obilježena 175. obljetnica dolaska fratara na Čerigaj

Vrijeme:1 min, 24 sec

Na Čerigaju kod Širokog Brijega je u nedjelju 19. svibnja upriličeno slavlje 175. obljetnice dolaska fratara u ovaj kraj.

Čerigaj je smješten na uzvisini, od milja zvan “Orlovsko gnijezdo”, odakle su fratri počeli nadlijetati ovaj kraj i cijelu Hercegovinu ne bi li dosegli duhovne, kulturne i civilizacijske dosege kakve su viđali po Europi dok su se školovali u prvom redu za svećenike–duhovnike svome narodu, a zatim i za doktore (fra Mato Nikolić), kirurge (fra Mihovil Sučić) te profesore, na taj način donoseći u BiH umijeća koja će oplemeniti našega čovjeka i cijelu BiH.

17. svibnja 1844. na horizontu umornih fratara od puta iz Kreševa ukazalo se mjesto Čerigaj, gdje su fratri načinili prvo konačište i skovali planove kako uzdići misao i duh izmorenoga “svita” ovoga kraja.

Uz veliki broj vjernika koji se razasuo na Čerigaju oko stare crkve, bili su i fratri s Briga, a ovogodišnju proslavu na misnom slavlju predvodio je fra Nikica Vujica, definitor i ekonom Franjevačke provincije Bosne Srebrne.

Fra Nikica se u propovijedi prisjetio dolaska fratara iz Kreševa na Čerigaj prije 175 godina ističući kako su oni željeli svome puku dati smisao življenja i svjedočenja u Isusa Krista, piše portal Jabuka.

Tim svjedočenje su učinili da se Krist ovdje proslavlja, da se osjeti Kraljevstvo nebesko. To je velika stvar. Ljudi mogu birati što žele u svom životu. Mogu svjedočiti nešto sasvim drug, ali franjevci su svjedočili upravo Krista, kazao je fra Nikica.

Isus Krist nas uči zajedništvu, ljubavi, slozi, miru i opraštanju. Budimo hrabri svjedoci svemu stvorenju kao i fratri koji su ovdje došli puni vjere i pouzdanja u Boga, zaključio je u svojoj propovijedi fra Nikica Vujica.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo